Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

"С някои нюанси": ГЕРБ и ДПС застават зад проекта на "Продължаваме промяната - Демократична България" за конституцията

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
" Готови сме, само че не напълно ".

Този коментар на народен представител от ръководещото болшинство от четвъртък (27 юли) вечерта обобщава доколко " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи ще изпълнят желанието си в петък (28 юли) да внесат единен законопроект за смяна на конституцията. Въпреки че предложенията се разискват от дълго време, по информация на " Дневник " часове преди внасянето на общите текстове, дебатите не престават.

Проектът, който ще бъде импортиран, ще е на основата на показания в неделя (23 юли) план на " Продължаваме промяната - Демократична България ", само че към този момент има някои корекции в тези хрумвания. Депутати ги дефинираха не като основни, а като " нюанси ".

Трите четения, през които би трябвало да преминат поправките в конституцията, носят опасности да настъпят и по-големи промени, по тази причина дали и какви взаимни отстъпки ще създадат политическите сили ще се разбере откакто стартират разискванията в комисия и зала. Първата стъпка - внасянето на един план сред досегашните политически съперници - е с уверения, че имат консенсус по най-съществения аспект - правосъдната промяна. И всички поддържат Висшия правосъден съвет (ВСС) се разделя на два съвета - на съдиите и на прокурорите, само че нюансите са по структурата им.

По информация на " Дневник " от депутати от ръководещото болшинство, други реализирани сделки към четвъртък вечер са:

Предизвиквалата предстоящо най-вече всеобщи диспути и реакции, концепция за смяна на националния празник и включването на 24-и май като подобен остава към този момент, само че ще е друг текстът за националните цели.

Проектът си за промени в конституцията първо разгласи Движение за права и свободи, преди няколко дни ги разгласява и " Продължаваме промяната - Демократична България ". Не е известно ГЕРБ да има нов план и по неофициална информация сега те създават обособени текстове, свързани главно с инспектората към правосъдния съвет.

Засега никой от договарящите страни не е сложил ярка " алена линия ", като се изключи че ГЕРБ и Движение за права и свободи се оповестиха изрично срещу измененията, свързани с ограничение мандатността на кметовете и тя най-вероятно ще отпадне.

Ваканцията на депутатите работи за плана и други сметки

Ако съумеят да внесат общ план в петък, през лятната почивка на депутатите (август) ще мине изискания от конституцията период от един месец, след който предложенията могат да бъдат обсъждани на съвещания на комисии и в пленарната зала. До финалното гласоподаване измененията би трябвало да преминат през полемики и три гласувания.

" Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи, които се събират в така наречен конституционно болшинство имат 167 гласа.

Българска социалистическа партия сложи при започване на тази седмица изискване да влезе в договарянията, в случай че отпадне концепцията за промяна на националния празник. С техните депутати гласовете биха достигнали до 191,т.е. ще има нужните 180 за минаване по така наречен бърза писта - да бъдат признати след първите три гласувания - евентуално за към три месеца.

Тонът сред договарящите към този момент е сдържан и внимателен, а най-честият коментар е че тематиките ще бъдат дискутирани и предстоят доста обсъждани.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че сбъдва фантазията на Христо Иванов за правосъдна промяна. " Истинската цел да търсим болшинство беше правосъдната промяна и нашият форлайтер, лидер, да го назовем, в тази тематика - Христо Иванов, го поддържаме във всички тези неща. По всички разнообразни тематики събираме болшинствата и фантазиите на всички. Ние сме работили по тази тематика и фантазията му не се сбъдна преди 10 години. Сега се сбъдва ", разгласи Борисов в сряда (26 юли) откакто двете политически обединения преодоляха следващата рецесия между тях с приемането на бюджета.

Съдебни препоръки и квоти

Всички партии са съгласни Висш съдебен съвет да се раздели на два обособени съвета - на съдиите и на прокурорите, а политическите обединения преговорят към структурата им - брой членове, кой какви избира и условия за тях.

В плана на " Продължавам смяната - Демократична България " се предлага в съвета на съдиите да има осем души, определени от съдиите, шестима - от Народното събрание, като те би трябвало да са представители на академичната и юридическата общественост, без да може да се избират настоящи магистрати.

За съвета на прокурорите е планувано да се състои от шестима членове, определени от Народното събрание, двама да се избират от прокурорите и един от следователите. За този съвет ще важи също ограничаването да не се избират настоящи прокурори и съдии. Но от показания до момента текст се схваща, че ще може в прокурорския съвет от Народното събрание да бъдат избирани и съдии, тъй като условието е за " адвокати с високи професионални и нравствени качества ". Според специалисти в това няма проблем, а може да е потребно.

Цялото предложение за състава на прокурорската гилдия е основно, тъй като се лимитира опцията да се получи още веднъж болшинство, формирано от повече прокурори, в сравнение с от членове определени от Народното събрание.

В текстовете, създадени от ГЕРБ, по информация на " Дневник " тази концепция не е застъпена и няма рестрикции какви членове може да избира Народното събрание в прокурорската гилдия. Единственото условие е за 15 годишен юридически стаж, което е същото като на сътрудниците им.

По информация на " Дневник " в текста, който ще бъде импортиран в Народното събрание, ще остане концепцията на " Продължаваме промяната - Демократична България " за ограничавания на това какви членове може да излъчва парламентарната квота. ГЕРБ и Движение за права и свободи също възприемали концепцията съдиите да могат да взимат решенията с болшинство съдии, определени от съдии, а при прокурорите това болшинство да е в противоположна посока - да не е от прокурори, определени от самите тях и директно подчинени на основния прокурор.

Президентът без роля при назначението на правосъдната власт

В плана на " Продължаваме промяната Демократична България " е планувано президентът да няма роля при назначението на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. Не е известно дали това остава в окончателния вид, който следва да бъде импортиран.

Според вносителите с премахването на ролята на президента при назначенията в правосъдната система се почистват подозренията, че назначенията са политически. Според специалисти и конституционалисти обаче това крие опасности и в идния спор би трябвало да бъде конкретизирано каква ще е ролята на президента.

Ролята на президента може и да бъде лимитирана, само че би трябвало да се търси салдото сред управляващите, с цел да не пристъпим това схващане, че се отива оттатък в началото основания парламентарен модел.Доц. Наталия Киселова, учител по конституционно право

Доц. Наталия Киселова (пред организация " Фокус " ) дава образец, че в част от страните ролята на президента е да се придаде по-сериозен престиж на тези длъжности и отбелязва, че в този момент при обтегнатите връзки сред него и ръководещото болшинство - задачата е да му бъде отнето.

" Ролята на президента може и да бъде лимитирана, само че би трябвало да се търси салдото сред управляващите, с цел да не пристъпим това схващане, че се отива оттатък в началото основания парламентарен модел. Защото Конституционният съд има право на следващ надзор на Закона за изменение и допълнение на Конституцията. Т.е. даже и да бъде признато от Събранието, е допустимо, имало е подобен случай през 2006 година да се разгласи за противоконституционна наредба на Закон за изменение и допълнение на Конституцията ", разяснява още Киселова.

Проф. Екатерина Михайлова също гледа с запаси на лишаване на правото на президента да подписва указите и тя предлага пълномощието да бъде непокътнато.

От импортирания план следва да се разбере и дали има " нюанси " по концепциите, свързани с основния прокурор и други правосъдни институции и постове. " Продължаваме промяната - Демократична Бълтария " залагат основният прокурор да бъде просто административен началник.

24-ти май - единствено в случай че в действителност сплотява

Според неофициална информация на " Дневник " от източници в договарящите логиката на предлагането за вписването на националния празник (да бъде 24 май вместо 3 март) в конституцията е, че там са включени останалите норми-символи на страната. В глава десета в този момент са избрани герба, печата, химна и столицата на България.

По информация на " Дневник ", текстът на член 3, който " Продължаваме промяната - Демократична България " оферират ще отпадне. В плана концепцията беше той да е:

" Чл. 3. (1) Българската държавност се основава на полезностите на просвещението, духовността, свободата и равноправието, въплътени в концепциите и делото на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, на Апостола на българската независимост Васил Левски и на възрожденските будители и революционери.

Договорката е в член 23, който в този момент гласи:

" Държавата основава условия за свободно развиване на науката, образованието и изкуствата и ги подкрепя. Тя се грижи за запазване на националното историческо и културно завещание. "

да бъде записано:

" Образованието, науката и културата и опазването на културно-историческото завещание са стратегически национални цели ".

Според предподавателя по конституционно право доцент Наталия Киселова официално няма проблем националният празник да бъде изведен на конституционно равнище, само че доста по-дискусионни са историческите и политическите послания от промяната на националния празник, а и в това число съответно на " светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, на Апостола на българската независимост Васил Левски и на възрожденските будители и революционери " в текста на конституцията.

" Мястото на това не е в правната норма, а в преамбюла, така наречен встъпление в конституцията. Не съм срещала конституция, в която категорично се споделя, че се възприемат концепциите на просвещението, ренесанса ", съобщи Киселова пред " Дневник ".

Посочва и, че общочовешките полезности независимост, мир, хуманизъм, тъждество, правдивост и толерантност към този момент са част от българската конституция.

Официалните празници (сред които е и националният 3 март) са записани единствено в Кодекса на труда, защото са почивни. Промени в Кодекса на труда може да се създадат с нормално болшинство, т.е. най-малко 121 гласа " за ", в случай че са регистрирани и гласоподават всички 240 депутати.

Въпреки че, водачът на партията Бойко Борисов в този момент не беше еднопосочен, че смяната би трябвало да се направи. Каза единствено общо, че " имаме доста велики празници ". Разколебаването в ГЕРБ по всяка възможност е поради шумните публични реакции, подклаждани от " Възраждане ", и " ИТН ".

Според голям брой изявления на конституционалисти пък въпросът за 24 май най-много разсейва публичното внимание от правосъдната промяна.

Това е лъжлива крачка или избита топка в трибуните, в случай че използваме спортна терминология.доц. Наталия Киселова

Христо Иванов от " Продължаваме промяната - Демократична България " към този момент сподели, че обединението може и да се откаже от предлагането за националния празник, в случай че няма единодушие по тях: " Предстоят три четения на конституцията. Това е дълъг интервал с опция да се разиска тематиката и да забележим обществото по какъв начин ще се сплоти ".

Два мандата на кмет - евентуално ще отпаднат

Предложението на " Продължаваме промяната - Демократична България " за ограничение на мандатите на кметовете до два не срещна утвърждение нито от, нито от и няма информация да е реализиран консенсус по концепцията, тъй че тя евентуално ще отпадне.

При представянето й водачите на " Продължаваме промяната - Демократична България " оставиха усещане, че при приемане, на последващи локални избори (през 2027 година, защото измененията в конституцията ще се гласоподават след кметските избори в края на октомври 2023 г.) кметовете, които до тогава са имали два мандата, няма да могат да се кандидатират за трети.

Според доцент Наталия Киселова текста може и да се пояснява по различен метод: че " броячът " на мандатите се задейства след измененията в конституцията: " Първите избори, на които тази норма ще се ползва и ще се брои като за първи мандат ще е 2027 година Втората ще е 2031 година И 2035 година ще влезе в действие тази наредба. Има ли смисъл от такава наредба? ", сподели Киселова пред " Дневник ".

Като мотив за ограничението на кметските мандати Христо Иванов от " Демократична България " уточни да спре с процеса на " феодализация по места ". Според доцент Киселова обаче методът за това не е през ограничаване в броя на мандатите. " По-добре би било да има смяна в метода, по който се финансират общините. Те са се трансформирали във феодални владения на избрани хора, единствено тъй като са близки с централната власт. Близостта подсигурява доходи. Трябва да има изпълване със наличие на локалното самоуправление, т.е. част от генерираните приходи би трябвало да останат в общините ", счита Киселова.

Преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров също не утвърждава ограничението на броя мандатите на кметовете. Посочва, че ограничавания в мандатите има на президента, конституционните съдии, ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд. " Ако ще се вкарва ограничение на мандатите като парламентарен принцип, би следвало да има и за народните представители. Едно е някой да управлява централната държавна администрация и институция, друго е органите на локално самоуправление. Тук става дума за доверие на дребните обществени общности към едно или друго лице ", сподели проф. Киров пред " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР