Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23

...
Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23
Коментари Харесай

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян



Дни на нулевоенергийните здания се организират в Смолян от 23 до 25 септември.

Те са самодейност на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна успеваемост. 

Програмата на дните предлага взор върху сполучливите практики и софтуерните нововъведения за планиране и строителство на съвсем нулевоенергийни здания от Европа и България, както и върху актуалните трендове на професионалното обучение и образование в региона на енергийната успеваемост и възобновимите енергийни източници.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Мария Желева , основен специалист в Камарата на строителите в България.

“Целта на събитието е да сложи във фокуса на публичното внимание създаване на подобен вид здания и да повишим информираността по отношение на изгодите от тях. Не единствено за намаляването на сметките за отопление, само че и изгодите за здравето.

По този метод ще може м да подтикваме пазарното им търсене . За нас е доста значимо да подготвим бранша за приемане на зелените политики на Европейски Съюз и все по-строгите условия за енергийните характерности на постройките.

В Камарата работим от години по тематиката . Считаме, че това е бъдещето, поради ускореното въвеждане на зелените политики в международен мащаб.

Енергийната успеваемост е и един от механизмите за справяне с последствията от пандемията .

Чуйте повече за събитието в звуковия файл.



Темата разяснява в “Нашият ден “ и Драгомир Цанев , изпълнителен шеф на Центъра за енергийна успеваемост.

“Бих определил новото сега като интегрирано планиране . Нещо, което съвместява технологии и подходи към проектирането, познати от 5 хиляди години. Заедно с новите софтуерни развития, които пък ни разрешават да живеем в оптимално удобни условия.

Ако би трябвало да съм по-конкретен, това значи да стартираме, както постоянно, от местоположението на постройката, от фактора на формата, ревюто – оптималните слънчеви облаги, само че и засенчването, когато те не са ни нужни.

Новости и провокации

Умното потребление на технологиите е основната дума , която би трябвало да ни води при планиране.

Сякаш в България изоставаме от този метод, защото към момента търсим оптимално ниска инвестиция в постройката.

Чуйте Драгомир Цанев в звуковия файл.



Темата разяснява в “Нашият ден “ и инж. Илия Николаев , специалист по топлотехника към Черноморския проучвателен енергиен център и президент на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

“Основните фактори, които дефинират качеството и успеваемостта на отоплението са: изгодност, енергийна успеваемост и екология .

Напоследък тези три координати на отоплението са наложителни, с цел да бъде то модерно, дейно, само че и не толкоз скъпо.

Може би скоро би трябвало да чакаме и климатичните системи от вида въздух-въздух, въздух-вода, вода-вода, земя-вода, да бъдат на дневен ред . Те имат съвсем всички преимущества на актуалното отопление.

Повече за актуалните способи при отоплението на здания можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: sofia.bg, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР