До края на 2019 г. военното министерство е натрупало 70.5

...
До края на 2019 г. военното министерство е натрупало 70.5
Коментари Харесай

МО ще похарчи 70 млн. лв. от неосъществени обществени поръчки

До края на 2019 година военното министерство е натрупало 70.5 млн. лева, които са останали по бюджета му поради неосъществени публични поръчки и други неизвършени разноски. С решение на Съвета по защита спестените пари са разпределени за други цели.

Информацията разкри шефът на ведомството Красимир Каракачанов в отговор на парламентарно запитване на депутата от ГЕРБ и някогашен шеф на защитата Константин Попов. Каракачанов обаче не изяснява за сметка на какви тъкмо поръчки и разноски са спестени парите, нито по какви аргументи.

Основният дял от по този начин събраната сума – 35.9 млн. лева, е заделена за създаване и ремонт на инфраструктурни обекти на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, Централното военно окръжие и Института по защита. Подробности за въпросните обекти и поправки също няма.

15 млн. лева ще отидат за информационни системи. В това число влиза въвеждането на техническо опознаване " свой-чужд " на военни платформи от българските въоръжени сили, предопределени за НАТО и с висока степен на подготвеност, изяснява Каракачанов.

Допълнителни средства за прехрана в размер на 10.1 млн. лева ще получат държавните висши военни учебни заведения. Парите ще бъдат употребявани и за построяването на образователен център за кибероперации и на дълбоководен басейн за подоготовка за подводни интервенции и избавяне на екипажи на аварирали вертолети във висшето военноморско учебно заведение във Варна.

За ушиване на нови униформени дрехи за военнослужещите ще бъдат заделени 7.3 млн. лева

Останалите 2.2 млн. лева от спестените средства ще бъдат раздадени за спешни поправки и аварийни елементи на техниката на Военновъздушни сили и Военноморски сили, както и за закупуването на профилирани работни станции, програмен продукт, консумативи и аварийни елементи за информационната техника на Сухопътните войски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР