До 2-3 месеца ще се проведе нова неформална петстранна среща

...
До 2-3 месеца ще се проведе нова неформална петстранна среща
Коментари Харесай

Неформална среща по Кипърския въпрос договори нови разговори

До 2-3 месеца ще се организира нова неофициална петстранна среща по Кипърския въпрос в опит за намиране на общ език за обновяване на формалните договаряния за решаването му. Това разгласи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш през днешния ден, завършвайки тридневния конгрес за Кипър във формат 5+1 в Женева.

След доста интензивни съвещания, двустранни диалози и пленарни съвещания без резултат приключи срещата в Женева, в която участваха водачите на двете кипърски общности и външните министри на трите страни-гаранти Гърция, Турция и Англия.

„ Това не беше лесна среща, само че аз не се отхвърлям “, съобщи през днешния ден Гутериш, по чиято покана и под чиято закрила бе форумът, визирайки изразените от участниците в него диаметрално противоположни позиции.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар, подкрепян от Анкара, показа на срещата в писмена форма искане от 6 точки за признаването от Организация на обединените нации на суверенитета и равния интернационален статут на кипърско-турската страна в северната част на острова, след което тя ще договаря с Република Кипър за бъдещите им връзки.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отхвърли основаване на две самостоятелни страни като излизащо отвън контрактуваната рамка на Организация на обединените нации. Той още веднъж съобщи поддръжката си за обединяване на Кипър като федерация, допускайки в договарянията опцията да се разисква децентрализирана федерация.

Антониу Гутериш акцентира, че страните са се заели с провеждането на още една неофициална среща във формат 5+1, с цел да продължи разговорът, който да докара до рестартиране на преговорния развой. Той бе преустановен преди близо 4 години, през юли 2017 година

„ Кипърските гърци и кипърските турци заслужават да живеят в мир и разцвет дружно “, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР