Днес започва 26-ото издание на София филм фест, а БНР

...
Днес започва 26-ото издание на София филм фест, а БНР
Коментари Харесай

Започва "София филм фест"


Днес стартира 26-ото издание на София филм фест, а БНР е медиен сътрудник.
" Откриваме фестивала с " Двойната страна на острието “ на Клер Дени с присъединяване на Жулиет Бинош и Венсан Линдон " . Това сподели в изявление за предаването " Хоризонт до обед " изпълнителният шеф на фестивала Мира Сталева :

" Искам да поканя всички в този прелестен ден да дойдат и да съпреживеят киното, което ни събира като хора и като общество. Киното ни припомня за любовта, която ни свързва , тъй като тъкмо в този миг, когато се случва война толкоз покрай нас, любовта е контрапунктът и не би трябвало да я забравяме, както и възприятието за комизъм, несъмнено ".

На фестивала ще бъде показан и филмът " Носорог ", който е белязан с действителната житейска история на режисьора Олег Сенцов , който в самото начало на подготовка на фотосите (2014) е задържан от съветските служби за сигурност по обвинявания в терористични дейности поради позицията му за анексирането на Крим от Русия и поддръжката му на Евромайдан в Киев. Впоследствие получава присъда от 20 години затвор. Благодарение на интернационалната кино общественост, която повдига зов за отбрана и освобождение на Сенцов, той е пуснат на независимост против замяна на пандизчии, след 5 години и половина дейно излежаване на присъдата, гладна стачка и съществено недоволство в света на киното против безапелационната позиция на съветското държавно управление по случая. След дълго физическо възобновяване, Сенцов възобновява работата си по " Носорог “ и съумява да го приключи.

" Олег Сенцов трябваше да бъде част от журито на София филм фест, само че вместо това сега води война в Украйна ", показа изпълнителният шеф на фестивала.

Цялото изявление с Мира Сталева можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР