Днес започна премахването на оградата на 12 дка от територията

...
Днес започна премахването на оградата на 12 дка от територията
Коментари Харесай

София маха оградата на 12 дка от къпалнята „Мария Луиза“

Днес стартира премахването на оградата на 12 дка от територията на лятната къпалня „ Мария Луиза “ в Борисовата градина в София. На мястото пристигнаха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков и основният проектант на София Здравко Здравков. Фандъкова разясни, че след отстраняването на огражденията, 12-те декара ще бъдат почистени, облагородени и присъединени към лесопарковата част на Борисовата градина. Територията се намира наоколо до заведението „ Маймунарника “ и столичния колодрум. 

Както „ Сега “ писа,  през януари т.г. Трайков заяви, че следва отваряне на въпросното пространство, което до момента бе оградено като част от „ преобладаващо частния парцел с къпалнята „ Мария Луиза “. „ Вече имаме актове за общинска благосъстоятелност и ще махаме оградата “, разгласи районният кмет. Стана ясно още, че се касае за 2 акта за общинска благосъстоятелност, които са вписани в имотния указател през октомври 2020 г. 

Къпалнята " Мария Луиза ", състояща се от състезателен басейн, четири по-малки басейна, съблекални и други уреди, заема парцел с повърхност близо 35,3 дка. От дълги години комплексът не работи и се саморазрушава.От 2003 година насам Столична община е миноритарен притежател в сдружението " Парк Мария Луиза " АД посредством общинската компания " Софийски парцели ", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят компаниите - " Карплеон " ЕООД и " Юромарк асет мениджмънт " ООД. " Юромарк асет мениджмънт " се свързва с известния предприемач Румен Гайтански, именуван още Вълка. " Карплеон " пък е благосъстоятелност на американското сдружение Carpleon. За нея също се счита, че е следено от Гайтански. 

В навечерието на последните локални избори през 2019 година кметът на София Йорданка Фандъкова за следващ път даде обещание на столичани да направи всичко допустимо комплексът да стане още веднъж общински или най-малко да проработи. През март 2020 година  общината възложи на своята компания " Софинвест "  да изготви пазарна оценка на терена, върху който е построена къпалнята с построените върху него здания и уреди. На оценителя бе наредено да пресметна и цената на дейностите, които биха разрешили възобновяване на работата на оборудването като къпалня. В началото на 2021 година обаче стана ясно, че през миналите към 10 месеца „ Софинвест “ не е свършила никаква работа по правенето на пазарната оценка, като даже не е влезнала в парцела. Причината била, че възложителят не е осигурилдостъп до обекта, който  пък трябвало да се даде от притежателя на парцела. Днес обаче Фандъкова съобщи, че връщането на въпросните 12 дка е резултат от дълъг развой, почнал с предоставения от нея юридически разбор. 

През юни т.г. представители на дружеството-собственик на „ Парк Мария Луиза “ оповестиха обществено, че компанията има желание да възвърне обекта и да го отвори за гости. Съобщението бе направено от Тодор Тодоров, началник на плановете на компанията. Днес основният проектант на София Здравко Здравков разясни, че към този момент е издал виза за планиране на сдружението и чака да види плана за ремонта и възстановянането на комплекса.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР