Дневник следи на живо реакциите на политическите сили.Всичко, което трябва

...
Дневник следи на живо реакциите на политическите сили.Всичко, което трябва
Коментари Харесай

След изборите: Борисов заяви пред Радев, че ще е грехота да няма правителство с новата коалиция

" Дневник " следи онлайн реакциите на политическите сили.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Бойко Борисов и Румен Радев
© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Румен Радев

Последното общо обществено появяване на Румен Радев и Бойко Борисов бе на 15 март 2020 година, когато в наличието на шефа на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски приканиха за готовност на обществото във връзка със започващата зараза от COVID-19.

На 4 декември 2022 година съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев съобщи, че в последно време е имало много срещи сред Радев и Борисов, които свърза с взаймодействие сред служебното държавно управление и ГЕРБ.

Борисов отговори, че Радев е главният му конкурент, а през последните две години даже по телефона не се е чувал с него.

 ГЕРБ и Радев си размениха рецензии за приемането на предпочитани закони
© Юлия Лазарова

Представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС потвърдиха пред президента Румен Радев желанието си да сформират държавно управление дружно с втората политическа мощ " Продължаваме промяната - Демократична България ".

" Грехота е изключителното единодушие, което имат депутатите, да бъде проиграно, тъй като ще изгубим някой гласоподавател ", съобщи присъстващият на консултацията водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Преди това президентът регистрира, че двете политически сили до неотдавна са били съществени съперници.

Във връзка с връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление, за който няма посочен период в Конституцията, президентът изиска от представителите на ГЕРБ да му оказват помощ с времеви небосвод, който е необходим за пълноценни договаряния за държавно управление, като ги попита дали имат авариен проект, в случай че не се схванат с втората политическа мощ. На тези въпроси не получи съответни отговори по време на обществената част на консултацията.

Десислава Атанасова съобщи на президента, че предпочитаните закони по Плана за възобновяване и резистентност могат да бъдат гласувани в Народното събрание до края на май, като уточни, че част от тях още не са признати от служебното държавно управление, за което Радев пое ангажимент да стане в най-скоро време. Тя изиска кабинетът да утвърди и закони, свързани с приемане в Еврозоната.
" Всички закони ще бъдат импортирани, уповавам се да не последват който беше импортиран, само че непринудено отритнат от 48-ото Народно заседание ", уточни Радев.



 Румен Радев
© Цветелина Белутова, Капитал

Румен Радев

Днес в 15 и 17 ч. президентът Румен Радев ще организира съвещания с двете най-големи парламентарни групи, а в това време насрочи срещите и с останалите четири. Те ще са в петък (21 април). По-рано през днешния ден депутатите по искане на Движение за права и свободи взеха решение денят да е неработен за Народното събрание поради мюсюлманския празник Рамазан байрам. Графикът на консултациите е:

 Българска социалистическа партия показа своя законодателна стратегия
© Георги Кожухаров

След като двете най-големи политически сили в новия парламент се договориха за обща, през днешния ден Българска социалистическа партия разгласи своя. Корнелия Нинова показа първия пакет от законопроекти, които ще бъдат импортирани в деловодството на Народното събрание.

Сред тях са ремонти, които целят: Нинова уточни, че измежду законопроектите на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " има значими, които партията ще поддържа - по Плана за възобновяване и резистентност, нужните за правосъдна промяна и приемане на страната в Шенген, само че и такива, които няма да бъдат подкрепени.
Тя се съгласи с финансистите от двете обединения, че налози не би трябвало да се подвигат, само че Българска социалистическа партия е срещу заложеният недостиг в бюджета да е под 3%, защото това означавало рязане на разноски. Ако дефицитът е по-висок, то няма да бъде изпълнено едно от изискванията за приемане на страната в Еврозоната. Българска социалистическа партия ще внесе собствен различен Закон за държавния бюджет сред двете четения, в случай че бъде импортиран от постоянно държавно управление, както и ремонти, в случай че бъде препоръчан от служебното държавно управление.

Нинова чака консултациите, които през днешния ден президентът стартира с политическите сили, да са официални, и да не спомогнат за съгласие сред партиите. Предвижда ГЕРБ и " Продължаваме промяната " да се схванат за кабинет, тъй като били двете страни на една монета, а в този момент разигравали спектакъл.



 Радостин Василев
© Георги Кожухаров

Радостин Василев

Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Радостин Василев ще реши дали да се откаже от имунитета си, откакто се запознае с настояването и претекстовете на прокуратурата. Това съобщи той в коридорите на Народното събрание.

По-рано от оповестиха, че по следствие от предходната година, са събрани задоволително доказателства, че Василев се е опитал да принуди някогашният народен представител Христинка Иванова да напусне партията на Слави Трифонов " ИТН ". Затова и от градска прокуратура оферират на основния прокурор Иван Гешев да внесе искане за събаряне на имунитета на Василев.

Повече по проблема -.

 До идващото съвещание се чака да има подготвен устав
© Георги Кожухаров

На днешното пленарно съвещание бе гласувано основаването на краткотрайна комисия, която да създаде план на правилника за организацията и активността на Народното събрание. До понеделник (23 април) включително депутатите могат да подават писмени оферти за промени и допълнения на правилника. Комисията ще заседава във вторник, а Николай Денков съобщи, че чака в сряда (26 април) той да е подготвен, когато е и идващото пленарно съвещание.

За ръководител на комисията бе определен Радомир Чолаков от ГЕРБ. Членове са Христо Гаджев от ГЕРБ, Никола Минчев и Людмила Илиева от " Продължаваме Промяната - Демократична България ", Петър Петров и Цвета Рангелова от " Възраждане ", Хамид Хамид и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Мая Димитрова и Иван Иванов от Българска социалистическа партия, Павела Митова и Гроздан Караджов от " ИТН ". Денков добави, че към момента партиите не са стигнали до уточняване на дневния ред на Народното събрание отвън срещите сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ". от двете групи е била разисквана в резюме сред политическите сили.



 Лена Бориславова не изключи да е претендент за локалната власт
© Георги Кожухаров

Освободената като народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Лена Бориславова не изключи опцията да е претендент за локалната власт.

" Това следва да се види, по разнообразни аргументи ", съобщи Бориславова в коридорите на Народното събрание.

, че ще напусне Народното събрание, с цел да координира акцията на " Продължаваме промяната " за локалните избори в София наесен.

Бориславова добави, че ще остане в преговорните екипи, които образува новата коалиция за диалози с ГЕРБ по законодателната стратегия на Народното събрание.

Тя регистрира, че президентът бързо насрочва съвещания с парламентарните групи преди връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление, откакто за през днешния ден са планувани две.

Явно президентът този път няма предпочитание да даде време на Народното събрание да излъчи държавно управление в по-удобни периоди.
 Лена Бориславова

Бориславова удостовери позицията на парламентарната група да не се поддържа държавно управление с мандат или присъединяване на ГЕРБ, а ако вторият мандат бъде получен, то ще бъде препоръчан кабинет.



 Карадайъ повтори, че Движение за права и свободи е съпротива, акцентира на
© Георги Кожухаров

В коридорите на Народното събрание водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ повтори, че партията е съпротива на завършеното, по думите му, болшинство сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", които през вчерашния ден дружно с " ИТН " избраха Росен Желязков за ръководител на Народното събрание. Вчера от парламентарната естрада той към този момент нарежда по този начин партията, а през днешния ден акцентира на думата " към този момент ".

" По време на Великден имаше съвещания сред парламентарни групи, през вчерашния ден видяхме първото деяние. Говоря за ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", които към този момент оформят болшинството, към този момент ние не сме част и сме съпротива. Не знам тъкмо какво са се разбрали ", сподели Карадайъ.

Попитан дали след решението за неработен ден на Народното събрание на следващия ден поради Рамазан байрам, Движение за права и свободи би отишла на възможни съвещания при президента Радев, той отговори, че от медиите е научил, че поканата ще е за понеделник (24 април).




 Йордан Цонев
© Георги Кожухаров

Йордан Цонев

Със 159 гласа " за " депутатите взеха решение в петък (21 април) да няма пленарно съвещание. Предложението бе на парламентарната група на Движение за права и свободи поради празника Рамазан байрам. То е на съображение чл.74 от Конституцията, съгласно който Народното събрание единствено дефинира времето, през което не заседава.

 Рамазан байрам ще е неработен ден за Народното събрание

По предлагането се изрече водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, съгласно който се основава казус, защото измежду депутатите с изключение на източноправославни и мюсюлмани, има и католици, протестанти и евреи, и все от тях може да реши въз основата на това решение да изиска неработен ден за Народното събрание поради негов празник.

Гюнай Хюсмен от ГЕРБ репликира, че мюсюлманската общественост е прекомерно огромна в България.

С това решение дневният ред на Народното събрание за през днешния ден беше привършен и съвещанието завърши. Следващото е планувано за 26 април (сряда).

 Лена Бориславова е освободена като народен представител
© Георги Кожухаров

Със 181 гласа " за " Народното събрание освободи като народен представител Лена Бориславова. 40 депутати гласоподаваха " срещу ", измежду които 37 от групата на " Възраждане ". Тя подаде оставка на 12 април,, че ще работи за акцията за локалните избори в София.

Бориславова бе подала искане пред Централната изборна комисия за заличаването й като народен представител, само че след законовоустановения период, заради което тя не го прегледа. Така се наложи Бориславова да подаде оставката си пред Народното събрание, откакто постави клетва като народен представител.

Тя беше определена за народен представител от 24 МИР в София, където беше на второ място в листата. На нейно място в групата на " Продължаваме промяната - Демократична България " се чака да влезе Петър Петров, показан като експерт в областта на националната сигурност.


Започна днешното пленарно съвещание. В днешния ред е гласоподаване на подадената оставка като народен представител на Лена Бориславова от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Депутатите ще решат още дали 21 април (петък) да бъде неработен за Народното събрание по искане на Движение за права и свободи поради мюсюлманския празник Рамазан байрам.




 Радостин Василев
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Радостин Василев

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " не е склонна да направи исторически компромис и да поддържа ГЕРБ за държавно управление. Причината - след сходен ход няколко партии са били унищожени, защото гласоподавателите са се отдръпнали от тях незабавно. Това сподели пред " Нова телевизия " депутатът от втората по величина парламентарна група Радостин Василев.

" Безпринципна прегръдка с ГЕРБ значи нулева поддръжка по-късно от гласоподавателите ", съобщи Василев.

Той добави, че в обединението към момента не са обсъждали личен състав на кабинет, в случай че мандатът стигне до тях. Въпреки това имали изясненост с какъв експертен капацитет разполагат.

" Имаме проект кои хора на каква позиция могат да бъдат употребявани. Имаме разновидности и за политически, и за експертен кабинет. Ако държавното управление е с политически темперамент, то тогава в него място имат и водачите на партиите ", акцентира Василев в отговор на въпрос дали съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев би трябвало да са част от бъдещия състав на кабинета.

 Атанас Атанасов
© Георги Кожухаров

Атанас Атанасов

Ако вторият мандат за сформиране на държавно управление стигне до " Продължаваме промяната - Демократична България ", обединението ще предложи кабинет, формиран от нейни фрагменти. Това се разбра от изявление на съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов пред Би Ти Ви. Той акцентира, че новата коалиция е единствената политическа мощ, която сега мисли за държавно управление.

" Снощи имахме дълго съвещание на политическия съвет на обединението. Обсъдихме два разновидността на реакция от наша страна, в случай че мандатът пристигна при нас, само че не мога да дам детайлности. Ние обаче ще предложим държавно управление, което ще е формирано персонално от нас. Няма да позволим различен да кадрува ", сподели Атанасов, като добави, че има подозрения дали ГЕРБ въобще ще се опитата да сформират кабинет.

Той за следващ път акцентира, че " Продължаваме промяната - Демократична България " няма да поддържа под никаква форма кабинет с мандата, присъединяване или кадруването на ГЕРБ. " На Бойко Борисов му би трябвало пералня и най-хубавата пералня за него е нашата коалиция ", сподели още той.

Атанасов посочи, че поканата за диалози за оформянето на, по която да работи Народното събрание, е пристигнала от ГЕРБ. Това обаче не означавало, че новата коалиция ще поддържа кабинет с мандата или присъединяване на партията на Бойко Борисов. Според него " Продължаваме промяната - Демократична България " са показали доброжелателност, с цел да тръгне работата на Народното събрание, само че това е довело до всевъзможни спекулации.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от ПолитикаНа живо Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР