Днес започна засаждането на дръвчета от инициатива на Столична община

...
Днес започна засаждането на дръвчета от инициатива на Столична община
Коментари Харесай

Около 4000 фиданки засадиха доброволци в първия ден от инициативата Новата гора на София 2 – Негован

Днес стартира засаждането на дръвчета от самодейност на Столична община за залесяване край столицата  – „ Новата гора на София “ 2 в село Негован.

Около 4000 фиданки от дъб засадиха доброволците, които се включиха в първия ден от залесителния сезон на „ Новата гора на София “ 2 край село Негован.

Над 300 души с принадлежности, ръкавици и доста възторг участваха в самодейността на Столична община, която се осъществя след залесяването на 225 дка край „ Суходол “.

Новата гора на София край село Негован ще е ситуирана на повърхност от 137 дка и ще бъде от дъбови дървета, според утвърждения залесителен проект.

Всичко, което вършим оставя диря и през днешния ден дружно със засаждането на дръвчетата демонстрираме, че сме общество и мислим за нещата, които имат стойност, сподели Симо от „ Бг Радио “ и общински консултант, който бе водещ на самодейността.

Заместник-кметът на София по екология Десислава Билева приветства участниците – „ От името на кмета на София госпожа Фандъкова благодаря на всички, които през днешния ден сте дружно с нас, с цел да засадим новата гора на София. “ Тя благодари на кмета на регион „ Нови Искър “ Даниела Райчева и на с. Негован Валентин Павлов, които спомагаха за избора на общинския терен и уточни, че към този момент дърветата от първата гора край „ Суходол “, които бяха засадени през 2018 година, са по високи и от нас.

„ Казват, че човек през живота си би трябвало да засади най-малко едно дърво, а след години да се види резултатът от тази екологична самодейност. Заедно ще засадим тук 86 000 дъба за въздуха и зеленината на София “, уточни ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Засаждането се провежда със съдействието и под експертизата на лесовъдите от общинското дружество „ Управление на общински земи и гори “ към Столична община. За организацията на място спомагаха общинските дирекции „ Аварийна помощ и предварителна защита “, както и „ Зелена система “ и Столичен инспекторат, които също се включиха в засаждането.

Тази пролет в границите на няколко уикенда ще се организират залесителни акции. Желаещите да се включат имат опция да го създадат на: 10, 16, 17, 30 април и 1, 7 и 8 май

До “Новата гора на София ”2 може да се стигне с:

✔️автомобил

✔️градски превоз: разкрита e краткотрайна спирка по маршрута на рейс 20

Всеки доброволец е добре пристигнал! Повече за плана може да намерите тук: и във Фейсбук:

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР