До 30 юни е срокът за подаване на годишна данъчна

...
До 30 юни е срокът за подаване на годишна данъчна
Коментари Харесай

Остават 12 дни за деклариране и внасяне на данъци и осигуровки

До 30 юни е срокът за подаване на годишна данъчна декларация по реда на член 50 от Закона за налог върху приходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ от данъкоплатци, извършващи активност като търговци по смисъла на Търговския закон /ТЗ/, както и от еднолични търговци и аграрни производители, избрали този ред на облагане.

Със същия период е и задължението за подаване на годишна декларация по член 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ и внасянето на дължимия корпоративен налог, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби за миналата година от юридическите лица.

До края на юни самоосигуряващите се лица, които правят активност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, би трябвало да заявяват и внесат окончателните обществени и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация пример № 6 с общия размер на дължимите за миналата година осигурителни вноски.

От Национална агенция за приходите Варна припомнят на данъкоплатците и техните счетоводители, че до 20 юни имат ангажимент да подадат Интрастат декларация по реда на Закона за статистика на вътреобщностната търговия със артикули /ЗСВТС/.

През юни тази година самоосигуряващите се лица и работодателите разполагат с един ден повече за внасяне на осигуровките си и предплатен налог,

удържан през май за приходи от трудови правни отношения и предплатен налог върху брутния размер на частичните заплащания, когато цялостният им размер не е изплатен до 25-то число на месеца, защото 25 юни е почивен ден и за краен период се смята първият присъствен, който е понеделник 26 юни.

От приходната организация в морската столица припомнят, че самоосигуряващите се лица, в това число еднолични притежатели на капитала на ЕООД и съдружници в ООД, подават декларация за започване на активност в период до 7 дни от започването. При започване на самоосигуряването, самоосигуряващото се лице избира типа на обезпечаването - със или без обезпечаване за краткотрайна нетрудоспособност (болнични). Еднократна и единствена смяна на типа обезпечаване може да се извърши единствено при започване на всяка календарна година в интервала от 1 януари до 31 януари.

Повече информация можете да се откри на формалната страница на Национална агенция за приходите, на следния линк Данъчно-осигурителен календар (nra.bg), в Портала за електронни услуги, на телефоните на приходната организация: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор, както и на имейл: [email protected].
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР