СподелиФосфорни и касетъчни бомби, уранови снаряди, хлорпикрин и други забранени

...
СподелиФосфорни и касетъчни бомби, уранови снаряди, хлорпикрин и други забранени
Коментари Харесай

Ползват ли се химически оръжия във войната в Украйна?

Сподели
Фосфорни и касетъчни бомби, уранови снаряди, хлорпикрин и други неразрешени или най-малкото оспорвани оръжия очевидно се употребяват и във войната в Украйна. Какви сведения има за двете воюващи страни.

Хлорпикринът е отровна мазна течност с извънредно мощна миризма. Ако хората влязат в контакт с това вещество, то може да провокира мехури по кожата, раздразнение в очите и усложнения с дишането. Особено рисково е това, че при поемане изпаренията засягат кръвоносните съдове в белите дробове. Последствията: белодробен оток с хрипове и пенести червеникави храчки, което в най-лошия случай може да докара до гибел.

Ефектът на хлорпикрина е прочут още от Първата международна война. Той в началото е бил създаден като пестицид, само че по-късно съветската войска го трансформира в бойно отровно вещество. Германската войска също го е употребила от 1916 година нататък в газови гранати на френския фронт.
Химически оръжия в Украйна?
Днес, повече от век по-късно, съветската войска очевидно го е употребила още веднъж – или най-малкото такива упреци се насочат от страна на външното министерство на Съединени американски щати. Смята се, че съветските елементи употребяват и други бойни отровни субстанции. Според Пентагона задачата е украинските войски да бъдат изтласкани от техните позиции, с цел да реализира Русия тактически триумфи на бойното поле.

Ако сведенията за приложимост на бойни токсини се потвърдят, би означавало, че Москва нарушава интернационалната Конвенция за химическите оръжия. Тя е в действие от 1977 година и не разрешава създаването, производството, съхраняването и потреблението на химически оръжия. Освен това регламентира, че всички съществуващи арсенали от химическо оръжия би трябвало да бъдат декларирани и до 2012 година да бъдат унищожени под интернационален контрол. Това обаче не се е случило, както стана ясно от войната в Сирия, където армията на диктатора Башар Асад през 2018 година предприе офанзива с отровно газово оръжие в едно предградие на Дамаск.

Някога Русия е имала най-големия боеприпас от химически оръжия в света, само че е измежду страните, подписали Конвенцията. През 2017 година Организацията за възбрана на химическите оръжия удостовери, че в това време всички съветски химически оръжия са унищожени. Кремъл от своя страна неотложно отхвърли изказванията за потребление на такива оръжия в Украйна. Но както се видя от покушенията против Сергей Скрипал и Алексей Навални, в Русия явно не престават да съществуват химически оръжия, които се и употребяват.
Касетъчни бомби от съветска и от украинска страна
Еднозначно документирано е обаче, че от началото на войната в Украйна насам неведнъж са били употребявани касетъчни бомби. Според „ Хюман Райтс Уоч “ съветските войски са употребявали минимум шест типа такива бомби. Те бяха приложени и в последните дни при нападението против Одеса.

Украинската страна също употребява такива бомби. През юли 2023 година американският президент Джо Байдън позволи доставката им за Киев. Тези бомби се взривяват във въздуха и се разделят на стотици по-малки бомби, които стигат на огромно разстояние и не избухват по едно и също време. Поради това могат да съставляват смъртна заплаха и години по-късно. Касетъчните бомби също са неразрешени според съглашение от 2010 година. Но то не е подписано нито от Съединени американски щати, нито от Русия или Украйна.
Масово потребление на мини в Украйна
Украйна е най-минираната страна в света – на нейна територия в това време са заровени милиони експлозиви. От година насам спорът в източната част на страната се е трансформирал в позиционна война. Фронтът съвсем не е преместен за това време. За да укрепят отбранителните си позиции, и двете страни залагат на противотанкови и противотранспортни мини, които са ситуирани в необятни пояси от двете страни на фронта.

За да се затрудни разчистването им, в това време се употребяват и противопехотни мини – които обаче също са неразрешени още от 1997 година. Украйна се е включила към контракта, подписан от още 163 страни, само че Русия не е.

Особено трагични последици имаше взривяването на язовира „ Каховка “, източно от Херсон през лятото на 2023 година. Излелите се водни маси изровиха и повлякоха безчет мини. Но не е известно какъв е техният брой и къде тъкмо се намират те през днешния ден.
Фосфорни бомби против Мариупол и Бахмут?
Фосфорните бомби съдържат бял фосфор и примес от недопечен бензин и каучук, употребяват се и като запалителни бомби. При контакт с въздуха те се самовзривяват и развиват температура до 1300 градуса. Експлозията на една фосфорна бомба освобождава стотици горящи топчета, като даже и малко количество от тях може да докара до най-тежки изгаряния, също така изпаренията на белия фосфор са мощно отровни.

Според Женевската спогодба потреблението на фосфорни бомби против цивилни жители и обитаеми места е неразрешено – само че не и като цяло. Украйна упреква съветската войска, че е прилагала фосфорни бомби в боевете за металургичния цех „ Азовстал “ в Мариупол, както и в Бахмут. Москва отхвърля.

Но в предишното и Украйна е желала от страните, които я поддържат, доставки на фосфорни бомби за защитата на страната – без обаче да ги е получила.
Уранови снаряди за Киев?
Съединени американски щати са доставили на Украйна бронебойни уранови снаряди. Става дума за снаряди с обогатен уран, които могат да поразяват танкови брони. Попадналият навътре в танка уранов прахуляк се възпламенява при контакт с въздуха и по този начин опожарява цялата шофьорска кабина. Международна спогодба, която да не разрешава урановите снаряди, няма.

Въпреки това специалистите предизвестяват за трайни здравословни последици от едва радиоактивния уранов прахуляк. По време на войната в Ирак през 2003 година бяха изстреляни стотици тонове уранови снаряди. Там, както се показва в отчет на организацията „ Международни лекари за попречване на нуклеарна война “, в районите, потърпевши изключително доста от урановите снаряди, се е стигнало до забележителен растеж на малформациите, раковите болести и други увреждания. Световната здравна организация и МААЕ обаче към момента не са удостоверили съществуването на нараснал риск за цивилното население.

*Текстът е оповестен в „ „.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР