До късно снощи продължи гасенето на пожара в горския масив

...
До късно снощи продължи гасенето на пожара в горския масив
Коментари Харесай

Над 2 хиляди декара смесени гори горят край Панагюрище

До късно нощес продължи гасенето на пожара в горския масив сред панагюрските села Левски и Елщица. През цялата нощ над 40 пожарникари и два екипа от лесничейските сдружения бяха на терен. На помощ дойдоха и екипи от Пловдив. Пожарът обхвана над 2 хиляди декара смесени гори, наранени са и аграрни площи, само че няма потърпевши хора и здания.

До късно нощес бяха прокарвани 10 метрови просеки, с цел да се спре пътят на огъня, само че заплахата от разпространението му към момента не е минала, сподели кметът на Панагюрище Никола Белишки.

" Имайки поради, че постоянно огънят става и върхущ и трансферира на огромни дистанции, и в случай че вятърът работи в същата посока, не можем да кажем на този стадий, че сме подсигурили 100% разпространяването на огъня ".

Очаква се по-късно на терен на дойдат два хеликоптера от авиобаза " Крумово ". Мобилизиран е целият разполагаем състав на регионалната противопожарна работа, екипи на горските стопанства и десетки доброволци. На терен е към този момент и оперативният щаб, който ще управлява днешните гасителни деяние по въздух и суша.

Областният шеф Трендафил Величков показа по БНР:

" Остава усложнена ситуацията. Очакват се всеки миг двата хеликоптера. Продължават да се вършат просеки и продължаваме да овладяваме огъня. Надяваме се да няма вятър, който през вчерашния ден ни изигра неприятна смешка ". Величков изрази вяра по-късно денем да има положителни вести

Мирослав Стоянов, представител на Министерство на вътрешните работи Пазарджик добави:

" На място има пожарникари от Панагюрище, Пазарджик, Белово, Септември, Пещера, Велинград, подкрепени от екипи от Пловдив и Пирдоп. В гасенето вземат участие лесничеи от горските стопанства в района с високопроходими джипове, доброволци. За създаване на просеки е изпратена тежка верижна машина от Асарел Медет. Осъществява се взаимоотношение с кметовете и регионалната администрация. Всеки миг се чака в гасенето да се включат два вертолета от Авиобаза Крумово. Няма данни за потърпевши хора или наранени къщи в зоната на пожара. Работата по неговото локализиране продължава интензивно. Екипи на полицейското ръководство в Панагюрище оказват подпомагане на жителите ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР