До 18 май, деня за матурите по български език и

...
До 18 май, деня за матурите по български език и
Коментари Харесай

Quis custodiet ipsos custodes?.. Или „кой ще пази пазачите?”

До 18 май, деня за матурите по български език и литература след 7. и 12. клас, остават по-малко от две седмици. Медиите предложиха изобилна информация по какъв начин МОН се готви да пребори „ преписването " по време на идните национални изпити в учебно заведение. Дума не стана обаче дали новият екип възнамерява да увеличи степента на публично доверие в комисиите за инспекция и оценка на писмените работи на учениците от националното външно оценяване след 7. клас (НВО) и от държавните зрелостни изпити след 12. клас (ДЗИ). Важно е, тъй като хлопването на малките врати към небрежното, необразованото регулиране и користното оценяване на учениците е тъкмо толкоз значимо, колкото задънването на каналите за приключване на информация за изпитните задания и за „ другарска " помощ при решаването им по време на изпити.

Каква е процедура до през днешния ден?

 Комисиите за инспекция и оценка на " дребните " матури след 7. клас са районни. Формират се и се оглавяват от специалистите „ предметници " в районните инспекторати на МОН. Тези специалисти дават отговор за нормативното образуване и осъществяване на проверяването и оценяването, както и за срочното нормативно документиране на резултатите от изпитите. После провеждат огледа от деца и родители на тестваните и оценени писмени работи. Всички правоспособни учители по съответния предмет имат право да се включат в районните комисии. Трябва да заявят желанието си документално. Експертът предметник в РИ на МОН взема решение кои учители ще включи, в случай че искащите са повече. Обемът на комисията зависи от районния випуск през съответната година. Няма правилник, само че се възнамеряват титуляри и запаси, постоянно може да се случи нещо ненадейно. Няма норма и за броя писмени работи, които всеки преподавател следва да прегледа и оцени. Практиката демонстрира, че проверителите работят с друга скорост и имат друг потенциал. Обикновено салдото се реализира естествено, следва се графикът, избран от министерството, и работата се свършва в точния момент, като резултатите се документират в нормативни протоколи.

Какви недостатъци различавам в тази процедура и по какъв начин може да се преодолеят, в случай че има воля за по-качествено регулиране, по-сигурно и по-точно оценяване на ученическите достижения и за преодоляване на допустимо користно държание?

 Не е безпроблемно, че комисиите за инспекция и оценка се образуват от специалистите предметници и са отворени за всеки дееспособен преподавател. Учителите са директно подвластни от своя специалист " предметник ". Работодатели са им шефовете на учебните заведения, само че специалистите ревизират и правят оценка дали учителите съблюдават държавните нормативи. Експертът по български език - учителите по български език, специалистът по математика - учителите по математика и така нататък Бележките и рекомендациите от протокола на специалиста са наложителни и за тествания преподавател, и за неговия шеф. Тази взаимозависимост предпоставя опция за алчен напън върху учителите проверители. Той може да бъде извършен както посредством включване/невключване в комисия, по този начин и за оценка на писмена работа.

Как може да се преодолее този минус на нормата?

 Лесно е. Достатъчно е да се създадат две незначителни промени. Комисиите за инспекция и оценка на писмени работи от " дребните " и " огромните " матури би трябвало да се образуват и управляват от организационни специалисти. Те имат познания и умения за осъществяване на такива задания. Консултирането по проблеми, зародили по време на инспекцията, да се провежда посредством конферентна връзка в затворена онлайн група за проверителите по съответния предмет от цялата страна. Това ще даде опция както за уеднаквяване на практиката в другите райони на страната, по този начин и за умно балансиране на разнообразни гледни точки в непрестанен диалогов режим сред съизмерими по подготвеност експерти. Възможно е да се заложи и на всекидневни уебинари с включване на хабилитирани лица. Подобна организация ще донесе повече успокоение за родители и деца, доколкото професионалните разногласията няма да се водят през медии.

Защо е добре да има в допълнение условие към правоспособните учители, поискали включване в комисии за инспекция и оценка на матурите?

 Външното оценяване след 7. клас има две функционалности: да ревизира нивото на знанията и уменията и да подреди съперниците за другите профилирани и професионални учебни заведения, т.е. то е и конкурс. За жури на конкурс се канят опитни експерти. Те имат знанията, уменията и потенциала да бъдат точни и авторитетни оценители. Не може български език, който написа Ц с ТС и то регулярно, да стане член на такава комисия. Той, първо, би трябвало да се дообразова, второ, да потвърди, че е коригирал пропуските в подготовката си на експерт, и едвам тогава да му доверят оценителство в национални инспекции или държавни изпити. Въпросът по какъв начин сходен „ експерт " е получил тапия, не е предмет на този текст.

Кой и по какъв начин да направи подбора на учителите проверители?

 Работата на всеки преподавател се прави оценка и документира в протоколи от инспекции на специалиста предметник. Той прави оценка до каква степен е нормативно и качествено осъществяването на образователната стратегия от всеки преподавател. Всяко учебно заведение архивира тези протоколи и може да даде заверени копия. Така към публичната оценка на възпитаници и родители за работата на учителя ще се прибавят нормативни документи, нужни на организационния специалист. Той ще бъде длъжен да не включва в комисия чираци и калфи. Отговорността за състава на комисията ще се подели сред специалиста предметник, документирал своята оценка за работата на учителите в протоколи от нормативни инспекторски проверки; шефа, дал заверени копия от тези протоколи, и организационния специалист, който въз основа на учителските стремежи и експертната оценка, доказана и от шефа като публична и нормативна, ще реши кои са майсторите с потенциал за отговорността на „ член на жури ".

Как да се избегне користното ударничество на обособени проверители?

 И това е елементарно. Достатъчно е да се дефинира рационален предел за брой тествани писмени работи и арбитрите да управляват виновното отбелязване на ученическите неточности. Разпознаването е елементарно - проверителите работят с разнообразни цветове: червен за първия и зелен за втория. Арбитърът употребява черно. Какво се случва в националните комисии за инспекция и оценка на писмените работи от матурите след 12. клас, да споделят тези, които са работили в такива. Дали новият екип на МОН ще разпознае и овладее посочените недостатъци, зависи от компетентността, желанието и волята за професионална уместност и честност на виновните админи и от дейната позиция на тези родители, за които е значимо знанията и уменията на децата им да се оценят професионално, тъкмо и честно, а не необразовано и преднамерено. Време има! Трябват предпочитание и воля за лесни крачки към по-високо качество и повече сигурност през днешния ден, с цел да продължим по-качествено и още по-сигурно на следващия ден.

Инфо: www.webcafe.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР