До 5 или 10 години най-ценната компания в света ще

...
До 5 или 10 години най-ценната компания в света ще
Коментари Харесай

Балон ли е пазарът за електрически автомобили?

До 5 или 10 години най-ценната компания в света ще бъде представител на автомобилния бранш. Такава смела прогноза прави основният изпълнителен шеф на Volkswagen Хърбърт Дийс

Като се има поради темпото, с което вложителите влагат средства в Tesla и другите компании в бранша, това може да се случи и по-рано, написа Крис Брайънт за Блумбър.

През тази седмица пазарната капитализация на Tesla доближи 540 милиарда $, което я прави 10-тата най-скъпа компания в света. Тази сума е 250 пъти по-голяма от предстоящата облага на компанията за тази година, сочат данни на Блумбърг. Трите китайски компании за електрически коли, листнати на борсата в Ню Йорк - Nio Inc., XPeng Inc. и Li Auto Inc., имат обща пазарна капитализация от 154 милиарда $. Нито една от трите компании не е излизала на облага в историята си, като те през последното тримесечие те са доставили по-малко от 30 хиляди автомобила, или другояче казано малко над 1% от продажбите на Volkswagen.

Електрическата гражданска война е реалност и прекосяването от моторите с вътрешно горене към такива с акумулатори се форсира. Това пренасочване на капитал към електрическите коли е огромен позитив за климата, само че актуалните оценки на тези компании наподобяват много нереалистични. Потенциалът за отчаяние е голям, изключително измежду по-новата генерация от производители, които към момента не са потвърдили, че могат да генерират облаги.

Подобно на всички финансови балони, в основата на този седят фантазиите за бързо замогване. Тази седмица шефът на Tesla Илон Мъск стана вторият най-богат човек на планетата, задминавайки създателят на Microsoft Бил Гейтс.

Наскоро най-големият вложител в Tesla - Baillie Gifford, продаде акции за милиарди $, само че резервира дял от 3,7%, който сега се прави оценка на 20 мрлд. $. Шотландската капиталова компания обаче не залага единствено на компанията на Мъск, тя има и дял в Nio за 6 милиарда $. Акциите на китайската компания, листнати в Съединени американски щати, са поскъпнали с 1235% от началото на годината.

Скорошната история на Nio е показателна за бранша. През март компанията изрази подозрение, че ще успее да продължи активността си, откакто похарчи 4 милиарда $ в границите на три години. Тя оцеля след избавителен заем от локалното държавно управление. Tesla бе пред банкрут най-малко два пъти от 2003 година насам.

Новите участници на пазара за електрически коли могат да си вземат урок от тези образци, само че досега няма причина да се чака, че тяхното показване ще бъде по-различно.

Конкуренцията в се бранша е голяма и въпреки че електрическите мотори са по-лесни за производство от тези с вътрешно горене, основаването на транспортно средство, което е безвредно, надеждно и вълнуващо не е по никакъв начин елементарно. Дългогодишните ветерани в автомобилната промишленост като Volkswagen и General Motors са доста по-добре капитализирани и имат по-голям опит в управляването на вериги за доставки и построяването на марки. След относително бавния им старт, през днешния ден те залагат всичко на електрификацията. Може да сте сигурни, че старите колоси няма да се предадат без борба.

Няколко фактора доведоха до рекордното повишаване на акциите на фирмите за произвеждане на електрически коли. Федералният запас на Съединени американски щати насърчи спекулативната търговия с понижението на главната си рента покрай нулата, а отегчените милениали, които тръгуват акции посредством платформи като  Robinhood, бяха привлечени от обещанията за електрическо бъдеще.

Окуражителни са и изказванията на новите компании в бранша, че те имат решения за индустриалните проблеми и големите финансови разноски, които съвсем потопиха Tesla. Подобно на метода, по който Apple разпорежда производството на своите смарт телефони на Foxconn, компанията за електрически коли Fisker възнамерява да разпореди производството на своя Ocean SUV на канадският снабдител на автомобилни елементи Magna International. Nikola преследва сходна тактика с сътрудниците си GM и CNH Industrial NV.

Други избират друг метод. Стартъпът Lordstown Motors Corp закупи фабрика от GM и софтуерен лиценз от Workhorse, с цел да форсира навлизането си в пазара. Arrival твърди, че е преоткрил монтажната линия на автомобила. Компанията възнамерява да построи по-малки и евтини „ микрофабрики “, които да са покрай доставчиците на части. Така компанията ще реализира по-голяма степен на автоматизация и ще понижи потребността си от човешки труд.

Производството на коли обаче крие доста подводни камъни. Li Auto изтегли 10 хиляди електрически SUV-а от пазар поради евентуални проблеми с окачването. Workhorse и XPeng предизвестиха за усложнения с приемането на доставки на акумулатори.

Големият тест за фирмите, които желаят да бъдат идната Tesla, обаче ще пристигна, когато те останат без средства и изискат повече финансиране, както компанията на Мъск и китайската Nio са правили не един път.

Продавачите на късо гледат с огромен интерес на развиването на фирмите в бранша на електрическите коли, само че внезапното повишаване на акциите на Tesla през тази година е добър образец за заплахите, които крие залагането против балона. Nikola е обект на следствие от страна на Министерството на правораздаването и Комисията по скъпите бумаги и тържищата, откакто продавача на късо Hindenburg Research упрекна компанията в машинация. Въпреки това през днешния ден тя има пазарна капитализация от 11,5 милиарда $.

Прогнозата на Дийс, че производител на коли може да бъде най-ценната компания в света, надалеч не наподобява неосъществима, само че още по-сигурно е, че огромна част от фирмите, които ще опитат да навлязат в този бранш, няма да оцелеят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР