До 12 години затвор и 100 000 евро глоба са

...
До 12 години затвор и 100 000 евро глоба са
Коментари Харесай

Нови по-тежки наказания за трафикантите на нелегални мигранти в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро санкция са новите санкции, които заплашват трафикантите на незаконни мигранти и бежанци в Кипър. Одобрените от Народното събрание на страната в петък законови промени целят да се понижи мощният миграционен напън върху островната страна, с който тя към този момент не може да се оправя.

Новото законодателство криминализира подпомагането на незаконни мигранти при влизане, директно прекосяване или престояване в републиката.

Контрабандистите, които против възнаграждение транспортират хора през морето в рискови условия, към този момент правят „ закононарушение ”, а не „ нарушаване ”, както до момента. То се санкционира с внезапно увеличените нови наказания за отнемане от независимост и санкция.

Засилените потоци незаконни мигранти, идващи в Кипър по море с лодки от Турция или от северната част на острова, нелегално пресичайки демаркационната линия, съставляват доста сериозен проблем за държавното управление в Никозия.

Кипър упреква Турция, че тя съзнателно взе участие в основаването на нов миграционен път в Източното Средиземноморие за смяна на демографския темперамент на острова. 

Според държавното управление 75% от мигрантите в страната влизат нелегално от северната част на острова. В опит да предотврати този поток през март то стартира слагане на телена ограда в част от демаркационната линия, което провокира мощна рецензия от опозиционни партии и правозащитни организации.

Търсещите и получили леговище в островната страна към този момент съставляват 4% от популацията ѝ, което е най-високият дял в Европейски Съюз.

Гърция и Турция също си размениха обвинявания за мигрантите през днешния ден, след многочислени произшествия във водите сред тях в петък. Атина оцени като провокации опитите на мигрантски лодки от турските крайбрежия, съпроводени от турската брегова защита и флот, да влязат в гръцки води. Анкара изрично отхвърли това обвиняване и на собствен ред подлага на критика съседката си, че изтласква лодките на бежанците назад в турски води.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР