До 29 декември партиите и коалициите, участвали в изборите за

...
До 29 декември партиите и коалициите, участвали в изборите за
Коментари Харесай

Сметната палата: Партиите с по-малко дарители, но по-големи суми

До 29 декември партиите и обединенията, взели участие в изборите за парламент и президент на 14 ноември, би трябвало да подадат докладите си до Сметната палата, напомнят от ведомството. Единствено за участниците в балотажа на президентския избор срокът е до 6 януари.

Броят на донорите понижава, само че цената на даренията нараства, сочат данните на Сметната палата.

През 2017 година даренията са били на стойност 1 400 000 лв. от 2 160 донори. На последните парламентарни избори на 14 ноември даренията са на стойност 1 830 000 от 737 донори.

„ Което значи, че донорите са създали по-големи по мярка дарения. Има дарения от порядъка на стотици хиляди лв. “, сподели в изявление за БНР ръководителят на ведомството Цветан Цветков.

След последните законодателни промени бе отхвърлен таванът на даренията от 10 хиляди лв..

Сметната палата към този момент е подготвена с отчетите си за изборите през април, само че те първо би трябвало да бъдат връчени на партиите, по-късно обществено оповестени. В ход е работата по останалите акции през отминаващата година.

Формата за влияние на актуалната счете палата не са глобите, а рекомендациите, разяснява Цветан Цветков пред БНР.

За да има самостоятелност, би трябвало да се промени Законът за обществените финанси и Сметната палата да има независим бюджет, счита Цветков.

В момента бюджетът на институцията се приема от Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Министерството на финансите е измежду одитираните от Сметната палата институции и се получава жестоко нарушение на интернационалните правила и стандарти, посочи той.

Един от забавните одити, осъществени през тази година от Сметната палата, е на комерсиалните сдружения в ресора на икономическото министерство - в това число Държавната консолидационна компания и Българската банка за развиване.

„ Общият извод е, че контролът на министъра е доста стеснен и занижен. На процедура той се свежда до това да назначава управлението на тези сдружения, управителните и контролните органи. Другата форма на надзор – посредством одобрение на бизнес стратегии, които би трябвало да съдържат съответни индикатори като облага, доходност, продуктивност, брой заети работни места, размер на вложенията, няма одобрени такива бизнес стратегии, заради което няма и ефикасен надзор върху тяхната активност “, акцентира Цветан Цветков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР