До ескалация на напрежението в пленарната зала доведе протестът на

...
До ескалация на напрежението в пленарната зала доведе протестът на
Коментари Харесай

Скандал в парламента заради барикадата на медицинските сестри

До ескалация на напрежението в пленарната зала докара митингът на медицинските сестри, чиито представители от през вчерашния ден са се барикадирали в постройката на някогашния Партиен дом в столицата, където заседават парламентарните комисии.

Поводът - съпротива и ръководещи през днешния ден си размениха заявления от парламентарната естрада, в които дадоха изцяло друго пояснение на протичащото се. Според Българска социалистическа партия барикадата на медицинските експерти е само „ акт на обезсърчение ", поради непрестанните неистини, които те чуват от страна на държавното управление, а от ГЕРБ пък дефинираха дейностите им като „ целеустремено проведена провокация ".Всичко това докара повишение на напрежение и до цяла каскада от изявления и процедури.

„ Днес сме в изключителна обстановка, тъй като Народното събрание бе блокирано ", съобщи Драгомир Стойнев от левицата, който прикани председателстващият съвещанието Емил Христов да се намеси и да „ успокои сътрудниците от ГЕРБ ". Христов пък му отговори с апел да не прави политическа декларация възползвайки се от правото си на процедура по метода на водене. Последва ново обвинявания от Стойнев: „ Ако не се оправят със отговорностите си на ръководител, слезте от това място ".Колегата му Антон Кутев пък излезе на трибуната с съответно предложение - протестиращите да бъдат поканени в пленарната зала, с цел да чуят депутатите техните съответни претенции.

„ Медицинските сестри не стачкуват против Народното събрание ", възпротиви се Емил Христов.

Последва ново напрежение и крясъци от място в залата, огромна част от които останаха недоловими за микрофоните на публицистите. Александър Симов от левицата побърза да изясни, че се чули възгласи „ терористки " по адрес на медицинските сестри, а виковете са пристигнали от редиците на ръководещото болшинство в пленарната зала. Колегата му Иван Ченчев пък прикани създателят на възгласите незабавно да отнесе наказване.

Всичко това принуди ръководителят Христов да разгласи 15-минутно спиране, с цел да тушира напрежението.

По-късно стана ясно, че скандиралият народен представител е Спас Гърневски от ГЕРБ, който пък пред публицисти изясни, че викал „ терористки " не по адрес на сестрите, а на комунистите, взривили църквата „ Света Неделя " и организирали Народния съд.

Все отново съвещанието стартира с успокоени пристрастености, а ръководителят Емил Христов съобщи, че няма да влизат в пленарна зала тези депутати, за които смята, че са нарушили правилника. Кои са те, не стана ясно. Той разгласи още, че този въпрос ще бъде издигнат и на идващия Председателски съвет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР