До хакерите е почти невъзможно да си стигне, тъй като

...
До хакерите е почти невъзможно да си стигне, тъй като
Коментари Харесай

ГДБОП: Мними търговци източват банкови карти чрез сайтове за онлайн обяви

До хакерите е съвсем невероятно да си стигне, защото откраднатите пари се препират през разнообразни незаконни групи и голям брой банкови преводи

Мнимите търговци, които източват банкови карти, употребявайки уеб сайтове за онлайн разгласи, са част от интернационална хакерска група. Това демонстрират следствия на ГДБОП, където получават десетки сигнали от пострадали консуматори. Оказва се обаче, че до хакерите е съвсем невероятно да си стигне, защото откраднатите пари се препират през разнообразни незаконни групи и голям брой банкови преводи, отбелязва.

При опит за продаде бронята на автомобила си в един от най-големите уеб сайтове за безвъзмездни разгласи този консуматор попада в клопката на измамниците. Мнимият покупател се показва за жена и упорства ангажиментите да се вършат в чат на мобилно приложение. Купувачът настоятелно държи да заплати през онлайн система на известна куриерска компания.

" Няма нищо мъчно. Изпращам ти линк и отиваш най-долу на екрана, натискаш бутона за приемане на пари и посочваш картата си за приемане на пари ".

Следват подробни указания по какъв начин работи системата на куриерската компания, където би трябвало да се вкарат данните на дебитната карта на продавача.

" Някои от жертвите остават без три, пет, седем хиляди лв. ", разяснява комисар Владимир Димитров - шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ ГДБОП.

" Това е интернационална група от хакери. Нямаме данни български жители да вземат участие в сходни закононарушения ", съобщи комисар Владимир Димитров - шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ ГДБОП.

Схемата стартира да навлиза у нас преди две години, когато поради пандемията внезапно се покачва ползата към онлайн търговията.

" Измамниците са доста изобретателни, доста опитни, доста изкъсо ни държат и наблюдават всяка наша стъпка. Тези хора извънредно добре репликират това, което вършат платформите. Това е световен проблем, не се случва единствено в България ", съобщи Вяра Мишева - план управител.

Тактиката на измамниците е да изкарат потребителите отвън формалния уебсайт за разгласи. Разговорът стартира с въпроси за продукта като симулират огромен интерес. Използват единствено чат връзка. Повечето известия са на негоден български, защото употребяват стратегии за превод.

" Те са психолози. Знаят по какъв начин да завъртат диалога, знаят по какъв начин да покачат вълнението в продавача за евентуалната покупка, знаят по какъв начин да му задържат интереса и да покачат доверието, че той действително има интерес към неговата стока и желае да му даде пари ", съобщи Вяра Мишева - план управител.

Разследвания на ГДБОП демонстрират, че прикриването на следите е проведено на високо равнище. Парите се препират с медиатори посредством голям брой банкови транзакции. Понякога си влагат в първокласни артикули или криптовалути. За да не могат да бъдат проследени употребяват уязвимости в телекомуникационните услуги. Номерата, от които пишат известия са авансово подбрани.

" Избират телефонни номера, които нямат конфигурирано приложение, дали ще е " Viber " или " WhatsUp " или някакво друго. Много постоянно жертвите звънят на тези телефонни номера и насреща подвигат хора, които нямат нищо общо със случая. Просто техният телефонен номер е употребен. Използвана е тази накърнимост да получат смс кода, с цел да си задействат хакерите " Viber " приложението на непознат телефонен номер ", съобщи комисар Владимир Димитров - шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ ГДБОП.

При възможна машинация специалистите поучават да бъде непокътната цялата връзка под формата на линкове и телефонни номера, с цел да може да се блокира по-бързо активността на измамниците и да стартира следствие.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР