,,До два месеца ще започне строителството на скоростния път между

...
,,До два месеца ще започне строителството на скоростния път между
Коментари Харесай

Министър Цеков: До два месеца започва строителството на скоростния път Ружинци – Монтана

,,До два месеца ще стартира строителството на скоростния път сред Ружинци и Монтана, част от транспортната връзка Видин - Ботевград. Предвижда се 40-километровата права да бъде с по две ленти за придвижване в посока. Изготвени са нужните механически планове, обезпечено е финансиране от държавния бюджет. До издаване на разрешението на градеж остават някои съгласувателни процедури.``

Това разгласи в Монтана през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

Пред участниците в срещата министър Цеков акцентира, че построяването на пътя Видин - Ботевград е най-важният приоритет за развиването на Северозападна България. Като пълностоен транспортен кулоар той би трябвало да свърже Бяло море с река Дунав за придвижване на артикули и първични материали, които да развият промишлеността и заетостта. Министърът осведоми, че до края на месец февруари ще бъде пуснат за придвижване секторът сред Макреш и Бела.

„ За страдание за сектора сред Монтана и Враца сме изправени пред едно неприятно и тежко завещание, обвързвано с неналичието на одобрено трасе. Имало е определен вид през 2010 година, само че през 2013 година е установено, че той не дава отговор на екологичните условия и пътната сигурност, тъй като минава наоколо до настоящи хранилища за муниции. Оттогава трасето е изоставено и няма създадени нови разновидности “, уточни Цеков.

Министърът посочи, че за това през месец декември е упълномощил създаване на уголемен абстрактен план с цялостни геоложки изследвания за избор на ново трасе сред Монтана и Враца с габарит на скоростен път.

„ Над 30 са подадените предложения за планиране, чакаме до един месец да изберем реализатор. Предвидени са средства от бюджета, тъй че ще запълним този транспортен вакуум сред Монтана и Враца “, означи министър Цеков и акцентира, че идейният план ще отпуши строителния развой, като оптимистичният вид планува възможните строителни действия да стартират през 2027 година

„ До 5 март одобряваме предложения за избор на архитект за уголемен абстрактен план за рационализация на пътя Монтана - София с създаване на тунел под Петрохан. Съществуващият все още план е непредвидлив и неработещ, непризнат от екологична позиция, тъй като планува двулентов път, който няма да промени качествено транспортната съгласуваност. Ето за какво предвиждаме да изградим 84-километрова пътна права с по-голям габарит – четирилентов, и планова скорост 120 км/час. Трасето ще стартира от обхода на Монтана и ще се свърже със Софийския околовръстен път. Така ще имаме бърза връзка от Монтана до София “, заяви още министър Цеков.

Изготвен е механически план за главен ремонт на 34 км от пътя III-133 Бяла Слатина - Манастирище - Мокреш - Монтана. Проектът е с показателен бюджет над 40 млн. лева По програмата за настоящ ремонт на АПИ през тази година е заложен ремонт на 12 км от третокласния път Монтана - Лом - Мърчево и на към 30 км от път III-112 Дъбова махала - Монтана. След сигнали от общините за сектори от републиканските пътища в неприятно положение, министър Цеков разпореди АПИ и ОПУ - Монтана да извършат инспекция и разбор на опциите за планиране и възлагане на поправки на сектори в спешно и предаварийно положение. Сред тях са прави от пътищата в Георги Дамяново, направлението Монтана - Вършец, Чипровци - Белимел, Замфирово - Паничерево.

„ Над 85 млн. лева ще бъдат отпуснати на общините в област Монтана от бюджета за осъществяване на инфраструктурни обекти в района. Подадени са 48 плана, измежду които ремонт на водоснабдителната система на Лом за над 17 млн. лева, общински пътища, ремонт на пътя Брусарци - Белотинци за над 6 млн. лева “, сподели още районният министър. Той осведоми, че от края на тази седмица стартира подписването на съглашения с общините, които извършват изискванията – имат годни и влезнали в действие позволения за градеж, виза за планиране или мнение на основен проектант при инженеринг.

Министър Цеков разяснява и новия проектозакон за ВиК и ценообразуването на водата. Той акцентира, че потребностите от вложения в бранша са големи. Заради неналичието на консолидация и обединен ВиК оператор в област Монтана към този момент два програмни интервала е нямало опция за вложения за рационализация на мрежата с евросредства. „ Консолидацията на общините е един от разновидностите за възстановяване на качеството на водата и прекъсването на водните режими, само че имаме опозиция от общините, които имат достъп до евтина питейна вода, която подават по гравитачен път “, уточни министърът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР