До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България

...
До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България
Коментари Харесай

Какво ни предстои за паспортизацията на сградите до края на 2022 г.

До края на 2022 година всяка жилищна постройка в България би трябвало да има механически паспорт . Съдържанието и методът на правенето му са уредени от Наредба № 5 на Министерството на районното развиване и благоустройството (2006 г.), в действие от 2007 година.
Техническият паспорт съставлява
документ, в който се съдържа информация за годината и тип на строителство, степен на резистентност и сигурност на постройката, степен на енергийна успеваемост, изложение на архитектурата, носещата структура и инсталациите на постройката, изложение на всички външни поправки и наставления и периоди за нужни поправки. 

Европейските трендове диктуват, че е належащо основаването на цифров сграден дневник . В него ще се разказва обновяването, осъществяваните поправки и така нататък
Паспортите ще се издават от правоспособни проектанти и ще са от изгода както на притежателите, на възможни бъдещи купувачи на парцела, а по този начин също и на компаниите, които поддържат постройката, изясни пред Радио София инж. Йордан Николов - ръководител на Българската асоциация за изолации в строителството.

По време на паспортизацията в парцелите ще минават за оглед и мнение експерти – строителен инженер, ВиК и електроинженер , изясни юрист Георги Славов - експерт по контролиране на връзките в етажната благосъстоятелност. С това се дава мнение за настоящото положение на постройката – на независимите обекти (апартаменти) и общите елементи, в това число и покрива. Правят се и наставления за нужните бъдещи дейности по поддръжката.

Според инж. Марин Гергов - ръководител на Камарата на инженерите в капиталовото планиране, най-големият проблем ще сътвори опцията за достъп до обектите, до всяко място или апаратура, които би трябвало да се прегледат и опишат. В взаимозависимост от екипа, може да се наложи сканиране, блъскане, къртене или премерване на избрани параметри в пространствата.
Новите здания (построени след 2007 г.) имат паспорти. Същото се отнася и за постройките, които изцяло са санирани, изясни инж. Атанас Ангелов от Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти. По-старите , изключително панелните здания ще основат повече проблеми. При тях връзките не са забележими.По отношение на цените би трябвало да се има поради, че оповестените тук-там 3-5 лева./кв.м. се отнасят за парцели с налична архитектурна документи. Ако няма документи цената става двойно по-висока.
Етажните собствености би трябвало да образуват и Фонд " Ремонт и обновяване " , за който от семействата се събират месечни средства в размер на 1% от минималната работна заплата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР