До десетина дни вече няма да има области, в които

...
До десетина дни вече няма да има области, в които
Коментари Харесай

Аспарух Илиев: Задължението за ваксина би предизвикало още негативни нагласи

До десетина дни към този момент няма да има области, в които трайно да не се регистрират нови случаи на ковид - разновидността Делта ще настъпи. Това са упованията на лекар Аспарух Илиев, началник на лаборатория към университета в Берн, за обстановката в България спрямо останалите европейски страни, където към този момент инфекцията се популяризира.

Илиев открои и различен факт - сега делта разновидността в Западна Европа се популяризира на първо място измежду млади и неимунизирани хора, само че там възрастните са имунизирани всеобщо. Това допуска тежка вълна у нас, защото за разпространяването ще спомогне пагубно ниското имунизиране. Страната продължава да се намира на последно място в Европейския съюз по имунизация, като по този метод прави уязвимо цялото общество.

Като съществени две аргументи за тази статистика Илиев откроява вярата на хората, че към този момент са преболедували вируса, което не е правилно. В другите страни, където са направени проучвания, се открои извънредно ниския % на прикрито преболедували, уточни Илиев. За ниския брой имунизирани, макар съществуването на ваксини и на избор на ваксина, спомага и общото съмнение във властта и институциите.

Затова и наложителната имунизация може да провокира по-скоро спомагателни отрицателни настройки, съгласно Илиев. Той счита, че по-ефективно би било да се вкарат тласъци измежду професионални групи - да вземем за пример здравните служащи, обществените и личния състав в старческите домове.

Аспарух Илиев прикани още веднъж всички хора да се имунизират - " Сега е моментът да го извършите. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР