Парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства

...
Парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства
Коментари Харесай

Мариците ще получат 1 млрд. лв. за рекултивация

Парламентът задължи Министерския съвет да обезпечи от държавния бюджет средства на " Мини Марица Изток "  ЕАД в размер на 250 млн. лв. годишно за период от четири години за застраховане на действия по техническа рекултивация на нарушени терени в Маришкия басейн. Или сумарно - 1 милиард лв..

Но даже и тазгодишните средства не са планувани в бюджета, като не е ясно от къде ще дойдат те. Т.е. Министерски съвет ще би трябвало да ги вземе от други пера.

Решението беше признато със 168 гласа " за ", 2 " срещу "  и 38 " въздържал се ".

Това е едно от последните решения на настоящия парламент, който се разпуска, считано от 3 май, във великденска почивка, която ще се слее с предизборна.

По време на дебата в пленарната зала участваха представители на протестиращите миньори и енергетици, което от " Продължаваме промяната-Демократична България "  определиха като " казус "  и " проведен фарс ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Отделно, извън, проведени от синдикатите, правиеха демонстрации с претенции за опазване на работните си места и отсрочване на либерализацията на пазара на електрическа енергия.
 Снимка Българска телеграфна агенция  Снимка Българска телеграфна агенция
Първоначално в проекторешението, импортирано от ГЕРБ, се оферираше на " Мини Марица Изток "  да бъдат обезпечени по 200 млн. лв. годишно за интервала 2024-2029 година, т.е. за пет години. По предложение на Йордан Цонев от Движение за права и свободи беше признато да бъдат отпуснати по 250 млн. лв. годишно за четири години. Колегата му Хамид Хамид изясни, че четири по 250 млн. в действителност е пет по 200 млн. лв., напомня Българска телеграфна агенция.  

По предложение на Искра Михайлова от " Възраждане "  беше записано, че средствата ще се дават единствено и само при изискването, че дейностите по рекултивация се правят само от " Мини Марица Изток "  ЕАД, като не се позволява възлагане или преотдаване на действия на частни сдружения и/или сдружения с държавно или общинско присъединяване. 

Припомняме, че в началото синдикатите бяха удовлетворени от концепцията държавно дружество да се занимава с рекултивацията, като наеме енергетиците от мините. После пък Делян Пеевски разгласи, че ще получат по 36 заплати.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР