До 1 април, когато е краят на отоплителния сезон, цените

...
До 1 април, когато е краят на отоплителния сезон, цените
Коментари Харесай

До края на отоплителния сезон цените на парното и тока няма да бъдат увеличавани

До 1 април, когато е краят на отоплителния сезон, цените на парното отопление и електрическата сила няма да бъдат увеличавани. Това увери в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ доцент Иван Иванов.

Според него водният бранш от години е бил недофинансиран, което не е разрешило да се усъвършенства качеството на питейната вода. По думите му по-същественото нарастване на ВиК услугите, което стана факт в края на 2017 година, би трябвало да навакса неналичието на каквито и да било вложения в предхождащ дълготраен интервал. В идващите 4 години ще има ценови корекции, които ще бъдат доста по-малки.
Председателят на КЕВР смята, че след 5 години България ще има изцяло либерализиран пазар на електрическа енергия, което ще сътвори конкурентна среда и няма да разрешава внезапни скокове на цената на електрическата енергия. Според Иван Иванов енергийният бранш в последните години се стабилизира.

Вижте цялото изявление:

Въпрос: Г-н Иванов, следващото нарастване на ВиК-услугите към този момент стана факт. Хората обаче недоволстват, цената непрекъснато се покачва, до момента в който качеството остава същото. Какво бихте дали отговор на тези консуматори?
Отговор: В продължение на дълъг интервал от време във водния бранш у нас не бяха вложени средства, които да разрешат да се усъвършенства качеството на питейната вода, да се развие канализационната мрежа и да се изградят задоволително пречиствателни станции.
Един от основните задължения на България като член на Европейски Съюз е реализиране на европейско качество на предоставяните ВиК услуги - снабдяване, отклоняване и филтриране на водата. След приемането на измененията в Закона за водите и Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, както и на две съпътстващи наредби на Министерския съвет, всички ВиК оператори показаха в КЕВР свои бизнес проекти. В тях те заложиха своите капиталови планове за идващия 5-годишен интервал. Тяхната реализация би трябвало да докара до по-високо качество на ВиК услугите, което да подхожда на европейските критерии и правила. Хората ще видят резултата от плануваните ограничения в границите на идващите няколко години.
Комисията за енергийно и водно контролиране се произнася по цената въз основа на бизнес проектите, които показват ВиК операторите. Веднага ще подчертая, че ние нееднократно връщахме бизнес проектите за преправяне, като по наше гледище, от тях отпаднаха всички планувани разноски, които ВиК операторите не можаха стопански да обосноват. Ако Комисията не беше направила тези корекции, покачването на цените щеше да бъде доста по-голямо.
Важно е да се знае, че ВиК операторите показват на първо време своите бизнес проекти пред Общинските препоръки, в които вземат участие представители на всички политически партии. Едва откакто бъдат утвърдени на общинско равнище, както и от Асоциацията по ВиК с присъединяване на всички кметове от съответната област и след автограф на регионалния шеф, бизнес проектите, в които цените на ВиК услугите са неизменима част, идват при нас.
Хората би трябвало да знаят, че положението на мрежата в страната - водоснабдителна и канализационна, е отчайващо. Водата доближава до потребителите, само че загубите по водоснабдителната мрежа са големи. Една основна част от нужните вложения за рехабилитация и рационализация на мрежата би трябвало да бъдат поети от ВиК операторите, а те нямат друга опция да съберат тези средства, с изключение на посредством цената на предлаганите ВиК услуги.
Регулаторът годишно ще ревизира ВиК операторите за осъществяването на бизнес проектите им. В края на третата година - един задоволителен интервал за осъществяване на капиталов план - след регулаторен обзор, ние ще се произнесем с разбор за степента на осъществяване на декларираните индикатори. Ако се окаже, че съответното сдружение не е осъществило своята капиталова стратегия, КЕВР неотложно ще отрази това в цените на неговите ВиК услуги и те ще бъдат понижени.

Въпрос: Не можеше ли да стане противоположният вид - първо ВиК операторите да влагат във водоснабдителната мрежа и по-късно, въз основата на повишение на качеството на ВиК услугата, да изискат нарастване?
Отговор: Това можеше да стане, в случай че ВиК операторите имаха разполагаем финансов запас. Истината е, че съвсем всички те са в тежко финансово положение и даже нямат задоволително средства за настоящи поправки. За да се отстранен честите повреди, с цел да се разшири водоснабдителната и канализационната мрежа във всяка една област, е належащо да се плануват средства за действителни вложения.
Трябва да е сме наясно, че промяната във водния бранш е с отдалечен небосвод и модернизирането на цялата ВиК система ще даде своето позитивно отражение десетилетия напред.

Въпрос: А може ли да успокоите хората, че това нарастване няма да бъде последвано от нови други нараствания на цената на ВиК услугите, в случай че плануваното нарастване за вложения се окаже незадоволително? Може ли да гарантирате, че в околните 5 години няма повече да се покачва цената на ВиК услугите?
Отговор: В бизнес проекта на всяко ВиК сдружение е написана стратегия за развиването му за целия 5-годишен регулаторен интервал и Комисията утвърждава цени за всяка една от петте години. Веднага ще подчертая, че значителното нарастване на цената на ВиК услугите е точно през първата година, когато би трябвало да се акумулират средства за вложения, каквито в предходни интервали не е можело да бъдат обезпечавани. В останалите 4 години до края на интервала, ценовите корекции ще бъдат доста по-малки. След третата година, както към този момент споделих, при несъблюдение на капиталовите стратегии, ние ще понижаваме цената на ВиК услугите.

Въпрос: Цените на електрическата енергия и топлоенергията към този момент остават непроменени. Докога, съгласно Вас, може да се задържат тези равнища?
Отговор: Веднага желая да оповестя това, което е значимо за хората - сегашните цени на топлинната и на електрическата сила остават без смяна до края на отоплителния интервал - 1 април 2018 година Тук е значимо да поясня следното - смяната на цената на топлоенергията, респективно на електрическата сила в границите на ценовия интервал, се дефинира на първо място от смяната на цената на природния газ, който е енергоносителят за съвсем всички топлофикации в страната.
За страдание, природният газ не е локален запас и цената му зависи от фактори, които са отвън КЕВР и отвън България. В продължение на 9 месеца - от 1 юли - до 1 април 2018 година, Комисията резервира без промени цените както на топлинната, по този начин и на електрическата сила. Искрено се надявам, че през идващите 3 месеца няма да настъпи значително повишение на интернационалната цена на суровия нефт, което би наложило смяна в цената на природния газ, а оттова на топлинната, респективно на електрическата сила.
Ще уточня, че изменение на цената на природния газ с повече от 5 на 100 може да се смята за значително. Известно е, че с импортираното заявление "Булгаргаз " искаше цената на природния газ от 1 януари да бъде нараснала с 2.83 на 100. След изчерпателен разбор на нашите специалисти, Комисията утвърди по-малко нарастване - с 2.75 на 100, което не води до смяна в цените на парното отопление и на електрическата енергия. За регулатора е от голяма важност тези цени да се запазят до 30 юни 2018 година, когато ще дефинираме цената на електрическата сила за идващия едногодишен интервал. Надявам се да успеем, само че при всички случаи в границите на настоящия отоплителен сезон няма да има никакви промени.

Въпрос: Преди към месец учените от Българска академия на науките излязоха с отчет, в който се загатва, че през 2035 година целият Балкански район ще има дефицит от електрическа енергия. Вашите калкулации и разбори демонстрират ли сходни данни?
Отговор: Безспорен факт е, че през последното десетилетие е в ход софтуерна гражданска война в региона на енергетиката и особено в електроенергетиката. Това значи, че дълготрайните прогнози са доста рисково занятие. Например - единствено преди 10 години малко на брой биха повярвали в толкоз значителното повишаване на производството от възобновими енергийни източници, каквото следим в международен мащаб.
Що се касае до прогнозата на Българска академия на науките, първото, което считам за належащо, е отчетът да стане обществен. От него би трябвало да е ясно въз основа на какви източници Българска академия на науките прави сходно умозаключение, до каква степен те са достоверни и публични. На второ място, каква е методиката, по която Българска академия на науките прави разбора и дали се регистрират всички фактори, които въздействат върху прогнозата за потреблението на електрическа енергия. Едва на трето място следва да се оценят резултатите от разбора.
Има изявления, че в отчета на Българска академия на науките се предвижда увеличение на популацията на страната с 300 000 души до 2040 година Всъщност България годишно губи по 42 000 души, било заради демографски аргументи, било заради емиграция в чужбина. Това е доста значително разминаване. Забележете и друго - Българска академия на науките не предвижда повишение на потреблението в страната, а засяга сходна наклонност в района.
Всъщност в 10-годишния План за развиване на ЕСО се демонстрира и потвърждава, че през идващите години потреблението на електрическа енергия в страната освен няма да се увеличи, само че се чака и избран спад. Това се дължи на новите енергоспестяващи технологии, на енергийната гражданска война в бита, на санирането на постройките и повишение на енергийната успеваемост.

Въпрос: Докладът на Българска академия на науките бе направен по поръчка на Министерството на енергетиката най-много поради опциите за реализация на плана АЕЦ "Белене ". Какво е Вашето персонално експертно мнение по повод бъдещето на плана за Втора атомна централа?
Отговор: По мое разбиране до 2035 година България няма да има потребност от нови мощности. Ако се постанова да бъдат строени такива, то те би трябвало да бъдат единствено заместващи мощности на настоящите все още.
По принцип няма страна в света, която да строи нуклеарна централа за експорт на електрическа енергия. Ядрените централи като базова мощ се строят за облекчаване на сензитивно възходящо вътрешно ползване. Примери в това отношение са страни като Китай, Индия, Турция и други Не би трябвало и да се не помни, че без значение кой е вложителят, за страната остава нуклеарния риск от повреда, уговорките по запазване на отработеното гориво, на радиоактивните боклуци, както и всички разноски по извеждане на централата от употреба.

Въпрос: Скоро следва Европейска комисия да прегледа въпроса за така наречен дерогация за ТЕЦ-овете. Според Вас не е ли по-добре да се влагат средства в модернизацията им, а се стига до миг, в който, в случай че не получим отсрочката от Европейска комисия, може да бъде заплашен доста съществено енергийния бранш в България?
Отговор: В България съвсем 40 % от производството на електрическа енергия се дължи на термичните централи в Маришкия басейн. Това е един главен фактор, с който се надявам Европейска комисия да се съобрази. България е длъжна да отбрани термичните централи освен заради значимостта им за енергийната ни система, само че и тъй като те основават трудова претовареност на десетки хиляди фамилии от Старозагорския и Хасковския район. Тези хора работят както директно в централите и в мините, които обезпечават въглищата за тях, по този начин и индиректно във всички спомагателни действия.
Това е значим социално-икономически фактор, който би трябвало да бъде регистриран при решението на Европейска комисия за дерогация.
Що се касае до вложенията, значително бяха направени през последното десетилетие. Например централата Топлоелектрическа централа "ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово " е с доста положителни индикатори. Тя е най-модерната термична централа на Балканския полуостров. Разходите по осъществяване на новите екологични условия във връзка с термичните централи са доста по-големи от изгодите за околната среда при въвеждане на новите правила за допустимите количества живак, серни и азотни окиси. По тази причина е нужен сериозен разбор, който да потвърди на Брюксел полезността тези централи да продължат да работят в един предстоящ интервал от най-малко 10 години.
В решението на Европейска комисия ще бъдат написани отговорностите за вложения, които тези централи би трябвало да създадат, с цел да се позволи съответния интервал на дерогация. И още едно основание, което е добре да се регистрира в вероятност. След периода за дерогация за Маришките централи, те елементарно биха минали към потребление на природен газ като различно гориво, защото бъдещият интерконектор "Комотини-Стара Загора " ще доставя природния газ безусловно на входа на Маришкия енергиен комплекс. Това внезапно ще увеличи спазването на екологичните правила от тези централи.

Въпрос: Свободният пазар на електрическа енергия към този момент се развива много динамично. Той се оказва много привлекателен за промишлените консуматори на ток, само че за какво, съгласно вас, толкоз малко битови консуматори го употребяват?
Отговор: В началото на 2016 година стартира работа Българската електроенергийна борса, което е доста значима стъпка към либерализация на електроенергийния пазар. Отначало борсата работеше единствено в сегмента за търговия "ден напред ". От 1 януари 2018 година предстоят проби за пускане на сегмента "в рамките на деня ". Това ще разреши, след съответна смяна в закона, производителите на възобновима сила, която постоянно не може да бъде тъкмо планувана, да я търгуват на сегмента "в рамките на деня ".
Що се отнася до интереса към свободния пазар и трендовете, които се следят - през 2017 година над 85 000 консуматори напуснаха контролирания и към този момент са на свободния пазар, измежду тях фактически са единствено 1 000 битови консуматори. Причините битовите консуматори към момента да са на контролирания пазар са няколко. На първо място, заради зародилата интернационална обстановка - сега цената на електрическата енергия на контролирания пазар е по-ниска от осреднената цена на свободния пазар. На второ място, по-голямата част от битовите консуматори изпитват съмнение към търговците на електрическа енергия, считайки, че откакто преминат на свободния пазар може да се окажат при по-неизгодни условия. И на трето място, немалка част от битовите консуматори са пасивни - те не демонстрират самодейност за излизане на свободния пазар.
Считам, че е изцяло постижимо след 5 години България да има изцяло либерализиран пазар на електрическа енергия. С измененията в Закона за енергетиката би трябвало да се даде период - не повече от 1 до 2 години, в който всички небитови консуматори да изоставен контролирания пазар. Заедно с това законът да укаже и краен период за цялостната либерализация на пазара - евентуално в границите на 5 години, в който период всички битови консуматори също би трябвало да излязат на свободния пазар. Тенденцията в първите години малко битови консуматори да излизат на свободния пазар е сходна с други страни.

Въпрос: В разнообразни интервали КЕВР е налагал най-различни наказания и на трите електроразпределителни сдружения в страната. Какво е вашето наблюдаване - сдруженията правилни ли са към потребителите?
Отговор: Действително, още преди няколко години, един предхождащ състав на регулатора глоби и трите електроразпределителни сдружения с по 1 млн. лв.. Това беше явен сигнал към тях, че би трябвало да извършват всичките си отговорности по издадените им лицензии. Моите наблюдения демонстрират, че с всяка година връзката сред сдруженията и потребителите се усъвършенства, усъвършенства се и качеството на предлаганите услуги. Самите сдружения са принудени да усъвършенстват своето качество и другарство с потребителите, тъй като с навлизането на свободния пазар те от ден на ден ще се оказват не в монополна, а в конкурентна среда. Търговците на електрическа енергия се стремят да изземат част от клиентите на тези сдружения и това постанова те да са доста по-гъвкави в устрема да задържат клиентите си.

Въпрос: Каква е вашата оценка за развиването на енергийния бранш през 2017 година и каква е вашата прогноза за развиването му през 2018 година?
Отговор: Регулаторът в този състав стартира работата си преди две години и девет месеца. Тогава НЕК беше в механически банкрут. Благодарение на взаимните старания на Министерството на енергетиката, на Народното събрание и на КЕВР бяха осъществени значими промени в Закона за енергетиката и бяха положени основите на промяната в бранша. НЕК излезе от тежкото положение и сега е с доста по-добри финансови индикатори. Либерализирането на пазара на електрическа енергия сътвори конкурентна среда. Изискването на борсата да се търгуват всички количества електрическа енергия отвън квотите за контролирания пазар, ще сътвори още по-голяма конкуренция. Вероятно в границите на 2018 година софтуерните загуби на разпределителните сдружения към този момент ще бъдат купувани непосредствено от борсата, а не по закрепена от регулатора цена. Въвеждането на всички тези пазарни механизми ще форсира последователното излизане на свободния пазар на всички консуматори.

Въпрос: Предстои построяването на Интерконектора сред България и Гърция. След като страната ни получи достъп до различни източници на природен газ, това ще спомогне ли за по-голяма непоклатимост на цената на природния газ?
Отговор: Това несъмнено е по този начин. Към момента България има един-единствен външен снабдител на природен газ - това е "Газпром Експорт ". Когато се построи Южния газов кулоар ще се сътвори действителна конкуренция и това ще обезпечи по-добри цени за потребителите на природен газ.Трябва да се има поради и друго - построяването на българо-гръцкия интерконектор "Комотини - Стара Загора " ще усъвършенства доста енергийната сигурност на страната.
На извършените наскоро диалози сред КЕВР и турския енергиен регулатор бяхме осведомени, че още преди 2019 година ще бъде построен газопроводът "ТАNAP ". Това е частта на Южния газов кулоар през Република Турция. Паралелно се построява газопроводът "TAP ", който ще придвижи природния газ през Гърция до Италия. Когато газопроводът доближи до Комотини ще има опция да получаваме синьо гориво от Азербайджан по Южния газов кулоар. Това значи по-стабилни цени на природния газ и по-висока енергийна сигурност за страната ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР