Днешното заседание на парламентарната комисия по външна политика, чиято основна

...
Днешното заседание на парламентарната комисия по външна политика, чиято основна
Коментари Харесай

Новото мнозинство отложи и външната комисия за Северна Македония

Днешното съвещание на парламентарната комисия по външна политика, чиято съществена тематика трябваше да бъде новият протокол сред България и Северна Македония, се отсрочи. Това стана с гласовете на новото болшинство в Народното събрание - ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане ".

Външната министърка Теодора Генчовска трябваше да запознае депутатите със наличието на плана на Протокол за взаимно съвещание по Договора с РСМ и пакета документи на Председателството на Съвета на Европейски Съюз по отношение на процеса на разширение, който, в случай че бъде утвърден, може да докара до анулацията на българското несъгласие за РСМ.

Очакваше се тази комисия да разиска и така наречен френско предложение, за което евентуално ще се чака отговор от страна на премиера Кирил Петков при визитата му в Брюксел на следващия ден.

ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче упорстват решение да бъде препоръчано от страна на Петков, а по него след това да се произнесе Народното събрание. Премиерът - в противен случай, от седмици е безапелационен, че Министерски съвет няма да вземе решение без утвърждение от Народното събрание.

" Не разбирам за какво се организира съвещание на Министерския съвет по едно и също време с Външна комисия. Не знам дали Министерски съвет ще вземе ли решение и какво ще е то. Нашата позиция е ясна.

Къде е министър председателят, който е направил предлагането, да си го отбрани? ", разяснява Даниел Митов от ГЕРБ.

Позицията на ГЕРБ идва макар уверенията на водача на партията Бойко Борисов, че те в действителност желаят да се одобри френското предложение - от Министерския съвет!

https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/веселин боришев нс ангел джамбазки екатерина михайлова.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 453 " />

Според Екатерина Захариева пък, която заемаше поста на Генчовска в последното държавно управление на ГЕРБ, всякакво решение през днешния ден би било противоконституционно без утвърждение от Народно събрание (каквато в действителност е позицията на Кирил Петков и Политическа партия, б.р.). Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съобщи, че министър председателят и Министерския съвет се " пробват да избягат ".

Предложението да се отсрочи чуването на Генчовска пристигна от Станислав Ангелов от Движение за права и свободи. Управляващите в лицето на " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия се пробваха да ги убедят, че министърката на външните работи би трябвало да бъде изслушана.

" Опитвате се да скриете тази полемика от българските жители и ще си получите заслуженото, тъй като се пробвате зад тила им да взимате решения от основно значение за българската политика ", съобщи Кристиян Вигенин от левицата.

Това обаче не трогна гласуващите към този момент в цялостен унисон от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ", които одобриха отлагането на съвещанието с 9 против 8 гласа.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР