Дневник публикува обръщението на към политическите партии, участващи в преговорите

...
Дневник публикува обръщението на към политическите партии, участващи в преговорите
Коментари Харесай

Единайсет искания към новите управляващи за утвърждаване на демократичните ценности

" Дневник " разгласява обръщението на към политическите партии, участващи в договарянията за сформиране на постоянно държавно управление.

Българска общественост за демократична народна власт (БОЛД) сплотява жители, които желаят България да бъде общество с демократично ръководство и плуралистична политическа система, в което главните права и свободи на хората са предпазени, и в което законите, политиките и практиките са ориентирани към социално-икономическа и екологична правдивост.

В подтекста на три следващи парламентарни избора, в границите на осем месеца, с компликации по сформиране на постоянно държавно управление и спадаща изборна интензивност, болшинството от българските жители чакат от политическите партии, определени в Народното събрание на 14 ноември, да не позволяват самоцелно партийно опълчване и да образуват кабинет с ясна управническа стратегия, адресираща сериозните провокации пред българското общество и българската народна власт.

БОЛД се обръща към партиите и обединенията, които вземат участие в договарянията за сформиране на идващото постоянно държавно управление на България, с 11 претенции за одобряване на демократичните полезности в политиките на законодателно и на изпълнително равнище. Очакваме те да бъдат взети поради в подтекста на декларираната от политиците подготвеност да бъдат отворени към гражданско присъединяване в правенето на бъдещото съдружно съглашение и управническа стратегия.

1. Запазване и усилване на европейската ориентировка на България. Не бива да се позволява приемането на политики или дейности, които биха препятствали пълноценното участие на България в Европейския съюз и НАТО, нито да се позволяват до присъединяване в държавното управление партии, в чиито платформи попадат антиевропейски полезности. Необходимо е да се задълбочат напъните за присъединение на страната към еврозоната и да се транспонират навреме във вътрешното законодателство всички наставления на Европейски Съюз.

2. Засилване на гражданското присъединяване в ръководството. Гражданското присъединяване е главен съставен елемент на качеството на демокрацията. Но в България гражданското присъединяване има доста и основни проблеми, някои от които са липса на каквато и да е овластеност и субектност на жителите във връзка с конституцията, считана за " публичен контракт " ; незадоволителна децентрализация и незадоволително мощно локално самоуправление; стеснен размер на изборното право; липса на авторитетни и ефикасни принадлежности за цивилен надзор сред изборите; блокиращо законодателство за референдуми; неспазване на регламента на гражданските начинания (ЗПУГДВМС) от институциите и доста едва право на петиция (сигнал, предложение); официални публични съвещания и разисквания, официални публични препоръки и др.; незадоволителна бистрота и самодейно информиране от институциите, като причина и среда за гражданско присъединяване.

Нужно е да се преодолее разбирането за гражданското присъединяване като свеждащо се до съвещания и да се подобрят механизмите за включване на жителите при правене и приемане на нормативни актове и политики във всички етапи на процеса. Поради това настояваме бъдещото държавно управление да вкара промяна по посока на надалеч по-разнообразни и най-много авторитетни форми на гражданско присъединяване във всички етапи на политическия развой: формулиране на проблеми, слагане в формалния дневен ред, предложение на решения, разискване и делиберация, взимане на решения, мониторинг на осъществяването.

3. Укрепване на независимостта на правосъдната система от политически въздействия и повишение на успеваемостта ѝ в отбраната на правата на жителите. Заявената все още подготвеност от преобладаващия брой политически субекти за реформиране на правосъдната система би трябвало да обезпечи един изцяло осмислен и изчерпателен метод, търсещ решение освен за мандата, отговорността и механизмите за премахване на основния прокурор, само че и за премахване на всички останали проблеми и несъответствия в структурата и активността ѝ, намаляващи нейната самостоятелност и успеваемост.

Освен провежданите общоприети публични разисквания по електронен път работата по този въпрос следва да се провежда от Народното събрание по този начин, че да обезпечава - посредством разнородни форми, задълбочени професионални и публични полемики с присъединяване на представители на самата правосъдна система, на академичната общественост, на правозащитни и профилирани цивилен организации. Настояваме промяната на правосъдната система да вкара директен достъп на жителите до конституционно правораздаване, с цел да бъдат правата и свободите осъществими и закриляни, което е същностна линия на правовия ред и демократичното общество.

4. Реформиране на медийното законодателство и политики за обезпечаване на по-голяма самостоятелност и независимост на медиите:

България е измежду най-зле представящите се страни в света във връзка с медийната независимост. Нужно е да се подхващат ограничения за усилване на независимостта на органите за ръководство на публичните медии, тъй че решенията, които те вземат, да не бъдат в сгода на която и да било политическа мощ. Следва да се усилят законовите гаранции за бистрота на медийната благосъстоятелност и произхода на средствата им, както и да се вкара пакет от ограничения, предотвратяващ концентрацията на медийния пазар и монопола в дистрибуцията на печатни издания.

За образец могат да послужат ограниченията в страни с доста добре развита регулация в тази област като Австрия, Германия, Норвегия и други Такива ограничения могат да включват: ограничение на лицензите за телевизионни и радиопредавания; ограничение на каузи акции, които могат да бъдат благосъстоятелност на снабдител на медийна услуга в друга медийна услуга; ограничение на собствеността върху акции в свързани действия в същия сегмент от медийната индустрия; ограничение на собствеността върху акции в други сегменти на медийната индустрия; контролиране на дяла на аудиторията посредством въвеждане на ограничения, когато даден оператор надвиши несъмнено равнище на аудиторията и други

5. Мерки за противопоставяне на всички форми на дискриминация, в това число тирада на омразата, и за по-добро съблюдаване на правата на хората от уязвими групи и малцинства.

В последно време се позволи в изявленията и дейностите на доста политици ромите, които са редовно неравнопоставени във всички области на публичния живот и които от дълго време на вятъра чакат действени интеграционни политики, да се профилират като основен артист в пазаруването на гласове и като виновници за доста от рецесиите в страната. Турското малцинство у нас последователно стартира да се отъждествява с корупционни практики в Движението за права и свободи, а изборните права на българските жители, живеещи в Република Турция, се показват като пораждащи единствено проблеми. На тези процеси би трябвало да се противостои с най-голяма увереност.

Бежанците, чието право на леговище бе грубо потъпкано в ксенофобските изявления и противоречащите на интернационалното право дейности на виновни политици, би трябвало да престанат да се преглеждат като опасност за националната сигурност, а да получат поддръжката, която България им дължи като страна по Конвенцията за статута нa бежанците от 1951 година България би трябвало да приключи политиката си на недопускане на бежанци, да поеме уговорките си във връзка с миграционния напън към Европейски Съюз в духа на европейската взаимност и интензивно да взе участие в дебатите по реформиране на европейската миграционна политика.

Обръщаме внимание, че концепцията за основаване на Национална армия, която се предлага от участващите в преговорния развой партии, е ориентирана срещу уязвими групи и е извънредно неуместна. Тя не би укрепила държавността, демократичните институции и отбраната правата на индивида, а би работила таман в противоположната посока. Макар и налагана неколкократно в общественото пространство в предишни години, до момента е надделявало демократичното гражданско противопоставяне по отношение на нея. Настояваме и този път да не й се дава ход.

Оценяваме като доста обезпокоително положението по спазване на равни права от страна на българското държавно управление, което е в нарушаване на голям брой интернационалните контракти и българското законодателство. Затова настояваме бъдещото държавно управление да одобри сложна национална тактика за равни права, която да противодейства против сексизма, расизма, ксенофобията, религиозната назадничавост, хомофобията и нетолерантността по отношение на хората с увреждания. Смятаме за належащо, въз основата на интернационално открити правила и стандарти в тази сфера и в съвещания с гражданското общество, бъдещото държавно управление:

(а) да провежда обзор на успеваемостта на Закона за отбрана от дискриминация и на работата на Комисията за отбрана от дискриминация;

(б) да внесе законопроект за промени в Наказателния кодекс, тъй че да бъдат включени половата ориентировка и половата еднаквост като квалифициращи признаци, сходно на съставите за закононарушения, представляващи похищения против личността и имуществото заради раса, националност, етническа принадлежност и религия; в Наказателен кодекс да се осъвременят законовите избрания на сформира като домашно принуждение, обезчестяване, полов тормоз, душевен тормоз и така нататък, с цел да дават отговор на интернационалните стандарти, като включват и дискриминационен детайл, който отразява обстоятелството, че този вид принуждение диспропорционално визира и е ориентирано против жени; да се одобряват измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, инициирани и създадени от Министерство на правораздаването при започване на 2021 година, които бяха подкрепени от голям брой цивилен организации и специалисти по време на общественото им обсъждане;

(в) да одобри национални политики за равни права на хората от етническите малцинства, бежанците, и хората с друга полова ориентировка или полова еднаквост - групи, които сега са обект на най-силна дискриминация.

6. Спазвaне и гарантиране на правата на децата и ограничения за поддръжка на децата и фамилиите , които са в сходство с правилото, че детето е индивид на права и може да пораства и да развива своя капацитет единствено в сигурна фамилна среда. В подтекста на сериозната демографска рецесия, в която се намира нашата страна, политиките в тази област следва да са ориентирани към обезпечаване на здравни грижи, в това число за психологичното здраве на децата и младежите, поощряване на ранното детско развиване, качествени форми на обучение и поддръжка за създаване на наставнически потенциал за даване на положителни, дружелюбни наставнически грижи. Правителството следва да създаде, а Народното събрание да одобри Национална тактика за детето, в осъществяване на задължението по Закона за протекция на детето.

7. Законодателна смяна, която да обезпечи всички живеещи в страната лица да получат персонални документи, като се отстрани зависимостта сред съществуването на адресна регистрация и достъпа до издаване на персонална карта и други персонални документи. През 2012 година бяха признати промени в Закона за гражданската регистрация, които сложиха условието за показване на документи по отношение на правото на благосъстоятелност върху парцела, находящ се на съответния адрес, различно - за правото този парцел да бъде населяван на правно съображение като изискване за регистрация по непрекъснат адрес.

Личният документ, какъвто за българските жители е персоналната карта, а за чужденците - персоналната карта на чужденеца, се изисква при голям брой обстановки, свързани с достъп до съществени цивилен, политически, стопански и обществени права. Тези, които не имат подобен документ, на процедура са лишени от правата си да вземат участие в обществения и политически живот и да правят правно годни дейности от какъвто и да е темперамент, защото не могат да се легитимират. Такива жители не съществуват за правния мир в страната. Те не могат да упражняват правото си на обучение и образование, труд, подписване на брак, фамилен живот и заместничество, придобиване на благосъстоятелност и обществено и здравно обезпечаване.

Поради това, че значителен % от хората от ромски етнически генезис в България живеят в нерегулирани квартали и не имат документи за благосъстоятелност на жилищата си, които в доста случаи са построени без нужните строителни бумаги, те са наранени в доста по-голяма степен от този проблем. Много от тях, в това число деца на възраст сред 14 и 18 години, не могат да получат документ за идентичност.

Според разнообразни изследвания, в това число съгласно плана за нова Национална тактика за приобщаване на ромите, в страната има не по-малко от 75 000 (според други оценки към и над 100 000) жители от ромски генезис, които не имат документи за идентичност, заради това, че не могат да получат уверение за регистрация по непрекъснат адрес. Проблемът визира освен роми, само че и други, най-вече живеещи под чертата на беднотия, български жители. Затова настояваме за законодателна смяна, която да улесни в оптималната степен достъпа на всеки до персонални документи.

8. Осигуряване на достъп до дейно и заслужено опазване на здравето, както в подтекста на пандемията от ковид-19, по този начин и отвън нея. Пандемията извади още по-силно на дневен ред потребността от обща промяна на здравната система, тъй че да се подсигурява нейната дарба да се оправя с изключителни обстановки. Още по-важно е да се засилят дейностите по здравна профилактика и предварителна защита, чиято настояща неефективност отрежда на страната ни последно място в Европейски Съюз както във връзка с ваксинопрофилактиката, по този начин и по заболеваемост от редица заболявания, свързани с метода на живот.

Необходимо е да се организира в незабавен порядък огромна информационна акция за имунизиране против ковид-19, за която би трябвало да се отдели съответно бюджетно финансиране и да се потърси локална и интернационална информационна експертиза. Кампанията би трябвало да приоритизира посланията до хората, които са с най-голям риск от гибел или тежко протичане на Ковид-19 при заразяване с разновидности на SARS-CoV-2, а точно възрастните над 60 година и хората с избрани медицински проблеми (кардиологични, пулмологични, онкологични и др.), поставящи ги в доста по-висок риск от гибел, в случай че бъдат инфектирани.

9. Приемане на ограничения за понижаване на общественото неравноправие и поощряване на общественото включване: България е страна с висока степен на обществено неравноправие, със доста припокриване на икономическото и обществено маргинализиране с етническата принадлежност на хората. Мерките на бъдещото държавно управление в тази област следва:

(а) да бъдат в унисон с Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации до 2030 година и с Европейския дирек на обществените права;

(б) да поправят изключително острите случаи на обществена неправда, в това число посредством промяна в политиките по приходите на гражданите;

(в) да адресират казуса с разликата в заплащането за мъже и дами, работещи една и съща работа;

(г) да доведат до икономическо овластяване на дълготрайно безработните, младежите, които не работят и не учат, хората с увреждания и други категории стопански най-уязвими хора;

(д) да включват дейна политика за еднакъв достъп до качествено обучение, десегрегация на така наречен " ромски учебни заведения " в мултиетничните селища и за обезпечаване на мултикултурна заедност на децата в класна стая;

(е) да включват дейни ограничения за възстановяване на опазването на здравето за хората от ромското малцинство, които сега са с доста по-ниска дълготрайност на живота, и които употребяват доста по-оскъдни, лошокачествени и труднодостъпни здравни услуги спрямо мнозинството;

(ж) да се продължат доста по-енергично дейностите по обезпечаване на налична среда и наличен дизайн за хора с увреждания.

10. Отблокиране на договарянията за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония. Политиката на България по отношение на Република Северна Македония, по едно и също време с настояването за съблюдаване в тази страна на правата на хората с българска етническа еднаквост, би трябвало също по този начин да развие добросъседските връзки по взаимноизгоден, укрепителен доверието и осигуряващ взаимното ни европейско бъдеще метод. Тя би трябвало да даде мощен подтик на действия за интензивно съдействие в региона на политическия, дипломатическия и гражданския продан, на стопанската система и екологията, на науката, образованието и културата, на военно-техническото съдействие, медиите и осведомителните технологии.

Без да е доминантен метод, както до момента, разискването на исторически въпроси би трябвало да се впише като вероятен аспект на въпросите на културата и образованието и да се осъществя при обезпечаване на модерни историографски подходи и плуралистична експертиза на поканените участници. Затова настояваме България да даде зелена светлина за начало на договарянията на РСМ за участие в Европейски Съюз, като сложи съответни, верифицируеми, реалистични и времево обвързани условия за осъществяване от страна на РСМ на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, които да бъдат крайпътни знаци за продължаваща поддръжка от страна на България по време на идния дълъг развой на договаряния.

11. Недопускане на основни управнически постове в бъдещото държавно управление да се назначават лица, за които са налице обстоятелства, че са нарушавали права на индивида: За нас, жителите, е значимо посредством управническата активност на всички равнища да се утвърждават стандартите на положителното ръководство, учредено на демократични правила, правила, бистрота и отчетност. Заявката на водещите договарянията партии е да се върви към качествена смяна в метода на правене на обществените политики. Досегашните неприятни практики обаче са ни убедили, че тази цел не може да бъде реализирана, в случай че политическите фигури, от които зависи реализирането на значими промени, не имат както наложителната за всяка позиция подготвеност в съответната сфера, по този начин и потвърден в персоналната си биография либерален интегритет.

Убедени сме, че няма да се сложи ново начало в политическия живот и че върховенството на правото няма да спечелва, в случай че в състава на кабинета бъдат включени министри, за които са налице обстоятелства, че са нарушавали права на индивида.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР