До 2-3 седмици Омикрон ще стане доминиращ у нас. Поставянето

...
До 2-3 седмици Омикрон ще стане доминиращ у нас. Поставянето
Коментари Харесай

Доц. Любомира Гломб: Омикрон става доминиращ, между грипна и COVID ваксина трябва да има две седмици

До 2-3 седмици Омикрон ще стане преобладаващ у нас. Поставянето на противогрипна ваксина не пречи на тази против COVID-19. Това сподели пред Нова нюз доцент Любомира Николаева Гломб, завеждаща поделение „ Вирусология " в НЦЗПБ. По думите й дистанцията сред двете ваксини би трябвало да е 14 дни.

„ Нищо няма да се случи и в случай че двете ваксини се слагат по едно и също време, по образеца на редица други страни”, добави тя.

Според доцент Гломб изцяло допустимо е грипният сезон през предходната година да не беше усетен поради строгите противоепидемични ограничения, като това може да се случи и тази година.

„ Единствено посредством тест може да се разграничи грипа от Омикрон. Има създадени мултиплексни проби, които дават доста точна информация. Това е единственият метод за вярна диагноза”, сподели още тя.
свързани новини8092на 06.01.2022
Епидемиологът предвижда, че до 2-3 седмици разновидността Омикрон може да стане преобладаващ у нас.

„ Възможно е да се стигне до 10 хиляди позитивни проби. Важно е да се следи процентът позитивни от всички направени проби. Омикрон към момента не е преобладаващ, само че това ще стане в околните седмици. В някои области, като Русе да вземем за пример, е допустимо и към този момент да е факт”, добави тя.

Едва 20% от преболедувалите и хората с цялостна имунизационна скица са защитени от Омикрон, сподели още доцент Гломб.

„ Не бива да се разчита на имунизация или на преболедуване. Необходима е бустерна доза и в двата случая. Към момента няма информация за наново заразяване с Омикрон, само че въпреки всичко разновидността е относително нов и няма задоволително данни за него”, безапелационна е тя.

Доц. Любомира Гломб разяснява още, че опасенията за усилване на тромбози след бустерна доза са неоснователни.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР