Дни преди Никулден започна основен ремонт на покрива на църквата

...
Дни преди Никулден започна основен ремонт на покрива на църквата
Коментари Харесай

Ремонтират покрива на църквата в мездренското село Ребърково /снимки/

Дни преди Никулден стартира главен ремонт на покрива на църквата „ Св. ап. Петър и Павел” в село Ребърково, оповестиха от Община Мездра.
От години покривната структура, която е на повече от един век, тече и нанася непоправими вреди, застрашавайки да унищожи старинния дърворезбован иконостас, иконите, владишкия престол и останалата вътрешно храмова декорация.
Ремонтът включва замяна на изгнилия покрив, който е от типа каратаван, и на циглите, обшиване на стрехите на богослужебната постройка с ламарина, монтиране на нови улуци и на водосточни тръби и т. н.
Ремонтните действия се правят със средства, събрани от локалните поданици в благотворителна самодейност, проведена от Църковното настоятелство с ръководител отец Пламен Кръстев, Кметство Ребърково и Народно читалище „ Просвета-1925 “. Останалите към 5 000 лева от нужните за ремонта малко над 12 хиляди лева ще бъдат обезпечени от Врачанската Св. Митрополия с благословията на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.
Изпълнител на ремонта е Едноличен търговец „ Ирина Божилова 2013 “ - Червен бряг.
„ Предстои да бъде осъществено измазване на вътрешно храмовото пространство, за което ще търсим подпомагане от Община Мездра “, показа кметският наместник на селото Петър Петков.
До средата на месец януари следващата година ще бъде сменена остарялата дървена дограма - пет прозореца и входната врата. Това ще стане с подаяние от сем. Трифонови. Предвижда се и ободряване на фасадата на църквата.
Ребърковският храм „ Св. ап. Петър и Павел” е издигнат през интервала 1910-1914 година на мястото на бившето учебно заведение в селото. Осветен е на Петровден, 12 юли (ст. стил), 1914 година от тогавашния Врачански митрополит Климент (1873-1930). Сегашният архитектурен тип на църквата датира от 1934 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР