До 3 г. сменят безплатно старите печки на 20 000

...
До 3 г. сменят безплатно старите печки на 20 000
Коментари Харесай

От декември софиянци следят през телефона чист ли е въздухът

До 3 година сменят гратис старите печки на 20 000 фамилии.

От декември софиянци ще могат да се осведомят замърсен ли е въздухът в София през телефона си. Тогава би трябвало да е готово специфичното мобилно приложение, което приготвя Столичната община. То ще дава информация в действително време за чистотата на въздуха.

На него ще се виждат данните от 22-те сензорни станции, с които

общината построи

първата у нас

локална система

за мониторинг на

качеството на

въздуха

Поставянето им е по план, финансиран по стратегия “Балкани - Средиземно море ” на Европейски Съюз. Част от него е и създаването на специфичната платформа.

Още през октомври пък ще е готово приложението SofiаAir, което ще оповестява посредством известия плануваните за идващия и за съответния ден със замърсяване ограничения, които общината подхваща. Потребителите на мобилното приложение ще получават информация за ограниченията с къси анонси.

“Друга част от ограниченията за понижаване на равнището на фините прахови частици е слагането на филтри на комините на частни здания. До края на годината ще сложим 150 филтъра в регионите “Красна поляна ” и “Слатина ”. До края на 2023 година ще има общо 2000 филтъра. Вече обявихме публичната поръчка за доставката им ”, изясни зам.-кметът на София по екология Йоана Христова.

Пилотно на здания в столицата към този момент работят 35 филтъра.

В ход са и два огромни плана за замяна на старите отоплителни уреди на дърва или въглища на семействата. От 55 000 семейства, които употребяват такива уреди в столицата, общината ще подмени старите печки на 20 000 фамилии в идващите 3 година За това са обезпечени 57 млн. лева

5875 семейства към този момент желаеха да получат гратис нови отоплителни уреди и подадоха заявки. Най-голям интерес са показали фамилии от регион “Кремиковци ” - 1083, следвани от “Нови Искър ” - 886, “Панчарево ” - 735, “Красна поляна ” - 685, и “Витоша ” - 661.

“Районите в периферията, които нямат достъп до централно отопление на Топлоелектрическа централа, са най-активни.

От центъра и топлофицираните региони предстоящо са подали минимум заявки. В момента обработваме и данни от социологическо изследване, което ще ни даде и спомагателна информация за настройките на софиянци ”, изясни Христова.

Иначе над половината от деклариралите предпочитание за замяна на отоплителни уреди са показали, че избират да преминат на пелети,

1/4 са поискали

климатик, към

500 семейства -

отопление на газ,

а минимум са искащите да се свържат към топлофикационната мрежа.

Преди да стартира подмяната обаче, ще има огромна разяснителна акция за изискванията, реда и процедурите, при които жителите ще могат да заменят отоплителните си устройства.

Тази есен ще започват и два плана, свързани с климатичните промени. Единият е за стимулиране на корпоративната отговорност, финансиран по стратегия URBACT на Европейска комисия. Вторият е за повишение на знанията и ангажираността на жителите за потреблението и производството на храни.

Проектът планува младежи в 16 страни от Европейски Съюз да поемат ангажимент за смяна на държанието си към потреблението на храни и към екологично и приобщаващо градско развиване. Все повече локални управляващи подхващат ограничения в региона на производството и потреблението на храна и смяна на държанието на хората, с цел да се понижи количеството изхвърляна храна. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР