До 31 януари самоосигуряващите се могат да променят вида на

...
До 31 януари самоосигуряващите се могат да променят вида на
Коментари Харесай

Ако сам сте си шеф, сега може да промените осигуровките

До 31 януари самоосигуряващите се могат да трансформират типа на обезпечаването си, напомнит Национална организация за приходите.

Хората със свободни специалности наложително се обезпечават във фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване (ДОО), а по собствен избор могат да се обезпечават и във фонд „ Общо заболяване и майчинство ”. Тези, които изберат да внасят осигуровки и във фонд „ Общо заболяване и майчинство ”, ще бъдат предпазени за всички обществени опасности (без трудова акцидент и професионална болест и безработица). Другият вид е да внасят осигурителни вноски на по-нисък % единствено във фонд „ Пенсии “ на ДОО (за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и смърт). В този случай обаче самоосигуряващите се нямат право на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, бременност и раждане и за развъждане на дете до 2-годишна възраст и други, изплащани от държавното публично обезпечаване, прецизират от Национална агенция за приходите. 

Прктикуващите  свободни специалности имат право да трансформират типа на обезпечаването си за всяка календарна година, като за задачата подават декларация в Национална агенция за приходите не по-късно от 31 януари на съответната година. Документът  може да се занесе в офиса на приходната организация по непрекъснат адрес или да се прати по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен автограф. 

При спиране и обновяване на работа или при започване на друга трудова дейност самоосигуряващият се не може да трансформира към този момент определения за годината  тип обезпечаване.

Повече информация и съвещания за попълването на данъчни и осигурителни заявления можете да получите на телефон: 0700 18 700 (таксува се съгласно цената на телефонния оператор).
 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР