До голяма степен за мен беше изненадваща новината за исканата

...
До голяма степен за мен беше изненадваща новината за исканата
Коментари Харесай

Борис Попиванов: Ходът на Петков за оставка на Янев крие риск в две посоки

" До огромна степен з а мен беше изненадваща новината за желаната оставка на Стефан Янев , тъй като нямаше досататъчно предпоставки за нея.

Министър Янев имаше в действителност разминаващи се отзиви и оценки във връзка с обстановката в Украйна и българската роля в нея. Но дружно с това през цялото време на войната българската позиция е била много единна и министър Янев не е показвал в делата си, незнам в думите си, значително разминаване в това, което правеше Министерски съвет, с това, което говореше президента Радев.

Напротив, България се включи в позициите за наказание на това, което правеше Русия в Украйна на всички вероятни равнища ",  разяснява пред БНР политологът доц.Борис Попиванов.
" В този смисъл българската позиция не изглеждаше никога разединена или да се основава усещане за някакво двусмислие.

Заедно с това в правото на премиера е, още повече, когато е от неговата квота, да изиска промяната на този министър.

Това е един ексцентричен, много решитителен ход от страна на министър - ръководителя. И това е ход, при който има риск и в двете направления

Ако не беше я изискал оставката на Янев, щяха да се разпространят бързо по света изказвания, че България търси " златна малка врата " в оценката си за войната в Украйна.

Но пък въпреки това, промяната на боен министър на страна-членка на НАТО, когато напълно наоколо бушува война, назад, би могло да породи нежелателни геополитически тълкования за това какво става в България. Че България е мощно разединена, което съгласно мен на равнище политически хайлайф - такова нещо няма.

Ето за какво Петков пое този риск, да покаже, че България е изцяло единна и няма разминаване със своите сътрудници - НАТО и Европейски Съюз ", съобщи още пред БНР доцент Попиванов.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР