До края на 2018 г. горивата в България ще поскъпнат

...
До края на 2018 г. горивата в България ще поскъпнат
Коментари Харесай

МФ: Цената на горивата ще се покачи с 5,1% до края на годината

До края на 2018 година горивата в България ще нарастнат с 5,1%. Това предвиждат от Министерство на финансите в пролетната си макроикономическа прогноза, оповестена на уеб страницата на ведомството.

Причината за повишението на цените ще бъде растежът на тези на интернационалните пазари.

Според записаното в документа се чака годишната инфлация да се форсира до 1,8% поради повишаването на услугите. То се чака да се форсира до 2,5% към края на годината, подкрепено от усилване на вътрешното търсене.

От друга страна по-високите цени на храните в страната ще доведат до повишаване на услугите в заведения за хранене, хотели и други заведения за хранене, показват още от МФ. Нехранителните артикули (без енергийните) ще продължат да поевтиняват, само че с по-бавен ритъм.

За 2018 година от МФ предвиждат растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,9% , като вътрешното търсене ще продължи да бъде водещо. Икономическата интензивност едва ще се забави до 3,8% през 2019 година поради предстоящ спад на вътрешното търсене и ще доближи 3,7% в интервала 2020–2021 година , написа още в документа.

През тази година се чака салдото на настоящата сметка по отношение на Брутният вътрешен продукт да спадне до 1,7%. Балансът по настоящата сметка ще остане позитивен през целия планиран интервал (от 2018 до 2021г.), само че ще се намали до едвам 0,2% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година

Условията на пазара на труда ще са " удобни ", считат специалистите. През 2018 година се чака общо заетите да бъдат с 0,6% повече по отношение на 2017 година, до момента в който предходната година имаше нарастване на заетостта от 1,8%.

Рисковете пред реализирането на прогнозата не престават да са свързани главно с развиването на външната среда и динамичността на интернационалните цени, както и неподходящите демографски трендове в страната, сочи още прогнозата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР