До идната сряда се очаква да стане ясно дали правителството

...
До идната сряда се очаква да стане ясно дали правителството
Коментари Харесай

Президентът на Италия Серджо Матарела не прие оставката на Марио Драги

До идната сряда се чака да стане ясно дали държавното управление на националното единение в Италия ще продължи да ръководи до идната пролет, когато би трябвало да се проведат постоянни парламентарни избори, или ще бъде призован предварителен избор наесен.

Премиерът Марио Драги ще би трябвало да ревизира с каква поддръжка разполага в Народното събрание, излиза наяве от известие на президентската администрация, оповестено откакто президентът - Серджо Матарела - отхвърли да одобри оставката на Драги.

Бившият шеф на Европейската централна банка разгласи, че се отдръпва поради популисткото придвижване "Пет звезди ", което не взе участие в гласуването по-рано през днешния ден на доверие на кабинета като част от процедура за приемане на пакет от вложения за 23 милиарда евро за битка против инфлацията.

И без "Пет звезди " държавното управление на Драги разполага с болшинство в Народното събрание, само че той беше безапелационен, че без тази групировка държавното управление, което оглавява, към този момент не е на националното единение и по тази причина той не желае повече да е министър председател.

Президентът на Италия Серджо Матарела отхвърли оставката на премиера Марио Драги с предложение да се показа пред Народното събрание, където да се обясни случилото се в Сената от политическа позиция, осведоми БНР. Това ще стане в сряда.

Тази линия, министър председателят да приказва пред Народното събрание, се поддържа от Демократическата партия, като действителна политическа форма на борба. Лидерът ѝ Енрико Лета държи държавното управление да продължи своята работа.

Матео Ренци от "Италия вива " и други политици също желаят Марио Драги да остане министър председател.

Най-много за предварителен избор молят от дясната партия "Братя на Италия ", която е съпротива.

Интересен факт е, че от 2018-а година до в този момент, 162-ма представители на "Пет звезди " в Народното събрание са сменили партийната си принадлежност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР