До 5 години в България може да бъдат изградени още

...
До 5 години в България може да бъдат изградени още
Коментари Харесай

Подготвя се ударно изграждане на зарядни за електромобили в България

До 5 години в България може да бъдат построени още 10 хиляди зарядни станции за електрически автомобили. Числото наподобява внушително и много амбициозно на фона на съществуващите сега към 600-700 зарядни в страната. Липсата на задоволително работещи и комфортни точки, което е годно и за останалата част от света, е измежду аргументите за доста хора към момента да не се престрашават да си купят електрически автомобили, наред с високата им цена.

Сега за развиването на инфраструктурата в България се сплотиха Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО), Националното съдружие на общините, браншовата камара на енергетиците, Българската асоциация Електрически транспортни средства, Индустриален клъстер " Електромобили " и Асоциацията на притежателите на електрически автомобили в България, които в сряда подписаха контракт за съдействие.

Според него ЕСО ще даде наличната си инфраструктура, в това число стопанисваните 297 станции от електропреносната мрежа, с цел да може местата за зареждане на електрически коли да са включени към системата на цялата страна. В момента зарядните се изграждата от друг вид вложители - някои са притежатели на вериги магазини, бензиностанции, хотели и дилъри, както и профилирани компании, като Eldrive и Tesla, която към този момент е с 3 точки в България. Някои от тях са платени, други безвъзмездни.

Предвид, че множеството електрически автомобили са с стеснен обхват на напредване, въпреки той от ден на ден да се усилва към момента в дистанциите, които могат да изминават не са огромни. Придвижването от София до Бургас да вземем за пример отвън някои от моделите на Tesla и BMW iX e съвсем непостижима задача. Затова и развиването на мрежата е разумна стъпка. На пръв взор и сега в България има даже премного зарядни - при към 3500 е-коли (регистрираните към януари 2022 г.) на всеки 5-6 от тях се падат по 1 зарядна станция, колкото е Европа и Азия, а в Съединени американски щати е 9. Според критериите на Европейска комисия една точка би трябвало да се пада на 10 коли.
Реклама
Често обаче те не са ситуирани на желаните от водачите места, доста от тях са съсредоточени в огромните градове, други са мудни, а има и такива, които може краткотрайно да са отвън строя.

От сектора правят оценка позитивно меморандума с ЕСО, само че показват и къде са другите проблеми, които стопират развиването на мрежата. " Създаването на обществени станции е мъчно от законодателна позиция. Зависи прекалено много от условията на другите общини и се случва относително постепенно. Например, сега чакаме позволение да бъде утвърдена една станция от ноември 2019 година, като към момента няма резултат. Затова една такава хубава самодейност като на ЕСО би трябвало да се осъществя, откакто първо се унифицира режима по легализиране чисто процедурно и с цел да може планът да се реализира от капиталова позиция. ", разяснява пред " Капитал " Димо Колчев, Бизнес развиване в " Елдрайв ", която ръководи най-голямата мрежа от зарядни в страната.
Очаква се взрив
Към днешна дата цената за създаване на една станция варира сред 10 хиляди и 100 хиляди лева според от мощността и производителя. За да се осъществя проекта от меморандума от 10 хил станции, това значи инвестиция от най-малко 100 млн лева, която може и да доближи и до 1 милиарда лева, при изискване, че се употребяват по-скъпите станции и се калкулира инфлацията в бранша, която поради неналичието на материали напоследък е осезаема.

ЕСО планува, че в интервала 2030-2040 година Използването на електрически автомобили в България ще се умножи неведнъж - от плануваните 200 хиляди коли през 2030 година се чака те да нарастват до 2 млн. единствено 10 години по-късно. А през 2050 година, когато се чака автомобилният парк в България да се състои основно единствено от електроавтомобили- те да наброяват 3.5 млн. Прогнозата звучи много оптимистично на фона на числата за колите в България - общо новорегистираните коли на година (нови и втора употреба) са към 300 хиляди
Реклама
Така или другояче макар че сега станциите в България са към 600-700 ( ), ще е нужно този брой да се усили доста в идващото десетилетие, с цел да може да поеме потреблението освен от страна на български електрически автомобили, а и с цел да може България да бъде интегрирана към общата европейска инфраструктура за електроавтомобили.

Разчетите на ЕСО демонстрират, че съществуването на 2 млн е-коли през 2040 година се равнява на годишно ползване от 6 млн МвТ/ч, а при спомагателното повишаване през 2050 година електропотреблението ще се усили до 10млн Мвт/ч, което по отношение на общото ползване на страната към 2021г е към 25%. Въпреки че процентът наподобява забележителен, би трябвало да се огледа в подтекста на това, че все още автомобилният парк в България използва горива, чийто еквивалент в електрическа енергия е 45 млн. МВтч. Или общо взето толкоз колкото е цялото електропотребление на страната.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР