Дневник препечатва текста от седмичния бюлетин на Института за пазарна

...
Дневник препечатва текста от седмичния бюлетин на Института за пазарна
Коментари Харесай

Как се представят общините на матурите по български език и литература през 2019 г.

" Дневник " препечатва текста от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система. Подчертаванията са на редакцията.

За разлика от предходни години, когато публикуването на отворените данни от резултатите от матурите на равнище учебно заведение се бавят съвсем до края на годината, този път те са оповестени много по-рано. Това от своя страна разрешава изчисляването на междинната оценка на общинско ниво, която просветителното министерство не разгласява публично, само че пък е потребна сравнителна метрика за достиженията на учениците на най-ниското районно ниво.

Картата по-долу показва междинната оценка на държания зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) за 2019 година на равнище община. Изчисляването на междинната оценка на зрелостния изпит по български език и литература е на база на междинните оценки за обособените учебни заведения в нея, претеглени по отношение на броя на явилите се възпитаници в тях. Представяме единствено данните на матурата по БЕЛ, защото е наложителна и на нея се явяват всички зрелостници.

 Картата е направена по данни на Министерство на образованието в портала за <a href=
© Министерство на образованието и науката

Картата е направена по данни на Министерство на образованието в портала за отворени данни. По-тъмният цвят демонстрира по-висока междинна оценка

Продължава наклонността към увеличение на броя общини, в които

междинната оценка на матурата по БЕЛ е под междинен 3 -

до момента в който през 2018 година те са били 5, то към този момент са 12, две от които са със междинна оценка тъкмо междинен 3,00*.

Само една община реализира междинна оценка от 5. 00 – Трън, само че постоянно доста високи резултати се реализират от общини, където се явяват дребен брой възпитаници, и надлежно достиженията им варират в огромни граници от година на година. Най-много общини пък се струпват в обсега сред 3.70 и 3.90. Повечето не променят доста резултата си по отношение на минали години, а където това се случва, нормално е разследване на доста дребен брой явили се. Там където има промени, те са към малко по-висока междинна оценка, само че разликите не са обилни.

Данните и тази година удостоверяват извода, че

резултатите са функционалност на размера на общината ,

като в общия случай по-големите учебни заведения в по-големите общини реализират по-добри резултати. Изключения вършат единствено общините, в които се явяват доста малко възпитаници, само че там резултатите се менят доста повече от година на година. Обратно, най-големите общини – София-град, Пловдив, Варна, Бургас, където са ситуирани и водещите учебни заведения в страната, непроменяемо се подреждат и измежду водещите по междинен резултат.

Интересни са също и достиженията на някои по-малки общини, които към този момент няколко години наред се класират измежду първите места – Челопеч (средна оценка 4,74), Златоград (4,61) Рудозем (4,32), Божурище (4,85) като липсва явен сплотяващ фактор сред тях.

Остават и някои неясноти към метода, по който МОН пресмята междинната оценка за страната. Тъй като данните на равнище учебно заведение ни разрешават да я преизчислим независимо, то за 2019 година междинната оценка по БЕЛ изчислена като междинната на равнище учебно заведение претеглена по отношение на броя възпитаници е Добър 4,13, вместо публично оповестените Добър 4,06. Разликата никога не е забележителна, само че все пак прави усещане, че просветителното ведомство очевидно ползва различен метод.

* С нужната спогодба, че сравнимостта на резултатите от зрелостните изпити от година на година е лимитирана.

Кои са стоте най-хубави междинни учебни заведения в България за 2019 - тук Кои са стоте най-хубави учебни заведения съгласно резултатите от втория наложителен зрелостен изпит вижте тук Резултатите от матурата по математика вижте тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР