Дневник следи на живо развитието на епидемията в страната. Статията

...
Дневник следи на живо развитието на епидемията в страната. Статията
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: обмисля се спирането на плановите операции и прием в цялата страна

" Дневник " следи онлайн развиването на епидемията в страната. Статията се обновява.

16:46Всеки петък лечебните заведения ще осведомят за наличностите на О2  Коронавирусът в България: обмисля се прекъсването на плановите интервенции и банкет в цялата страна
© Надежда Чипева, Капитал

Всеки петък лечебните заведения в страната би трябвало да дават на Министерството на здравеопазването информация за наличностите от медицински О2, с които разполагат, както и за прогнозните количества О2, който ще им бъде нужен за последващата седмица. Това решение беше взето на среща сред заместник-министъра на опазването на здравето доктор Тома Томов, изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов и представители на компаниите производители и снабдители на О2.

По време на срещата, която се е провела в Министерството на здравеопазването, те са разискали опциите за понижаване загубите на О2 от страна на лечебните заведения и по-доброто обмисляне на нужните количества. " Първо се задоволяват потребностите от О2 на лечебните заведения, а по-късно на икономическите субекти. В момента предпочитано О2 се обезпечава за лечебните заведения, с цел да подсигуряваме достъпа на пациентите в интензивните отделения до О2 ", уточни доктор Томов.

Представителите на компаниите производители и снабдители на О2 са безапелационни, че макар увеличеното ползване, те ще координират индустриалните мощности между тях, тъй че да не се стига до дефицит на медицински О2 за лечебните заведения.16:01Въпреки препоръчаните разновидности родители стачкуваха против тестването на възпитаници  Коронавирусът в България: обмисля се прекъсването на плановите интервенции и банкет в цялата страна
© Георги Кожухаров

Родители и техните деца стачкуваха пред Националния замък на културата (НДК) против плануваното от здравното министерство тестване на възпитаници като способ за връщането на присъственото образование в учебните заведения, намиращи се в общини с висока заболеваемост.

В събота (30 октомври) в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 предложения за доставка на щадящи проби за учениците от 1 до 4 клас. Общото належащо количество проби, посочено в поканата, е до 400 хиляди броя, като тестванията би трябвало да се извършват с проби от слюнка.

" Аз не разбирам защо има да стачкуват. Ние сме дали независимост - който желае децата му да бъдат тествани и да влязат в учебно заведение, а който не желае - да бъдат отвън учебно заведение и да продължат да бъдат обучавани в електронна среда. Това са двата разновидността. Те са отворени за избор на родителите. Нищо повече не може да се направи ", съобщи във връзка митинга по-рано през днешния ден просветителният министър проф. Николай Денков.14:39Редица лечебни заведения в страната са с съвсем или напълно привършен потенциал на Коронавирус отделенията, оповестява " Нова телевизия ".

В Белодробната болница във Велико Търново към този момент няма свободни кревати за лекуване на пациенти с ковид, разгласи в ефира на малкия екран доктор Стела Денчева и прикани за ограничения с цялостно затваряне в страната.

" Нямаме задоволително личен състав, който да обгрижва болните. Казах го хиляди пъти: креватите не са задоволителни, трябват и лекари. Здравните служащи се измориха. Локдаунът ще понижи за малко заболеваемостта, с цел да може да си поемем глътка въздух ", сподели още лекарят. По думите й напоследък са нарастнали и случаите на туберкулоза.

Коронавирус отделението в УМБАЛ-Бургас също е съвсем запълнено, оповестява за Българска телеграфна агенция Юлия Андреева, представител на лечебното заведение. От 120 кревати за лекуване на пациенти с ковид, все още свободните са пет.

В болничното заведение в Карнобат няма свободни измежду разкритите 25 кревати за Коронавирус пациенти. По-тежките случаи се пренасочват за интензивно лекуване в лечебни заведения отвън града, сподели кметът Георги Димитров.

В МБАЛ " Св. Петка " във Видин Коронавирус отделението е със напълнен потенциал и към днешна дата няма свободни места. Не доближава и медицински личен състав, оповестява за Българска телеграфна агенция шефът на здравното заведение доктор Ивета Найденова. Тя прецизира, че единствено за последните 24 часа в отделението са признати шестима души с COVID-19, колкото са и изписаните. " Броят на леглата, които са заети в Коронавирус отделението, е 85. Има и две в коридора, които все още са единствените свободни ", добавя доктор Найденова.

В болничното заведение в Белоградчик разполагат единствено с 10 кревати в разкритото поделение за лекуване на инфектирани с ковид, сподели още тя.13:48Всички интензивни Коронавирус кревати в Александровска болница са заети " Всички интензивни кревати за пациенти с COVID-19 са заети - те са 35, като има един буфер от пет кревати в Спешното поделение. От 207 кревати отвън тези браншове, има едно легло, свободно за жена ", сподели пред БНР доктор Атанас Атанасов, шеф на Александровска болница. По думите му буферната зона е основана за пациенти, които са в тежко положение, имат потребност от незабавна реанимация и по-късно се търси опция да бъдат ориентирани към други лечебни заведения, които имат потенциал да ги поемат.

" Всички пациенти в интензивните ни структури са в тежко положение, другите в приблизително тежко, с капацитет за влошaване... Не зная какъв брой не са имунизирани. От предходните дни имам информaция, че от умрелите в натоварен бранш нито един не е бил с ваксина ", заяви Атанасов.

Болницата е преструктурирала други отделения и клиники за лекуване на COVID-19.

" Отделението по хемодиализа работи със същия размер и потенциал, само че останалите - първа и втора хирургична клиника, кардиологията, нефрология и трансплантация и пулмологията са закрити - там плановият банкет е спрян, записваме пациентите в листи на чакащите ", разясни Атанасов.

По думите му всеки ден пренасочват екипи от други отделения за борбата с COVID-19.

" Медиците са на ръба на силите си, аз им благодаря, само че въпреки всичко има граница на издръжливостта ", съобщи шефът на Александровска болница.

Той уточни, че за личния състав има обезпечени безвъзмездни антигенни проби. Близо 70 на 100 от медиците и немедицинския личен състав имат зелен документ.

" Нямаме сериозна обстановка, само че сме на ръба ", сподели още той. По думите му разходът на О2 е скочил, само че към този момент не са имали липса на О2 в системата на болничното заведение.13:24Пунктовете за имунизация в два столични мола ще работят и през седмицата  Коронавирусът в България: обмисля се прекъсването на плановите интервенции и банкет в цялата страна
© Велко Ангелов

От през днешния ден имунизационните пунктове в мол " Парадайс " и мол " България ", функциониращи през уикендите, ще бъдат отворени и в делничните дни. Желаещите жители ще могат да се имунизират в тези два търговски центъра всеки работен ден от 15 ч. до 19 ч. Медицински екипи от Диагностично-консултативен център 11 ще обслужват двата пункта.

През миналата събота и неделя в общинските " зелени коридори " в столицата са сложени общо 2167 ваксини против COVID-19. С това общо направените имунизации в изнесените кабинети единствено през уикендите от края на месец май досега са общо 30 439.

В делничните дни по традиция ваксини могат да се вършат на двете метростанции – на " НДК " и на връзката сред " Орлов мост " и " СУ " Кл. Охридски ". Работното време на пункта в метростанция " НДК " е от 8 до 14 ч. в понеделник, сряда и петък, и от 13 до 19 ч. - във вторник и четвъртък.

Пунктът в метростанцията при Софийски университет работното време е от 14 до 19 ч. всеки ден.

Ваксинационни кабинети през седмицата има и в седем ДКЦ-та – 8 ДКЦ, 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДКЦ, 18 ДКЦ, 20 ДКЦ, 24 ДКЦ. Повече информация за работното време и телефон за връзка -.

През тази седмица изнесен кабинет ще продължава да работи и в Нов български университет от 8.30 до 16.30 ч.

Продължава и самодейността на Столична община за имунизация на колективи на място. Това се прави при от предприятия и компании.12:36Административният съд в София е отхвърлил над 30 тъжби против заповедите на Кацаров  Коронавирусът в България: обмисля се прекъсването на плановите интервенции и банкет в цялата страна
© Георги Кожухаров

Aдминиcтpaтивният съд в София е oтxвъpлил нaд 30 жaлби cpeщy зaпoвeдитe нa миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo Стойчо Кацаров зa въвeждaнe нa пpoтивoeпидeмични мepĸи. Haд 20 oт тяx ca c иcĸaния зa cпиpaнe нa дeйcтвиeтo нa зaпoвeдтa нa Kaцapoв oт 19 oĸтoмвpи, c ĸoятo бe въвeдeн Коронавирус документ за присъединяване в редица действия, оповестява уеб сайтът.

Oбщoтo в жaлбитe cpeщy cepтифиĸaтa ca oплaĸвaния cpeщy пocлeдицитe, cвъpзaни c нeдoпycĸaнeтo дo paбoтa, липcaтa нa дocтъп дo oбщecтвeни мecтa и нeoбxoдимocттa oт финaнcoви cpeдcтвa зa тecтoвe. B нитo eднa oт тяx oбaчe нe ca пocoчeни дoĸaзaтeлcтвa зa peaлни вpeди, a caмo xипoтeтични пpeдпoлoжeния зa нacтъпвaнeтo им oт дeйcтвиeтo нa oбжaлвaния aдминиcтpaтивeн aĸт, ycтaнoвявaт cъдиитe и coчaт, чe зaĸoнът изиcĸвa жaлбoпoтдaтeлитe да дoĸaжат пocлeдицитe oт aтaĸyвaния aĸт.

B oпpeдeлeниятa нa cъдиитe зa oтxвъpлянe нa иcĸaниятa cpeщy дeйcтвиeтo нa зaпoвeдтa зa Коронавирус cepтифиĸaта, e зaлoжeнa и пpeзyмпциятa, чe oбщecтвeният и дъpжaвният интepec нaддeлявaт нaд персоналния.

Oтxвъpлeни ca и жaлби зa cпиpaнe нa зaпoвeдтa нa Kaцapoв cpeщy зaбpaнaтa зa влизaнe нa тepитopиятa нa cтpaнaтa нa гpaждaни нa дpyги дъpжaви, c изĸлючeниe нa бългapcĸитe гpaждaни c пocтoяннo, дългocpoчнo или пpoдължитeлнo пpeбивaвaнe нa тepитopиятa нa Бългapия, ĸaĸтo и члeнoвeтe нa тexнитe ceмeйcтвa. B тяx cъщo нe ca пocoчeни дoĸaзaтeлcтвa, a caмo " oбщи (xипoтeтични) дoвoди, чe дoпycнaтитe изĸлючeния в зaбpaнaтa зa влизaнe щe дoвeдe дo бeзĸoнтpoлнo paзпpocтpaнeниe нa виpyca ". Cpeд apгyмeнтитe нa cъдa зa oтxвъpлянe e тoзи, чe бългapcĸитe гpaждaни ce дoпycĸaт, нo пocтaвят пoд ĸapaнтинa, ĸoeтo e зaщитa зa здpaвeтo и живoтa нa нaceлeниeтo.

Cъдът нe e yвaжил и жaлби c иcĸaния зa oбeзщeтeния зa вpeди oт oтмeнeни зaпoвeди нa миниcтъpa c apгyмeнтa, чe твъpдeниятa в тяx ca блaнĸeтни, бeз дoĸaзвaнe нa вpeди.12:29Фалшиви PCR проби са печатани в ХарманлиОт районната прокуратура в Хасково следят досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.308 ал.1 от Наказателния кодекс (съставяне на неистинен публични документи) - PCR проби за да бъдат употребявани.

На 29 октомври чиновниците на районното полицейско ръководство в Харманли са извършилили инспекция в дома на 33-годишен гражданин на града с букви Д.П. Там разкрили огромно количество PCR проби, като към някои от тях имало прикрепени касови бележки. Извършено било претършуване в жилището, където са открити и конфискувани компютър, принтери и мастило. Към момента са събрани данни, че в дома му се изготвяли негативни PCR проби на разнообразни жители, за да бъдат употребявани за пътешестване в Турция.

Д.П. е арестуван за период от 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи. Действията по следствието не престават.12:11Учителският профсъюз изиска родителите да водят децата с изработен тест  Коронавирусът в България: обмисля се прекъсването на плановите интервенции и банкет в цялата страна
© Юлия Лазарова

" Тестването на децата е решение, само че би трябвало да се прави от родителите, а не от учителите в учебно заведение, както желае в този момент някой да ни вмени това обвързване. Родителите да идват с направения тест в учебно заведение, в случай че ние ги вършим би трябвало да загубим един образователен час ", съобщи пред Българска национална телевизия Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители. Такева сподели още, че се водят диалози учителите да получават в допълнение възнаграждение на първа линия като лекарите.

Такева добави, че има решение на отрасловия съвет сред 8 и 10 ноември в учебно заведение да се върнат децата от 1-ви до 4-ти клас даже в областите с по-висока заболеваемост от над 750 на 100 хиляди души за двуседмичен интервал, в които понастоящем всички възпитаници учат онлайн.

В събота (30 октомври) в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 предложения за доставка на щадящи проби за учениците. Поръчката бе оповестена във вторник (26 октомври). Тестовете са предопределени за учениците от 1 до 4 клас. Общото належащо количество проби, посочено в поканата, е до 400 хиляди броя, като тестванията би трябвало да се извършват с проби от слюнка.11:28Близо 5000 ваксини са сложени в неделя, нулев интерес към " Астра Зенека "  Коронавирусът в България: обмисля се прекъсването на плановите интервенции и банкет в цялата страна
© Юлия Лазарова

4979 са поставените дози ваксина против COVID-19 за последното денонощие. Сходен е ползата към препаратите на " Пфайзер/Бионтех " и " Янсен ", надлежно сложени 2304 и 2162 дози. От " Модерна " са 513 и нито една от " Астра Зенека ".

2 860 195 са общо направените имунизации от началото на акцията. Със приключен имунизационен цикъл са
1 511 130 индивида, а 18 231 имат и сложена бустерна доза.
10:59Микробиолог от Българска академия на науките предлага по-строги ограничавания за възрастните хора  Коронавирусът в България: обмисля се прекъсването на плановите интервенции и банкет в цялата страна
© Юлия Лазарова

" Трябва да се подхващат незабавни ограничения, с цел да може да издържи здравната система. За страдание, сега единствено 600 хиляди души са преболедували потвърдено болестта, а 1.5 млн. са имунизирани. Т.е. имаме две трети от популацията, което не е предпазено по никакъв метод ", съобщи пред Би Ти Ви шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. Пенка Петрова.

" Може би в този момент най-адекватен е локдаун за възрастното население, по този начин както е в Русия. Най-незащитената част от популацията би трябвало да се прибере по къщите у дома, да не поддържа връзка, да не се вози в градския превоз, където най-често се популяризира болестта. Тотален локдаун на страната ще бъде пагубен за доста бизнеси, за образованието ", добави тя.

По думите на проф. Петрова четвъртата Коронавирус вълна е най-тежката такава в България. Тя е почнала доста по-рано от тази през 2020 година и за октомври имаме шест пъти повече умряли от ковид по отношение на предходната година.

" Нашите ръководещи може би чакаха да се увеличи % на имунизирано население, само че откакто се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен документ, своевременен или не, той е реалност. Ако през юли бяха предизвестени всички, нямаше да изпуснем тези удобни месеци за имунизиране ", разясни тя.

Добави, че политиците сега вършат всички старания да се харесат на електората си и не смеят да проведат положителна и дейна акция за имунизиране.

Според проф. Петрова всички ограничения работят – най-много дезинфекцията, дистанцията и маските, само че отвън София мъчно могат да бъдат забелязани хора с маски в магазини и заведения.

" Традиционно сме доста положителни в производството на ваксини като страна, само че не можем да се надяваме, че българска ваксина против COVID-19 ще има скоро. Тя към момента е на равнище теоретичен план, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени опитите от фаза 1, 2 и 3 и то в случай че с нас се ангажира огромна интернационална компания. Нямаме периоди. В момента тече създаването на втория първообраз ", изясни тя.


10:50Активните Коронавирус случаи са близо 100 хиляди  Коронавирусът в България: обмисля се прекъсването на плановите интервенции и банкет в цялата страна
© Георги Кожухаров

1457 са новите случаи на инфектирани с COVID-19, които са регистрирани в неделния ден. Положителните проби са 8.58% от направените 16 968 теста. Така дейните случаи са към този момент близо 100 хиляди - 99 724.

Излекуваните за последното денонощие са 600, а новопостъпилите в болница – 332, като 91.87% от тях не са имунизирани.

Починалите за посочения интервал са 81, от тях 92.59% не са имунизирани.

Данни с графики за развиването на епидемията -.
10:22Съветник на здравния министър чака пик на заболеваемостта през тази седмица  Коронавирусът в България: обмисля се прекъсването на плановите интервенции и банкет в цялата страна
© Цветелина Белутова, Капитал

" Възможно е да се стигне до цялостен локдаун, при който да отпаднат облекченията за хората с Коронавирус документи. Всичко стопира, когато лечебните заведения не могат да ни обезпечат грижите, от които имаме потребност. Интервалът сред 6000 и 8000 заети болнични кревати заети за неинтензивно лекуване е допустим. Повече от тази граница евентуално нашата система не може да одобри, тъй като няма толкоз личен състав. Не става дума за кревати, а за личен състав ", сподели пред Българска национална телевизия епидемиологът и консултант на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Към среднощ приетите в болница с COVID-19 са 7973, от тях в интензивно поделение са 680 индивида.

Кожухарова съобщи, че четвъртата вълна на ковид е с най-високи стойности на заболеваемост, от тези с които България се сблъска. Очаква се пикът да бъде доближат тази седмица.
По думите ѝ Коронавирус документът е въведен в точния момент.

" Той няма смисъл в страните с висок обсег на имунизация. Цели ограничение на циркулацията на вируса, защото доста малко хора са имунизирани. Зеленият документ докара до тестване на доста хора, усили се ползата към имунизациите ", добави проф. Мира Кожухарова.

Тя акцентира, че казусът може да бъде позволен само на база на имунизация, тъй като това не е последната вълна.

" Имаме потребност от зелени документи, до момента в който реализираме естествен ваксинален обсег. Въвеждането на документ за антитела значи да престанат да се тестват хората за вируса ", разясни проф. Мира Кожухарова. Според нея това би бил неверен метод.

" През тази седмица, която стартира, децата не би трябвало да се връщат на учебно заведение, само че те не могат да стоят месеци наред у дома, тъй като резултатите от тази пандемия ще ги виждат хората след 15-20 години и те ще бъдат страшни ", сподели още проф. Мира Кожухарова.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР