До 2023 г. 84% от българската икономика ще работи на

...
До 2023 г. 84% от българската икономика ще работи на
Коментари Харесай

АИКБ: 84% от икономика излиза на светло до 2023 г.

До 2023 година 84% от българската стопанска система ще работи на ярко, сочат прогнозите в новия отчет за показателя " Икономика на ярко ", проследяван от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според данните на работодателската организация през предходната година индикаторът се е повишил с над 5% от 74.55% през 2017 година до 79.10% през предходната година. Това е най-големият растеж от отчитането на показателя от 2010 година насам.

Според АИКБ показателят е можело да се увеличи даже повече, само че главните аргументи, задържали по-голямото му повишаване през 2018 година, са дефицитът на квалифицирани фрагменти и неналичието на промени в основни браншове като опазване на здравето, енергетика, защита на конкуренцията, правораздаване, вътрешен ред и сигурност.

От АИКБ са на мнение, че следващото внезапно административно повишение на минималната работна заплата е довело до повече " сиви " практики в някои браншове, както и измежду нискоквалифицираните служащи. " Административното повишение на минималната заплата с по към 10% всяка година не кореспондира с повишаването на продуктивността в българската стопанска система. Европейската комисия предлага на страната ни допустимо най-скоро да одобри транспарантен механизъм за определянето на минималната заплата, само че договарянията сред обществените сътрудници по тематиката към този момент са изцяло замразени ", изясни Стефан Петранов, ръководителят на екипа, основал методологията за композитния показател " Икономика на ярко ".

" В сивата стопанска система се губят доста средства, които не влизат в държавния бюджет и спъват воденето на положителни обществени политики. Освен това нашите членове търпят нелоялна конкуренция от страна на фирмите в сивата стопанска система - крадат им служащи, подбиват им цените ", разяснява ръководителят на АИКБ Васил Велев. Според него у нас събираемостта на Данък добавена стойност към този момент е над средноевропейското ниво. Не по този начин стоят нещата обаче с неофициално заетите, които получават заплатите си в плик. Ще предложим, е в трудовите контракти да се включва цялостният размер на осигуровките, които би трябвало да се заплащат по закон на база на това възнаграждениеЕ Ще предложим екипи по райони, каквито действат в други сфери за битка със сивите практики, контрабандата, както и сливане на органите, имащи отношение към процеситеУ, добави още Васил Велев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР