До 20 септември т.г. от секторите Хотелиерство и Ресторантьорство могат

...
До 20 септември т.г. от секторите Хотелиерство и Ресторантьорство могат
Коментари Харесай

До 20.9. ресторантьори могат да кандидатстват пред ЕК за ограничаване на хранителните отпадъци

До 20 септември т.г. от секторите " Хотелиерство " и " Ресторантьорство " могат да аплайват за финансиране към Европейската комисия (ЕК) за възстановяване на измерването и предотвратяването на питателните боклуци. Информацията е от Национална селска мрежа.

Общият бюджет на подпомагането е 2 250 000 евро.

Борбата против разхищаването на храни е едно от основните посоки на деяние, заложени в тактиката на Европейски Съюз " От фермата до вилицата ", която има за цел да направи продоволствените системи обективни, здравословни и екологосъобразни.

В Европейски Съюз годишно по веригата за доставки на храни се генерират около 88 млн. тона хранителни боклуци, по данни на Европейска комисия. Разходите за това се правят оценка на 143 милиарда евро.

Ако намалеят питателните боклуци, това ще ограничи ресурсите, употребявани за производството на храната, която ядем. Ще има влияние и върху околната среда и климата. То също по този начин има значимо обществено измерение, което спомага за справяне с провокациите пред продоволствената сигурност, твърдят от Европейска комисия.

От Еврокомисията и от Европейската изпълнителна организация за опазването на здравето и цифровизацията (HaDEA), канят ангажираните в тези два сектора да показват своите оферти в границите на програмата за единния пазар, направление " Храни ".

Целта е да се поддържат заинтригуваните страни в бранша на хотелиерството и ресторантьорството, с цел да се усъвършенства измерването на питателните отпадъци и да се подкрепи предотвратяването им в интервенциите и организациите. Европейска комисия показва, че секторът включва заведения за хранене, хотели и кетъринг услуги както в обществената, по този начин и в частната сфера.

Комисията търси решения, които са подготвени да бъдат приложени от дребните и междинни предприятия, в близки до пазара условия и в индустриален или търговски мащаб. От Европейска комисия показват, че по програмата могат да бъдат подкрепени необятен набор от действия, като да вземем за пример консолидиране на предотвратяването на питателните боклуци в стопанските действия, стратегии за мониторинг на питателните боклуци, информационни материали, създаване на нови бизнес модели, стратегии за образование и други.

Първо ще мерят количеството хранителни боклуци, с цел да видят размера на казуса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР