До края на 2025 година в България трябва да бъде

...
До края на 2025 година в България трябва да бъде
Коментари Харесай

До края на 2025 г. у нас трябва да се въведе разделно събиране на текстил

До края на 2025 година в България би трябвало да бъде въведено разделното събиране на текстил, сподели за Българска телеграфна агенция Севдалин Спасов, ръководител на Българската асоциация " Кръгов текстил " (БАКТ). По думите му това предписание ще влезе в действие според условията на нов европейски документ. Според тактиката на Европейски Съюз, текстилът в действителност е новата пластмаса, а вредите от производството и идващото му оползотворяване отдавна са подценявана тематика. Всъщност парниковите излъчвания от този отрасъл са колкото тези от авиацията, железопътния и корабния превоз взети дружно, изясни Спасов. Той посочи, че в тактиката повторната приложимост на текстила е заложена като желан способ, защото до 70 на 100 от платовете са пригодни за задачата, предава Българска телеграфна агенция.

В България занапред ще стартира сериозна акция за разделно събиране на облеклата и платовете, добави ръководителят на БАКТ. По думите му асоциацията е подготвена да партнира за нейното осъществяване и да коментира на обществото изгодите от сходна стъпка. Членовете на организацията са подготвени да оказват помощ и при създаването на нужната нормативна уредба, защото част от тях познават практиката в Европа и Съединени американски щати, добави Спасов.

По думите му би било хубаво страната да вкара и ограничения за насърчаване на повторната приложимост на облекла и тъкани, както и за тези, които работят в този бранш. Като благоприятни условия той уточни въвеждането на преференции при прилагане на търговски площи както за продажбата на тъкани втора ръка, по този начин и за ателиетата за корекция на облекла и обувки.

В момента 4 на 100 от общия битов боклук е текстил, добави Спасов. По думите му новата европейска тактика планува до депониране да стига под един % от изхвърляните тъкани. Останалото би трябвало де се рециклира.

Статистиката демонстрира, че до 2030 година пазаруването на нови облекла ще се усили с над 60 на 100, добави Спасов. По думите му единствено тази прогноза е задоволителна, с цел да се одобри, че е неотложно да се вземат ограничения за опазването на природата от изхвърлянето на тъкани, които, съгласно типа им, отделят от метан до микропластмаси. Председателят на БАКТ добави, че членовете на асоциацията към този момент ползват сортирането на тъкани, освен това напълно за своя сметка. По думите му в близко бъдеще следва да проработи и първият у нас рециклиращ център. Той е план на компания " Текссайкъл " и ще бъде ситуиран във Варна.

Рециклирането на тъкани е на няколко стадия, изясни Спасов. Те могат да бъдат сведени до вата за изолираност, която да се употребява да вземем за пример в строителството. Другият вид е платът да бъде " разнищен " до нишки, които съгласно цвета и типа им да се влагат в нови произведения.

Данни за вредите върху околната среда, нанасяни от изхвърлените облекла и платове, са показани в изложбата " Текстилът е новата пластмаса ", която може да бъде прегледана до 17 юли на входа на Морската градина във Варна. Тя е дело на Българската асоциация " Кръгов текстил " и по-късно ще бъде показана и в други градове в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР