До какво биха довели рестрикции в кредитирането?Апетит към кредитиране, към

...
До какво биха довели рестрикции в кредитирането?Апетит към кредитиране, към
Коментари Харесай

До какво биха довели рестрикции в кредитирането


До какво биха довели рестрикции в кредитирането?

„ Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този „ вкус “ не е от през вчерашния ден. Това е развой, който продължава години. Доста експресивен стана сега, в който се случи  високата инфлация  – хората изпитаха терзания какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване.  Българинът е традиционалист – в сходна обстановка се насочва към недвижимите парцели . “

Този коментар направи в изявление за БНР Иван Стойков, анализатор и специалист от финансовия портал „ Моите пари “.

Наблюдава се  сериозен растеж на кредитирането  – както при ипотечните, по този начин и при потребителските заеми, акцентира той.

„ Всеки провиснал заем е притежател на равнище на риск.  Няма безусловно безрисков заем . Колкото повече заеми се отпускат от банките, толкоз повече заеми има, които могат в един миг да се окажат рискови “, разяснява Стойков по отношение на рекомендациите на Българска народна банка към комерсиалните банки да преразгледат режима на кредитиране.

Дали рекомендациите ще дадат резултат , ще се види след три месеца след въвеждането на мониторинга, посочи специалистът. По думите му, в случай че Българска народна банка регистрира съответни недостатъци и нередности, ще се стигне и до съответни оферти на Централната банка.

Ще забележим и по-конкретни ограничения, в случай че се постановат такива . За момента приказваме единствено за рекомендации с вярата комерсиалните банки да се съобразят с тях. “

Сегашните темпове на кредитиране не значат, че заеми се отпускат безсистемно, разясни Иван Стойков.

При въвеждането на възможни рестрикции,  с цел да се защищити банковата система от прегряване , може да намалее търсенето на парцели и да има  отлив на клиенти както от банките, по този начин и от имотния пазар , заключи той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР