До 17 септември Русия провежда военните учения Изток 2018, най-големите

...
До 17 септември Русия провежда военните учения Изток 2018, най-големите
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

До 17 септември Русия организира военните учения " Изток 2018 ", най-големите от десетилетия, в които се включи и Китай. Според НАТО съветската показност е подготовка за " огромен спор "

1.8 % е годишното намаляване на общия експорт на България от началото на 2018 година към юли, демонстрират данни на Национален статистически институт. Прокуратурата внесе в съда искане за премахване от служба на зам.-министъра на превоза Ангел Попов. Преди към половин година той беше упрекнат за осъществена от него машинация през 2012 година, когато е бил ръководител на браншова организация. Попов зае поста през май м.г. като номинация от квотата на " Обединени патриоти " макар мощното отрицание на транспортния отрасъл.

Пореден случай на непроверени пасажери на летище София стана прочут в сряда. 40 трансферни пасажери от Бейрут са влезнали в България без паспортна инспекция, единствено 30 от тях са били издирени, преди да продължат пътуването си към други европейски дестинации, останалите към този момент били отпътували със идващия си полет.

Министерството на здравеопазването предлага въвеждане на тристълбов модел на здравно обезпечаване и обезпечаване, като всички здравно обезпечени ще би трябвало да заплащат и наложителна здравна застраховка над сегашната осигуровка от 8% от заплатата или пенсията. В момента тече публично разискване на предлаганите два разновидността.

Организациите на превозвачите желаеха отпадане на продуктовата такса за тежкотоварните коли и рейсовете, въведена през юли т.г. По калкулации на браншовите сдружения в бранша тя ще докара до над 12 млн. лева стопански голословни разноски за фирмите.

По искане на Държавна организация " Архиви " ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов даде архива на партията за предпазване и дигитализиране

Фотограф: Георги Кожухаров

Свят

Европейският парламент задейства процедура, която може да докара до отнемането на правото на глас на Унгария в Съвета на Европейски Съюз. Тя бе утвърдена с 448 гласа за, 197 срещу и 48 въздържал се. Евродепутатите изискват от съвета да " установи съществуването на явен риск Унгария да извърши тежко нарушаване на полезностите, на които се основава Европейски Съюз " в границите на член 7 от Договора за Европейски Съюз. Унгария е втората страна след Полша с такава процедура.

Лявоцентристкият и дясноцентристкият блок са с съвсем изравнени резултати след изборите в Швеция – надлежно 40.6% и 40.3%. Антиимигрантските " Шведски демократи " получават 17.6% и могат да обезпечат болшинство на всеки от двата блока. Традиционните обединения изключват договаряния с тях поради неонацистките им корени. Лидерът на партията Джими Окесон показва, че ще блокира всяко държавно управление, което не му даде въздействие върху имигрантската политика.
В последната си тирада " За положението на съюза " ръководителят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер прикани за повече сигурност по границите, по-силно евро и Лондон да си понесе следствията от Brexit

[Reuters]
Двамата обвинени за отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал са цивилни и не са престъпно проявени, съобщи съветският президент Владимир Путин. Според английското държавно управление това са Александър Петров и Руслан Боширов от военната разследваща работа на Русия. " Знаем кои са, намерихме ги. Надявам се, че ще се предадат и опишат всичко. Така ще е най-добре за всички ", уточни Путин.

Икономика

Заплатите на всички работещи в бюджетния бранш ще бъдат нараснали приблизително с 10% от 2019 година, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. От думите му излиза наяве, че сметката възлиза на към 1 милиарда лева за общо 433 хиляди души, работещи в бранша, което е 1% от планувания Брутният вътрешен продукт за годината. Увеличението няма да е еднообразно за всички, а разбивката към този момент не е известна. По-голямата част от парите евентуално е планувана за учители, надзиратели в пандизите, чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи и за по-високата минимална заплата, в действие от 1 януари 2019 година

" Булгаргаз " внесе предложение в КЕВР за 14% нарастване на цената на природния газ през четвъртото тримесечие на годината. Повишението е поради предстоящите по-високи доставни цени на горивото, излиза наяве от известието на газовия снабдител. КЕВР ще вземе окончателното си решение за новата цена на газа на 30 септември. Ако нарастването е над 5%, ще има актуализация и на цените на парното.

Обществената поръчка за построяването на междусистемната газова връзка с Гърция притегли 11 претендента. В търга за 145 млн. евро желаят да вземат участие както международни компании, по този начин и български строители като " Джи Пи Груп ", " Трейс груп холд " и " Главболгарстрой ", в партньорство с задгранични компании. Проектната компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини би трябвало да реши кои от деклариралите предпочитание за присъединяване компании дават отговор на финансовите и техническите условия. Чак по-късно ще бъдат поканени да показват ценови предложения.
Изпълнителният шеф на Apple Тим Кук показа новите модели телефони iPhone XS, iPhone XS Max и iPhone XR, както и два нови смарт часовник Apple Watch и други артикули, върху които са работили инженерите на компанията. Сред новости в характерностите са нови материали за корпуса на телефоните, нови цветове, по-бързи процесори, нови способи за икономисване на сила и усъвършенствани камери.

[Reuters]
Бизнес

Делата против решенията на Комисия за защита на конкуренцията, с които бяха неразрешени покупко-продажбите за " Нова ТВ " и ЧЕЗ, са планувани във Върховния административен съд (ВАС) чак за следващата година. Датите са надлежно 12 март и 14 май. Действията на неуспелите купувачи - милиардерът Петр Келнер и Гинка Върбакова - бяха предстоящи поради странните причини на регулатора, а точно, че придобиваните активи са прекомерно огромни.

Държавният Фонд на фондовете търси медиатори, които да раздават микрокредити на започващи компании и уязвими обществени групи. Ресурсът, който ще им бъде поверен, е в размер на 26.4 млн. лева, а самостоятелните заеми ще са от 5 хиляди до 49 хиляди лева Кандидатстването е до 15 октомври, като за разлика от първата процедура, при която ползата бе слаб, в този момент изискванията са модифицирани. Сделки и планове

Турският производител на медни кабели Sarkuysan ще влага 17 млн. лева в създаване на цех в Шумен. Регистрираното му тук сдружение " Сарк България " получи документ за инвестиция клас А и пое ангажимент да обезпечи 40 работни места. Очаква се производството да отвори до пет години, като в Шумен към този момент има няколко завода на турски вложители.

" Евроинс иншурънс груп " (ЕИГ) купи дял в грузинската IC Group, която има лидерска позиция в здравното обезпечаване на локалния пазар. Цената на договорката не се оповестява, само че от ЕИГ прецизираха, че следва да влагат 1 млн. евро лични средства в нарастване на капитала на придобиваното сдружение, с което ще получат дял от над 50%. Очакванията са, че идното въвеждане на застраховката " Гражданска отговорност на автомобилистите " като наложителна в Грузия и плануваният растеж на локалната стопанска система ще спомогнат за растежа на бизнеса в страната.

Теренът на някогашния супермаркет Carrefour в The Mall към този момент е благосъстоятелност на южноафриканската компания Hystead Limited, която купи комерсиалния център на " Цариградско шосе " преди година. Теренът от 15 хиляди кв.м е добит в договорка за 40.5 млн. лева Предстои да бъде ремонтиран за към 23 млн. евро, като на мястото да отвори магазин от веригата Billa, както и други по-малки търговски обекти. Очакваната рентабилност от супермаркета е 9%.

Собственикът на T-Market, литовската Maxima Grupe, емитира облигации за 300 млн. евро при рентабилност от 3.25%. Книжата са записани от 60 вложители от 14 страни и следва да бъдат листнати на борсата Euronext в Дъблин и Nasdaq във Вилнюс. Набраните средства ще се влагат в разширение на бизнеса на групата в страните, в които оперира. Освен в България, където има 71 супермаркета, веригата работи още в балтийския район, Полша, Литва и Латвия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР