До Коледа остават броени дни и въпреки че навън не

...
До Коледа остават броени дни и въпреки че навън не
Коментари Харесай

Талин, Нюрнберг, Барселона - коледните базари, които си заслужава да посетим

До Коледа остават броени дни и макар че на открито не е снежно, няма по какъв начин да не ни е най-малко малко празнично. А в случай че можем да си позволим малко бягство преди по-дългите почивни дни, то най-добре да планираме посещаване в някой от градове, които ще ни заредят с ударна доза коледен дух.

Освен обичайните Виена, Брюксел, Прага, Будапеща и Лондон, Европа предлага още няколко града, които не са за подценяване. И всички те ще съумеят да ни изненадат със своите коледни базари и празнично въодушевление.

Талин, Естония

Това е първата европейска столица, която поставя коледна елха на публично място - още през 1441 година С одобрени обичаи в посрещането на светлия празник, Талин всяка година омагьосва туристите с коледния базар, който се намира към празничното дърво на централния площад.

Богата културна стратегия, греяно вино, обичайни храни и ръчно направени хубости - всичко това на фона на богатата декорация, чиято хубост е грехота да не споделим с приятелите си в обществените мрежи. Или пък да решим просто да се насладим на мига.

Нюрнберг, Германия

Коледният базар се провежда в остарелия град още от ХVI век. Можем да го намерим на площад " Хауптмаркт ". Характерни за него са дървените сергии, покрити с бял и червен плат, които са близо 200 на брой.

Аромат на колбаси, джинджифил, печени бадеми и греяно вино се носи на всички места, до момента в който обикаляме за някой и различен прочувствен коледен подарък. Най-добрият избор, който можем да създадем, са обичайните нюрнбергски човечета от сухи сливи и орехи.

Фалкенбург, Нидерландия

Това е един от най-нетрадиционните коледни базари в света, тъй като се организира подземен - в кадифените пещери на замъка Валкенбург. Те са открити през XI-XII век и сами по себе си също са доста впечатляващи. Но в дните преди Коледа се трансформират в в действителност магично място.

Можем да се любуваме на стенописите и скулптурите по стените, до момента в който преглеждаме коледни играчки или похапваме обичайни празнични специалитети и сладкиши.

Барселона, Испания

Заслужава си да посетим този град когато и да е на годината, само че в случай че се окажем там по Коледа, наложително би трябвало да забележим Fira De Santa Llúcia. Всичко стартира през 1786 година с отбелязването на деня на Сейнт Луси на 13 декември. Постепенно от еднодневни, тържествата се трансформират в едномесечни.

Така коледният базар пред барселонската катедрала се трансформира в традиция, продължаваща и до през днешния ден - с доста пиняти, дървени фигурки и коледен дух, написа Food52.

Страсбург, Франция

Тук подготовката за Коледа се свързва с обичаен базар, провеждащ се от 1570 година Днес тези места са няколко във френския град, което го прави желана предпразнична дестинация от мнозина.

Най-притегателната точка несъмнено е площадът Place Kléber, където се намира и огромното коледно дърво. А накъдето и да се обърнем, празничният дух ще е там. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР