Днес зъврши работа 47-ото Народно събрание. Макар още да не

...
Днес зъврши работа 47-ото Народно събрание. Макар още да не
Коментари Харесай

Последният ден на 47-ото Народно събрание

Днес зъврши работа 47-ото Народно заседание. Макар още да не е ясна датата, на която президентът Румен Радев ще разпусне този парламент, съгласно правилника от през днешния ден депутатитe излизат в лятната си почивка. Заседанието приключи с политически заявления на парламентарните групи без Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Подробности вижте във включването на Вера Александрова.

Животът на 47 Народно събрание продължи единствено 8 месеца. Последният час от работата си депутатите посветиха на заключитени политически заявления. Управляващите акцентираха на достиженията, опозицията на рецензията. Всички погледи обаче бяха ориентирани към идните изключителни парламентарни избори.



Равносметката на " Продължаваме промяната " е, че 47-ия парламент не събра задоволително депутати за смяна и антикорупционно болшинство. Според Андрей Гюров обаче държанието на политическите им съперници към смяната е посочила, че всичко, което са създали, си е коствало.

" Всичко дотук беше единствено първата стъпка от битката за изтръгването на страната от ръцете на мафията. Демокрацията не е спринт, тя е маратон. Демокрацията си коства! Демокрацията е единствената гаранция за просперитета на България. Тази борба е на всеки български жител, тук и в чужбина. И ние можем и би трябвало да я спечелим зааедно! ", уточни Анрдей Гюров, ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".



Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че ръководството от последните месеци е посочило, че " А тимът " са дилетанти. Аргументите ѝ - енергийна рецесия, липса на различни доставки, високи цени, слаба външна политика.

" Омразата към нас прерасна в ненавист към самите вас. Прерасна в ненавист посред ви, в ненавист на всеки против всеки. Разбрахте ли по какъв начин тя ви разяде от вътрешната страна, прелестната коалиция на смяната, почувствахте ли нейната опустошителна мощ? Омразата ви довърши, не опозицията. ", сподели Атанасова.



Деклрацията на " ИТН " прочете не ръководителят на групата, а Пламен Николов, който беше един от претендентите им за министър председател. Той означи, че ръководещото болшинство бързо е почнало да фаворизира едни участници в обединението за сметка на други. Пожела в идващия парламент за влязат повече същински политически фигури и първокласни специалисти.

" Ние от " ИТН " в никакъв случай не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта. И никога не бихме пожертвали националния интерес, каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бъдат предлагани. ", съобщи той.



Председателят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов прикани за диалогичност сред политическите сили. Според него въпросът за това по какъв начин ще се ръководи България заваси от две значими тематики - отношението към войната и корупцията. Отбеляза като неточност на болшинството, че не даде повече управителни места на опозицията в парламентарните комисии.

" Парламентът съществува, с цел да може да стопира упражняването на властта, да бъде спирачка върху прекомерно лесните и прекомерно бързите решения - по тази причина е зародил Народното събрание. И това нещо ние не можахме в духа на този парламент задоволително добре да го разберем. ", сподели Христо Иванов.



Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов дефинира последните месеци като безвремие, без очевидно развиване и напредък. Посочи, че огромна част от законопроектите, които те са предложили, са били отхвърлени.

" Време на привидна битка с корупцията, а в действителност замяна на структурата на така наречен " политическа бухалка ", репресивна бухалка предадена от остарелия ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и други. ", посочи Костадинов.



Мирослав Иванов, който изпълняваше длъжността ръководител на Народното събрание, означи че за миналите месеци 47-ото Народно заседание е приело 78 законопроекта, извършен е парламентарен надзор в границите на 141 часа. Напомни обаче:

" Пленарните съвещания постоянно бяха сцена на лични конфликти, на потребление на пошъл и безсрамен език, на език на омразата. Тази най-висша естрада беше употребена по неприличен метод за реализиране на политически цели. Поведение, което опонира на правилата на парламентаризма. ", посочи той.

Последният работен ден на 47 Народно събрание приключи и без обичайна фамилна фотография на всички депутати на стълбите пред парадния вход, на който написа " Съединението прави силата ".

Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР