Днес започна второто издание на фестивал за културното наследство Врата

...
Днес започна второто издание на фестивал за културното наследство Врата
Коментари Харесай

Започна двудневен фестивал за културното наследство във Враца

Днес стартира второто издание на фестивал за културното завещание „ Врата към Враца “. Финансирането на проявата е от Обществения дарителски фонд в града под Околчица, заяви ръководителят на Сдружението Врачанските къщи ", чиято е концепцията за основаването на феста,Светла Буюклийска.

Фестивалът има за целпо атрактивен метод да насочи вниманието на обществото към опазването на съществуващото завещание в градската среда и привличане към концепцията на по-младите.

При откриването на събитието Светла Буюклийска съобщи, че желанието на уредниците е по забавен и атрактивен метод да приказват за сериозните тематики.

Чуйте в прикачения звуков файл:

Основният спонсор на изявата още веднъж е Обществен дарителски фонд Враца, чиито ръководител Димитър Иванов съобщи, че приветства самодейността на родолюбивите врачани и удостовери желанието да оказва помощ и за бъдещите издания на феста, защото " народ, който не цени предишното си, не може да продължи напред в бъдещето ".

Поздравления получиха уредниците от политическа партия " Продължаваме промяната " в лицето на Деян Войкин.Той изрази възхищението си от концепцията на фестивала, да резервира архитектурното завещание, " с цел да бъде Враца европейски град ". Той удостовери, че се работи точно със сдружението " Врачанските къщи " за смяна вдействащото законодателство за културното завещание и изрази убеденост, че това ще се случи в 49 парламент, по този метод ще съхраним и красивите, старинни врачански къщи ", добави Войкин.

Ирина Иванова от Съюз на демократичните сили поздрави уредниците и сподели: " За повторно вие отваряте пътя и вратата на предишното,към историята на всеки един врачанин, припомняте родовата история на нашия град, с цел да може да я предадем и ние на нашите деца ". / втори прикачен звуков файл - Войкин и Иванова/

Основен акцент във фестивала ще е изложбата, отдадена на арх. Петър Дограмаджиев, който споредБуюклийска е трансформирал образа на Враца.

Негови творения са едни от знаковите здания в града като Хижата, Епархийския дом, Митрополията, Народно читалище „ Развитие “ и други Кратка историческа сказка за живота и делото на арх.Петър Дограмаджиев изнесе историкът Мая Антова. - трети звуков файл



Почетно място на фестивала е отделено на Весела Пелова от " Държавен списък " Враца, която си отиде рано от света, само че нейната самоотвержена и забавна работа с архивните документи постоянно са представяли предишното на врачани по изключително атрактивен метод. Интервютата с нея са добре известни на ревностните слушатели на Дарик в район Северозапад.

На откриването участваха жители, общественици и представители на културните институции. Утре фестивалните прояви не престават. а довечера ще приключи смузиката на „ Viagem ao Brasil “.



За най-малките гости тази заран имаше детска архитектурна работилница, а за по-големите – самодейност, обвързвана с изобразяване и вино навън, наречена „ Враца ми е Монмартър “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР