Днес започва 71-ата сесия на Световната здравна асамблея на Световната

...
Днес започва 71-ата сесия на Световната здравна асамблея на Световната
Коментари Харесай

Започва генерална асамблея на Световната здравна организация



Днес стартира 71-ата сесия на Световната здравна асамблея на Световната здравна организация (СЗО) в Женева, която ще продължи до събота. Световната асамблея по опазването на здравето е най-висшият орган за взимане на решения на СЗО.

Българската делегация ще бъде водена от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. Основните полемики ще бъдат фокусирани върху тематиката: " Здраве за всички: ангажирайте се с универсално здравно покритие ". Българският министър на опазването на здравето ще направи изявление по въпроса от името на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Акцент ще бъде подложен върху универсалното здравно покритие като споделена цел на страните членки на организацията в устрема им никой да не бъде оставен на назад във времето и да се обезпечи еднакъв достъп на всички до интегрирани висококачествени здравни услуги.

От тематиките, които ще бъдат обсъждани, изключително значими за страната ни са световния дефицит и достъп до медикаменти и ваксини и детското хранене. Тези въпроси съответстват със здравните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Един от последните проекти на СЗО цели унищожаване на трансмазнините от международния пазар на храни през идващите пет години.
" Трансмазнините са виновни за повече от 500 000 смъртни случая всяка година по света. Повечето от тях са в страните в ниски и междинни приходи ", изясни генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР