До 800 млн. деца по света са натровени от олово

...
До 800 млн. деца по света са натровени от олово
Коментари Харесай

1 на 3 деца в света натровени с олово

До 800 млн. деца по света са натровени от олово от замърсяване на водата и въздуха, предизвести Организация на обединените нации в специфичен отчет за " голямата и незнайна до момента " рецесия в опазването на здравето, оповестява " Франс прес ".

Смята се, че едно от всеки три деца има равнища на олово - мощен невротоксин - в кръвта си, които изискват незабавни дейности за попречване на дълготрайни вреди, акцентират от детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ).

" С малко ранни признаци, оловото безмълвно опустошава здравето и развиването на децата, с възможни съдбовни последствия ", акцентира Хенриета Форе, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ.

" Знанието какъв брой всеобщо е замърсяването с олово - и разбирането на разрушението, което предизвиква на обособения човек живот и общности - би трябвало да въодушеви незабавни дейности за отбрана на децата един път вечно ", акцентира още Форе.

Излагането на олово в детска възраст е обвързвано с редица поведенчески проблеми, както и с увреждане на бъбреците и сърдечно-съдови проблеми по-късно в живота.

Проблемът, който се среща извънредно доста в Южна Азия, се пресмята, че коства на страните с невисок и междинен приход съвсем 1 трилион $ за живота на децата.

Замърсяването с олово идва от разнообразни източници, в това число пещи навън, багра и бензин.

Оловни тръбопроводи в доста страни също създават рискови равнища на химичното вещество в запасите за питейна вода.

В отчета на Организация на обединените нации се споделя, че водещ източник на токсина е нерециклиран или неприятно изхвърлен от акумулаторите на автомобила. В страните, в които отравянето с детско олово е най-разпространено, броят на транспортните средства на пътя се е удвоил от 2000 година насам.

Анализът на експозицията на олово в детска възраст беше осъществен от Института за оценка на здравните индикатори, водеща международна здравна изследователска група, отчасти финансирана от Фондация Бил и Мелинда Гейтс.

Той откри, че до момента в който равнищата на оловно наличие в кръвта на децата в по-богатите страни понижават през годините, в по-бедните страни казусът се е нараснал фрапантно.

" Добрата вест е, че оловото може да се рециклира безвредно, без да се излагат служащи, техните деца и близките квартали ", споделя Ричард Фулър, президент на благотворителната организация, която управлява изследването.

" Хората могат да бъдат образовани за заплахите от оловото и да бъдат овластени да пазят себе си и децата си. "

Той сподели, че икономическата и обществената възвръщаемост от вложението в понижаване на замърсяването с олово може да бъде " голяма ".

" Подобрено здраве, нараснала продуктивност, по-висок коефициент на просветеност, по-малко принуждение и по-ярки бъдещи за милиони деца по цялата планета ", сподели Фулър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР