Дните на Тихия океан са преброени. Поне това твърди нова

...
Дните на Тихия океан са преброени. Поне това твърди нова
Коментари Харесай

Запознайте се с Амазия - следващия суперконтинент на Земята

Дните на Тихия океан са преброени. Поне това твърди нова симулация на непрекъснато разместващите се тектонски плочи на Земята, осъществена от суперкомпютър.

Добрите вести? Най-старият океан на нашата планета ще съществува най-малко още 300 млн. години. Ако има шанс, даже ще отпразнува своя 1-милиарден рожден ден, преди най-сетне да изчезне.

Изследователите от Университета Къртин в Австралия обаче считат, че по всяка възможност океанът ще бъде обхванат преди този момент.

През последните си години от живота Тихият океан няма да наподобява изобщо на солидната синята простор, която познаваме през днешния ден. Всяка година той потъва с няколко сантиметра. И това се случва още от времето, когато е представлявал суперокеан и е обгръщал суперконтинента Пангея.

Древният океан е дом на голям брой зони на субдукция – места, където тектонските плочи се сблъскват и се наслагват една върху друга. Те са известни разговорно и като „ Огнен пръстен “ и действат съвсем като сифона във ваната, който източва водата.

Всяка година няколко сантиметра от Тихия океан се промушва под Евразийската и Индо-Австралийската плоча, като по този метод съкратява дистанцията сред Северна Америка, Азия и Австралия.

Не всички учени са съгласни по отношение на метода, по който ще наподобява идващият суперконтинент (нито по какъв начин ще се образува), само че в доста от симулациите Тихият океан е жертван.

Макар и някои проучвания да подсказват, че Атлантическия океан, който през днешния ден се уголемява, може също да стартира да се смалява за в бъдеще (и надлежно ще докара до образуването на суперконтинент, обхванат от суперокеан (Тихия), учените от Университета Къртин са на друго мнение.

Вместо да се образува втори континент, сходен на Пангея (Пангея Проксима), те споделят, че светът постепенно, само че несъмнено върви към основаването на суперконтинент, формиран от конфликта на Северна Америка и Азия – Амазия.

Австралия е изключена от това название, само че 4D геодинамични модели демонстрират, че този континент от Южното полукълбо ще изиграе значима роля в заличаването и на дребното, което е останало от Тихия океан.

Скорошните симулации, осъществени от откриватели в Австралия, се базират на реалистични параметри на плочата и мантията – както от сегашното, по този начин и от предишното. Впоследствие те ги подават към суперкомпютър, който предсказва бъдещето.

„ През идващите 2 милиарда години земните континенти са се сблъскали и са образували суперконтинент – един път на 600 млн. години. Това е така наречен цикъл на суперконтинента “, споделя Чуан Хуан, водещият създател на проучването.

„ Като симулираме благодарение на суперкомпютър метода, по който земните тектонски плочи се чака да еволюират, ние успяхме да покажем, че след по-малко от 300 млн. години Тихият океан най-вероятно ще се затвори и ще разреши образуването на Амазия – и това опровергава някои от по-старите научни теории. “

Противно на някои други симулации от този жанр, новата демонстрира, че при образуването на Амазия ще бъде погубен точно Тихият океан, а не Атлантическия или Карибско море.

Земята – такава, каквато я познаваме през днешния ден – ще бъде радикално по-различна, когато се образува Амазия. Морското ниво ще бъде по-ниско, а обширния интериор на суперконтинента ще бъде извънредно изсъхнал – с извънредно вариращи температурни диапазони ”, споделя геоученът Жен-Ксиан Ли.

Това обаче е просто следващото проучване, основано на симулация със суперкомпютър, което се пробва да предскаже метода, по който нашата планета ще наподобява за в бъдеще. То надали ще постави завършек на дебатите по този въпрос, само че не е и единственото, което демонстрира, че Тихият океан ще изчезне.

В сюжет, при който се образува суперконтинента Новопангея, Америките ще се сблъскат с Антарктика, а по-късно – с Евразия и Африка. Това отрязва Тихия океан по малко по-различен, само че крайният резултат за него ще е същият.

При различен сюжет пък се образува суперконтинент, наименуван Аурика – при него и Тихия, и Атлантическия океан изчезват. На тяхно място се образува нова подводна долина.

Какъвто и да е крайният резултат, едно е несъмнено – Земята и нейните океани в никакъв случай няма да бъдат същите още веднъж.

Изследването е оповестено в National Science Review.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР