Днешният 6-и септември е двоен празник за пловдивчани, защото освен

...
Днешният 6-и септември е двоен празник за пловдивчани, защото освен
Коментари Харесай

Честваме 137 години от Съединението, Пловдив с двоен празник

Днешният 6-и септември е двоен празник за пловдивчани, тъй като с изключение на Съединението на България, те означават и празника на града.

Традиционно отбелязването на годишнината от обединяването на Княжество България и Източна Румелия в Пловдив стартира с молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Преди това, в 9:00 часа, от град Съединение започва обичайният маратон, който продължава до едноименния площад в града под тепетата.

Празничната стратегия ще продължи с ритуали по полагане на венци и цветя пред паметника на Гавраил Кръстевич в двора на Катедралния храм „ Света Богородица “, пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

В 12,30 часа в Историческия музей на града на тепетатаще бъдат връчени оценките „ Почетен жител на град Пловдив “ на публицистите Евгений Тодоров и Нери Терзиева, удостоена със званието посмъртно. Ще бъдат показани гратис и експозициитена музея „ Съединение на България от 1885 година “ и „ Българско Възраждане “.

Столицата на Съединението уважава обичайно огромния народен празник и с възстановка на великото за България историческо събитие. Мъже, дами и деца ще вземат участие в представлението на комитет „ Родолюбие “ от 19 часа вечерта на площад " Централен " пред Военния клуб. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

Тържествената заря-проверка във връзка 137-та годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив ще стартира в 20.30 ч. на площад „ Съединение “, където президентът Румен Радев и кметът Здравко Димитров ще произнесат слова. На церемонията ще участва и министърът на защитата Димитър Стоянов. В кулминационната точка на честванията ще вземат присъединяване представителни блокове от гарнизона и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили под командването на командира на Съвместното командване на специфичните интервенции и шеф на гарнизон " Пловдив " военачалник – майор Явор Матеев.На построените контролно-пропускателни пунктове в региона на площада чиновниците на реда ще правят щателни инспекции на посетителите. Няма да бъдат допускани лица под въздействието на алкохол или опиати, и такива, които носят оръжие или други рискови предмети.

За времето от 16.00 ч. до 22.30 ч. се въвеждазабрана за потреблението на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната на честванията.

Освен затварянето на бул. „ Шести септември ” от 17:00 до привършване на честванията, от 9 часа сутринта поетапно или напълно ще се стопира придвижването на пътни транспортни средства по маршрута на Международния мемориален маратон.

В Деня на Съединението паркирането вСиня зонаще е гратис.

Празничен концерт чака пловдивчани и гостите на града наплощад " Стефан Стамболов ".
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР