До ХVІІІ век хората в Шотландия нямали представа какво представлява

...
До ХVІІІ век хората в Шотландия нямали представа какво представлява
Коментари Харесай

Овесено Брашно

До ХVІІІ век хората в Шотландия нямали визия какво съставлява белият самун. Те се хранели единствено с артикул, изработен от овесено брашно, с цел да обезпечат пълноценно хранене. И през днешния ден овесените артикули са на респект в северната страна.

От овесено брашно се прави необятно известната овесена каша, а изгодите от нея са от дълго време известни. Използвана е и като лечебна храна при стомашни проблеми, диабет и за диетично хранене. Тя е целесъобразна спортна храна, тъй като наличните витамини и минерали подкрепят трупането на мускулна маса и пречат на наслагването на тлъстини. Минералите, взаимодействайки си, усъвършенстват тонуса и предотвратяват развиването на разнообразни заболявания.

За експериментаторите в кухнята ще бъде любопитно да заменят бялото брашно с овесено за палачинките, хляба, кифлите, сладките и други здравословни храни в звук с правилата на положителното хранене. А овесената каша е потребна и за маски за кожата и косата с овес.

За да се предприеме този любопитен опит, е добре да се познават всички благоприятни условия и изгоди на овесеното брашно за хранителната диета, за неговия състав и енергийна стойност.

Състав и енергийни стойности на овесеното брашно

 Овесено брашно

В овесеното брашно се съдържат значими микроелементи. Ензимите, аминокиселините, изключително такива като аргинина, хистидина, левицина, лизина, триптофана, тирозина, валина и други съществени, го подреждат измежду най-полезните.

Енергийното наличие в 100 грама брашно от овес е 369 килокалории. В него има 13 грама протеин, 7 грама мазнини и 60 грама въглехидрати, което го прави доста уравновесен артикул.

Витамините в брашното от овес са показани от С, А, Е, РР и група В. Сред микроелементите се отличават калцият, магнезият, желязото, фосфорът, медта. Благодарение на съществуването на силиций метаболизмът се контролира сполучливо. Калцият се грижи за сърцето, фосфорът дава отговор за кръвта, а магнезият за нервната система.

Гликемичният показател е под междинното равнище и е 45 единици.

Повечето зърнени храни съдържат глутен и овесеното брашно не прави изключение. При него обаче количеството е минимално, единствено към 21 % от наличието, до момента в който в пшеницата е 80 %.

Видове овесено брашно

1. Ситно смляно - в него в зърното няма никакви примеси от черупките, които са отстранени изцяло. Изделията от такова брашно са елементарно смилаеми. Използва се в доста известни храни;

2. Средно смляно - то се отличава с високото наличие на фибри;

3. Едро смляно или пълнозърнесто - със непокътнати характерности на зърното и по тази причина уместно за диетично хранене.

Сравнение на овесеното брашно с пшеничното и с овесената каша

Овесената каша се смята за една от най-диетичните храни и това се дължи на лесноусвоимия протеин в брашното. Съдържащите се фибри пък отстраняват токсините от тялото. В пшеницата обаче има повече елементарни въглехидрати.

Разликата сред овесеното брашно и овесената каша е в метода на производството им. Тестото се прави от сварените зърнени храни, които след това се смилат. Затова в него навлизат и черупките от триците. Брашното е създадено на база на зародишните зърна.

Ползи от овесено брашно

 Овесена каша

Заради потребните си детайли и богатия витаминен състав това брашно е скъп посетител в кухнята на всеки човек, който се стреми към здравословно хранене. Разтворимите фибри в продукта са подобаващи за диабетици, а неразтворимите чистят токсините от тялото.

Фибрите носят доста изгоди, като част от тях са:

- Стабилизиране на микрофлората;

- Активиране на чревния тракт;

- Подобряване на метаболизма, разследване на което се контролира теглото;

- Регулиране на кръвта и оттова на холестерола и кръвната захар;

- Производство на серотонин;

- Бързо възобновяване след стрес.

Тъй като брашното от овеса е богато на протеини, то подкрепя натрупването на мускулна маса и въздейства добре на нервната система, възстановява кръвното налягане. Почитателите на овесената каша имат изострена памет, добра централизация и водят деен живот.

Този артикул е целесъобразен за бременни дами, тъй като се отличава с богат хранителен състав и покрива потребностите от запаси на тяло, който би трябвало да покрие потребностите на още един организъм.

Ползите за отслабването идват от елементарния факт, че ефикасна е всяка хранителна диета, която дава опция за калориен недостиг - това значи да се изгарят повече калории, в сравнение с се одобряват. Затова десертите от овесено брашно са подобаващи и при най-строгата диета. Те с изключение на всичко ще подобрят храносмилането и ще възстановяват работата на чревния тракт.

Здравословните закуски с храни от овесено брашно разрешават да се опитва с количества и състав. Те се готвят бързо също така.

Как да си създадем овесено брашно вкъщи?

Това е доста елементарна процедура, тъй като единствената нужна съставна част е овесени ядки. Може да бъдат смлени в мелничката за кафе или в миксера. Времето за мелене дефинира какъв брой тънко ще бъде брашното.

Продуктът се съхранява в резервоар за насипни артикули на предпазено от слънце и влага място.

Приложение на овесеното брашно и препоръки за потреблението му

Това брашно намира необятно приложение в здравословните кулинарни предписания. Става за съвсем всички ястия. При месните може да бъде част от панировката на рибата, месото или карантията. За печене е главен артикул в кифли, сладкиши, бисквити, палачинки, в торти с овес и други. Може да се изпече и самун от овесено брашно.

Ето някои елементарни, само че вкусни оферти с овесено брашно.

Палачинки с овесено брашно

Необходими артикули:

- 3.5 ч.ч. овесено брашно

- 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко

- 4 яйца

- четвърт чаена чаша разтопено масло

- сол на вкус

Яйцата, маслото, млякото и солта се разрушават добре и към тях последователно се прибавя брашното от овес. Трябва да се получи хомогенна примес. В намазнен тиган се сипва от сместа и се изпичат овесените палачинки до златист цвят от двете страни. Поднасят се с обичан заряд.

Лесен сладкиш с овесено брашно

 Овесен сладкиш

- четвърт кг овесено брашно

- 1 ч.л. хлебна сода

- 1 ч.л. бакпулвер

- 1 ч.л. сол

- 380 г банани

- половин ч.ч. кисело мляко

- 100 г мед

- 40 г зехтин

- 1 ванилия

- шепа филиран шоколад на парчета

Начин на подготвяне:

Овесеното брашно се смесва със содата, бакпулвера и солта.

Бананите, киселото мляко, меда, зехтина и ванилията се разрушават в блендер. Двете съставки се смесват и изписват в тавичка за печене. Отгоре се украсяват с парченцата шоколад.

Сладкишът се пече във фурна на 180 °C за половин час. Оставя се на изключена фурна още 10 минути.

Може да се употребява незабавно, само че и изстуден.

Основното предписание при консумация на произведения от овесено брашно е, храненето с тях да бъде умерено. Може да се включат в здравословни диети за намаляване или при болести като част от диетичното хранене.

При нетърпимост към овес продуктите от овесено брашно се изключват от храната, само че то може да се употребява за козметични цели в маски за поддържане на косата и кожата, ръцете, ноктите, тъй като не са единствено усетът е запаметяващ се, само че здравословните изгоди от овеса са неповторими.

Вижте още вкусни и здравословни оферти за:

- овесени бисквити;

- овесени сладки;

- овесени палачинки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР