До 60 работни дни неплатен отпуск само за 2021 година

...
До 60 работни дни неплатен отпуск само за 2021 година
Коментари Харесай

ГЕРБ: 60 дни неплатен отпуск за 2021 г. да се признават за осигурителен стаж

До 60 работни дни неплатен отпуск единствено за 2021 година да се признават за застрахователен и трудов стаж. Това оферират депутати от ГЕРБ сред първо и второ четене на плана за бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за идната година.

Предложението е поради изключителната епидемиологична конюнктура и рестриктивните мерки за работа, които се постановат на част от заетите.

Депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов предлага тежестта на 1 година застрахователен стаж да нарасне от 1,2 на 1,3, което да обезпечи и нарастване на пенсиите с 10 % като всички пенсии се усилят и по швейцарското предписание с 5 % от още от първи януари.

Идентична смяна, като импортираната от Движение за права и свободи, оферират и депутати от Българска социалистическа партия плюс преизчисляване на пенсиите с осигурителния приход от 2016 година, с цел да се понижи разликата сред старите и новите пенсии.

Социалистите оферират още да се усили минималното на ден обезщетение за безработица от сегашните 12 лева на 17,50 лева, а за гледане на дете през втората година компенсацията нарасне на 650 лева

С бюджета на ДОО се плануват и промени в Социално-осигурителния кодекс, оповестява БНР.

Предвид пропуснатата опция за огромен брой хора за смяна на обезпечаването от повсеместен пенсионен фонд във Фонд „ Пенсии “ пет години преди възрастта за пенсиониране, се предлага от януари до юни следващата година всички, които са пропуснали този период, да могат да упражнят това свое право.

В същия интервал тези, на които към този момент е отпусната пенсия, без да са трансформирали обезпечаването си, ще могат да изискат преизчисляването ѝ без понижението с 20%, в случай че трансферират във Фонд „ Пенсии “ средствата от самостоятелните партиди на фондовете.

Това са военни, служители на реда, пенсионери от службите и правосъдната система. Отново за същите категории се планува, че в случай че оставят парите си в частните фондове, държавната им пенсия да се преизчисли с по-ниския коефициент на редукция, който ще е в действие от следващата година и ще е към 10 на 100.

При тази догадка те ще получат втората си пенсия от универсалния фонд, когато навършат общата пенсионна възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР