Дневник се обръща по традиция в края на всяка година

...
Дневник се обръща по традиция в края на всяка година
Коментари Харесай

На финала на 2021 г.: Идеята за общност, солидарност и милосърдие ни е все още чужда

" Дневник " се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдаващи да оценят 2021 година и да създадат прогнози за 2022 година Каква беше отиващата си година - година на изборите, година на смяната? Излезе ли от рецесията, провокирана от пандемията? Беше ли допустима за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да планува какъв брой пъти ще вървим на избори? Четете равносметката за 2021 година в дните до новата година, а упованията за 2022 година - след 1 януари. Започнахме с равносметката на, политолога,,, проф.,,,,,,,. Днес четете отговорите на Юлиан Попов за отиващата си 2021 година

Сбъдна ли се някое от упованията Ви за 2021 година? В какво се излъгахте?

- В общи линии се сбъднаха. Чета прогнозата си от предходната година: " Надявам се имунизацията против Ковид да ни върне към естествения живот. Надявам се също по този начин да преосмислим това, което считаме за обикновено, и да махнем най-малко част от ненужния багаж, който носехме, най-много ненужните пътувания и срещи и ненужните офиси. " Ваксината ни връща към естествения живот, само че също преосмисляме доста неща и отхвърляме ненужното.

В българската политика се случиха някои непредвидени неща, само че нищо трагично. Времето на бойкоборисовия ГЕРБ явно изтичаше.

Как бихте обобщили тази сложна година?

- Година на опълчване и взаимност. Година, в която видяхме до какви небеса могат да стигнат подправените вести, недоверието към науката, тайните теории, само че също и технологиите и способността на света да се оправя с световни рецесии. Изключително просветителна година.

Кои бяха значимите уроци на 2021-а?

- Лидерите се влачат след тези, които би трябвало да водят. Преживяваме световна рецесия на водачеството и политическата представителност. Не знам дали това е добре или не.

Какво ви изненада и какво не? Кои са най-важните резултати за политическата среда от събитията през 2021 година?

- Най-много ме изненада крайното опълчване в България на имунизацията против Ковид. Няма друга страна в света с такава всеобща отрицателна реакция измежду всички обществени и просветителни пластове на популацията.

Това съмнение ще е доста мъчно да се преодолее политически. Смятам, че всеобщият песимизъм, проявен към имунизацията, е симптом на надълбоко съмнение, обзело и движещо нашето общество.

Имаше ли съгласно вас и политическа рецесия през тази година?

- Политическата рецесия у нас се сведе най-вече до цялостното изхабяване на ГЕРБ и по-конкретно на облягането на ГЕРБ върху фигурата на Бойко Борисов, който се изтощи като политик още през 2013 година. Тоест това не беше рецесия на 2021 година, а постигане на сериозна точка на отдавнашно инфектиране в българската политика. Особено тежко в това заболяване пострада Народното събрание, който изцяло се заличи от политическия живот.

Какво завоюва и какво загуби президентът Румен Радев, определен за втори мандат?

- Не загуби нищо. Спечели още един мандат и се обособи като независима политическа фигура. Не бива обаче да драматизираме този триумф.

Коя е думата на 2021-а съгласно вас?

- Изкушен съм да кажа " ваксина " или " мусака ". Но действително думата на 2021 година, за мен най-малко, е " декарбонизация ". През 2021 година 90% от международните стопански системи поеха ангажимент за цялостна декарбонизация (въглеродна или климатична неутралност) на стопанските системи си. С тези актове светът поема освен твърда климатично съобразена политика, само че влиза и в гневна софтуерна конкуренция, от която ние не би трябвало да изоставаме.

Как оценявате положението на гражданското общество?

- Пробуждащо се, само че към момента непринудено. Ние продължаваме в доста висока степен да разчитаме на страната или на себе си и фамилията си. Идеята за общественост, взаимност и състрадание ни е към момента непозната. Но се пробуждаме.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР