Днешният празник е посветен на кръщението на въплътения в човешки

...
Днешният празник е посветен на кръщението на въплътения в човешки
Коментари Харесай

Честваме Богоявление

Днешният празник е отдаден на кръщението на въплътения в човешки облик Син Божи, Иисус Христос, в река Йордан от свети Йоан Кръстител.

Кръстителят излязъл няколко месеца преди началото на активността на Иисус Христос като Негов Предтеча, както предсказал оракул Малахия епохи по-рано: „ Ето, Аз изпращам пред лицето Ти Моя ангел, който ще подготви Твоя път пред Тебе “.

Предтечата проповядвал смирение, т.е. смяна на мисленето и на дейностите ни към положително съгласно Божиите заповеди, като алегорично умивал греховете на хората във водите на река Йордан. Дошъл и Христос да се кръсти, само че Йоан съзрял Неговата божественост и непорочност от всевъзможен грях, по тази причина се опитал да го спре с думите: „ Аз нуждая се да се кръстя от Тебе, а Ти ли идеш при Мене? “. Но Спасителят отвърнал: „ Остави в този момент, тъй като така нам прилича да осъществим всяка истина “.

С тези думи Той споделя две неща. Първо, че с кръщението Си направил това, което било нужно за човешката природа: всички хора се кръщавали, по този начин направил и Той, тъй като още не била станала известна божествената Ми природа и отводът Му от кръщение би се схванал като човешка пренебрежителност. И второ, таман при кръщението на Иисус се разкрила както Неговата божественост, по този начин и троичността на Бог: Синът Божи се кръщавал във водата с човешката Си природа, Светият Дух слязъл над Него очевидно, във тип на гълъб, а Бог Отец намерено декларирал на всички: „ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение “.

На днешния ден се прави огромен (велик) Богоявленски водосвет както над съдове с вода в храмовете, по този начин и край водните басейни, реките, морето. С осветената вода се поръсват всички вярващи и техните домове, а постоянно и местата на тяхната работа. Светената вода се пази през цялата година и се употребява за пиянство или поръсване като знак за ликвидиране от грехове и приемане на Божие благословение.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР